Στέργιος Ψιάνος «Δεν είναι εύκολη η ζωή ενός ποδοσφαιριστή»

«Εμείς οι ποδοσφαιριστές είμαστε περαστικοί από μια ομάδα….Η ιδέα της ομάδας όμως μένει….και η Νέα Σαλαμίνα είναι ιδέα»

coverΤο ποδοσφαιρο σε Ελλάδα και Κύπρο, η ζωή του στο νησί μας, η  Νέα Σαλαμίνα και ο κόσμος της ομάδας. Αυτά συζητήσαμε στη συνέντευξη μας με τον 24χρονο Αμυντικό της Νέας Σαλαμίνας, Στέργιο Ψιάνο.Ο Στέργιος έχει χαρακτηριστεί και ως «πολυεργαλείο» αφού έχει αγωνιστεί ως δεξί μπαλ, αμυντικό χαφ, αλλά και ως στόπερ. Φάνηκε άραγε τυχερός στην μέχρι τώρα πορεία του; «Νομίζω ότι δεν φάνηκα καθόλου τυχερός. Θα μπορούσα να παίξω πιο νωρίς στην Α’ κατηγορία της Ελλάδας, δυστυχώς λόγω συγκυριών και λόγω προπονητή δεν έγινε αυτό. Δεν με πτόησε βέβαια, αν και αντιμετώπισα κι άλλες δυσκολίες…..Αλλά δεν κοιτώ πίσω, μόνο το παρόν και το αύριο».

Της Γιώτας Δημητρίου

Πότε ήρθες στη Κύπρο και ποιοι λόγοι σε οδήγησαν στην Νεα Σαλαμίνα;
Στη Κύπρο έφτασα τον Ιούλιο 2013, δηλαδή βρίσκομαι στο νησί εδώ και 8 μήνες. Ο πρώτος λόγος που με οδήγησε στη Νέα Σαλαμίνα ήταν ο προπονητής. Είχα συνεργαστεί μαζί του στην ομάδα που ήμουνα πριν, στην Νίκη Βόλου.

Άρα μου λες ότι για ένα ποδοσφαιριστή είναι σημαντικό, για την πορεία του, ο ρόλος του προπονητή.
Είναι σημαντικό να σε θέλει κάποια ομάδα, να είσαι επιλογή του προπονητή και να σε επιλέξουν.

Ο προπονητής της Νέας Σαλαμίνας έχει αλλάξει τώρα. Είναι ο Νεόφυτος Λάρκου. Αυτή αλλαγή έχει1 επηρεάσει την ομάδα;
Συνήθως οι προπονητές κάνουν συμβόλαια για έξι μήνες, άρα είναι αναμενόμενο ότι οι προπονητές σε μια ομάδα θα αλλάξουν μέσα στην σεζόν. Από κει και πέρα ο κάθε προπονητής έχει τη δικιά του φιλοσοφία κι εμείς ως ποδοσφαιριστές οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε σ’ αυτή και να γίνεται σωστή δουλειά μέσα στο γήπεδο. Μέχρι στιγμής η ομάδα δείχνει να ανακάμπτει και νομίζω στη συνέχεια θα πάμε πολύ καλύτερα.

Θα έφευγες από μια ομάδα αν είχες πρόβλημα με τον προπονητή;
Δεν το ξέρω αυτό….Αρκετές φορές στη πορεία μου πήγα ν’ αντιδράσω αλλά δεν το έκανα. Θεωρώ πως είμαι αρκετά πειθαρχημένο άτομο κι από τη στιγμή που θέτω χρονικά πλαίσια για την παραμονή μου σε μια ομάδα για να δουλέψω και να αναδεικτώ, δεν θα αντιδρούσα αυθόρμητα. Πιστεύω πως θα έδειχνα πειθαρχία και υπομονή.

Θεωρείς πως είσαι πειθαρχημένο άτομο;
Νομίζω ναι, αρκετά. Έτσι έχω μάθει από την οικογένεια μου και στη συνέχεια και ως ποδοσφαιριστής. Σέβομαι τον άλλο κι ας έχει αντίθετη άποψη απ’ την δικιά μου. Βέβαια ο κάθε άνθρωπος έχει και τα όρια του, εύχομαι να μην τύχει ποτέ να φτάσω σ’ αυτά.

Η Νέα Σαλαμίνα έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όπως και πολλές άλλες ομάδες της Κύπρου, είναι Σωματείο μιας κατεχόμενης πόλης, της Αμμοχώστου. Αυτό σε συνδυασμό με τους φιλάθλους της ομάδας πόσο σε επηρεάζει, αν σε επηρεάζει;
Σαφώς και με επηρεάζει! Επίσης και η προηγούμενη ομάδα που ήμουν, η Νίκη Βόλου ήταν Σωματείο με πρόσφυγες της Μικρασίας, όπως και ο Απόλλων Καλαμαριάς που ήμουν πιο παλιά, είναι Ποντιακό Σωματείο. Νομίζω ο κόσμος αυτών των ομάδων είναι πιο κοντά στην ομάδα. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι την ομάδα την έχουν σαν ιδέα και αυτό ως ποδοσφαιριστής δεν έχεις παρά να το σεβαστείς. Νιώθω πως αυτό έχει αντίκτυπο όχι μόνο για μένα αλλά για όλους τους ποδοσφαιριστές της Νέας Σαλαμίνας.

