Ξεφλουδισμένες Λέξεις «Εποικοδομητικά Παυσίπονα»

Της Γιώτας Δημητρίου
yioda@skalatimes.com 

H ζωή πάντα θα βάζει τρικλοποδιές και θα γκρεμοτσακίζει επιθυμίες, ενίοτε και όνειρα μας. Ο καθένας οφείλει να βρίσκει «εποικοδομητικά παυσίπονα» και να προχωρεί.
Στην  δική μου αντίληψη, «εποικοδομητικά παυσίπονα» μπορεί να είναι οι καλοί αληθινοί φίλοι, τα αξιόλογα βιβλία και ο κινηματογράφος.
Και φυσικά η απόδραση, είτε αυτή λέγεται ταξίδι, είτε γράψιμο.

Σ’ ένα βιβλίο του ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων, ο Μενέλαος Λουντέμης, λέει ότι «οι κερασιές θ΄’ ανθίσουν και φέτος…και φέτος θα γεμίσουν καρπούς άνθη, και φύλλα και μοσχοβολιά. Κι όλα θα γίνουν όπως πάντα. Όπως το περασμένο, όπως το περσινό κι όπως το τωρινό καλοκαίρι….κι όπως κάθε καλοκαίρι όσο θα υπάρχουν στον κόσμο καλοκαίρια και κερασιές. Και τα στόματα θα επιθυμούν τον έρωτα, όσο θα υπάρχουν στον κόσμο κόκκινα στόματα