6Υπάρχει κάποιο περιστατικό με κόσμο της Νέας Σαλαμίνας που να σε έχει εντυπωσιάσει;
Πραγματικά έχουν τύχει αρκετά….Έτυχε στις αρχές της χρονιάς να μας ζητήσουν οι άνθρωποι της Διοίκησης να παρευρεθούμε σ’ ένα γάμο. Παντρευόταν εδώ στο νησί ένας Κύπριος ο οποίος ζει στο Λονδίνο και είναι φανατικός οπαδός της Νέας Σαλαμίνας, ο οποίος ερχόταν κάποιες φορές στη Κύπρο μόνο και μόνο για να δει παιχνίδι της ομάδας του. Στο γάμο λοιπόν, όταν πήγαμε να του δώσουμε μια φανέλα της ομάδας, ως δώρο, μας έδειξε τις κάλτσες που φορούσε…. ήταν της Νέας Σαλαμίνας! Ενώ την ίδια ώρα ζήτησε από την νύφη να μας δείξει τα παπούτσια της…..ήταν κόκκινες γόβες! Αυτή η αγάπη ενός φιλάθλου για την ομάδα μου έμεινε ιδιαίτερα στο μυαλό! Και βεβαίως όταν βλέπεις ανθρώπους ν’ αγαπάνε την Νέα Σαλαμίνα τόσο πολύ, αυτό σε εμψυχώνει. Ξέρεις, εμείς οι ποδοσφαιριστές είμαστε περαστικοί από μια ομάδα….Η ιδέα της ομάδας όμως μένει….και η Νέα Σαλαμίνα είναι ιδέα.

Τώρα με την οικονομική κρίση πόσο έχει επηρεαστεί το ποδόσφαιρο; Έχει επηρεαστεί σε βαθμό έτσι ώστε να βλάπτει το ίδιο το άθλημα;
Νομίζω έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και έχουν πέσει αρκετά κάτω τα συμβόλαια μας. Κατ’ επέκταση επηρεάζει και το ίδιο το άθλημα αφού υποβαθμίζεται κατά κάποιο τρόπο. Ξέρουμε ότι είναι το πιο δημοφιλές άθλημα σ’ όλο τον κόσμο, ο κάθε ποδοσφαιριστής μπορεί να διακριθεί με προσπάθεια και αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Νομίζω ότι αναπόφευκτα θα κάνεις συγκρίσεις του επιπέδου του Ελλαδικού ποδοσφαίρου με το Κυπριακό. Συναντάς κάποιες διαφορές;
Στην αρχή όταν μου έγινε η πρόταση είχα την εντύπωση πως θα ήταν μεγάλες οι διαφορές, αφού πίστευα πως οι Ελλαδίτες ποδοσφαιριστές έρχονται στη Κύπρο μόνο στο τέλος της καριέρας τους. Ίσως να ήταν και ένα λόγος που με έκανε να μην θέλω να έρθω στη Κύπρο γι αυτό και όταν μου είχε γίνει πρόταση πριν δύο χρόνια είχα αρνηθεί. Τώρα όμως βλέπω πως δεν είναι έτσι τα πράγματα και έχω αναθεωρήσει την άποψη μου αυτή. Τα τελευταία χρόνια έρχονται αξιόλογοι ποδοσφαιριστές και από το εξωτερικό, αφού το επίπεδο του κυπριακού ποδοσφαίρου είναι πολύ καλό, το αποδεικνύουν και κάποιες κυπριακές ομάδες που παίζουν στο Champions League και Europa League.

Όσον αφορά τον τρόπο ζωής εδώ στην Κύπρο και στην Λάρνακα όπου διαμένεις, ήταν εύκολο να2 προσαρμοστείς;
Ναι, ήταν σχετικά εύκολο.Ο κόσμος εδώ είναι φιλόξενος και η ζωή προσφέρεται για ένα ποδοσφαιριστή.

Στέργιε νιώθεις ότι κάνεις θυσίες για το επάγγελμα σου;
Εννοείται ότι κάνω θυσίες,  όπως όλοι οι ποδοσφαιριστές που θέλουν να διακριθούν και να προχωρήσουν. Δεν είναι εύκολη η ζωή ενός ποδοσφαιριστή

Αν ένα παιδάκι ή έφηβος σου ελεγε ότι θέλει να ακολουθήσει καριέρα ποδοσφαιριστή, με τα σημερινά δεδομένα τι θα του έλεγες;
Θα του έλεγα ότι θέλει πρώτα από όλα πολλή υπομονή. Επίσης θέλει τύχη επειδή κάποιες συγκυρίες μπορούν ή να σε αναδείξουν ή να σε καταστρέψουν.Όπως ο ρόλος του προπονητή και το να αρπάξεις τις σωστές ευκαιρίες την κατάλληλη στιγμή. Βέβαια στο ποδόσφαιρο πολλές φορές άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις για σένα.

Εσύ είσαι 24 ετών.Νιώθεις ότι φάνηκες τυχερός μέχρι σήμερα;
Νομίζω ότι δεν φάνηκα καθόλου τυχερός. Θα μπορούσα να παίξω πιο νωρίς στην Α’ κατηγορία της Ελλάδας, δυστυχώς λόγω συγκυριών και λόγω προπονητή δεν έγινε αυτό. Δεν με πτόησε βέβαια, αν και αντιμετώπισα κι άλλες δυσκολίες…..

Μιλάς σαν να νιώθεις ότι αδικήθηκες….
Ναι το πιστεύω αυτό, αλλά δεν κοιτώ πίσω, μόνο το παρόν και το αύριο.

Έχεις σκεφτεί αν θα συνεχίσεις στην Κύπρο και την επόμενη σεζόν;
Το ότι ήρθα στην Κύπρο ήταν σαν ένα μεγάλο βήμα. Μου αρέσει η ζωή στη Κύπρο, αλλά το σημαντικό για μένα είναι να κάνω βήματα προς τα πάνω, να βελτιώνομαι. Από ‘κει και πέρα δεν ξέρω που θα με βρει η νέα σεζόν.

3Η Νέα Σαλαμίνα είχε την αναμενόμενη πορεία μέχρι στιγμής;
Νομίζω βρέθηκε σε κάποιο επίπεδο που ήταν πιο ψηλά κι από τις προσδοκίες του κόσμου της. Βέβαια αυτό δεν συνεχίστηκε, αλλά τώρα είμαστε σε καλό επίπεδο και βαθμολογικά, πιστεύω πως υπάρχουν τα περιθώρια για κάτι καλύτερο αρκεί να έχει την στήριξη από τον προπονητή, την Διοίκηση και τον κόσμο της.

Παίζει ρόλο η Διοίκηση στην πορεία της ομάδας;
Σαφώς παίζει μεγάλο ρόλο διότι είναι σαν κάποιο που έχει ένα μαγαζί, οφείλει να το επιτηρεί και αν βλέπει ότι δεν λειτουργεί σωστά να μπορεί να επέμβει. Έτσι και η Διοίκηση μιας ομάδας.

Πάμε στα γκομενικά….Έχεις νιώσει να σε φλερτάρουν κοπέλες χωρίς να σε γνωρίζουν ως άνθρωπο, απλά και μόνο επειδή είσαι ποδοσφαιριστής;
Νομίζω σε όλους συμβαίνει αυτό, ναι. Αλλά όταν αντιληφθώ ότι κάποια με πλησιάζει μόνο γι αυτό, το διασκεδαζω. Δεν ασχολούμαι.

Τι πρέπει να έχει μια κοπέλα για να σε κερδίσει;
Πρέπει να έχει πολλά (γέλια). Σοβαρά, είναι τέτοια η ζωή ενός ποδοσφαιριστή, αναγκάζεσαι να αλλάζεις χώρες, συναντάς διάφορες καταστάσεις και τελικά γίνεσαι πιο ιδιότροπος πιστεύω. Άρα, πρέπει να είναι ιδιαίτερος άνθρωπος μια κοπέλα για να με κερδίσει.

Εσύ είσαι ιδιαίτερος άνθρωπος;

Θεωρώ πως είμαι.

Να κλείσουμε με ένα μήνυμα σου στο κόσμο της Νέας Σαλαμίνας;
Ναι. Το μήνυμα είναι απλό: Nα συνεχίσουν να στηρίζουν την ομάδα με το ίδιο πάθος που το κάνουν. Οι γκρίνιες, οι κριτικές και τα χειροκροτήματα είναι όλα μέσα στο τριπάκι του φιλάθλου και είναι βεβαίως όλα δεκτά.

Στέργιος Ψιάνος
Αριθμός Φανέλας:  89
Ύψος: 1.73
Ημ. Γεννήσεως:  12/09/1989
Τόπος Γέννησης:  Κοζάνη
Εγγράφηκε στο σωματείο της Νέας Σαλαμίνας το 2013

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση στη Λάρνακα εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη και ανακοίνωση δράσεων του Harris Kyriakides Foundation

SkalaTimes Πραγματοποιήθηκε το χθές το απόγευμα εκδήλωση εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη.Στην εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα: ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας,

error: Content is protected !!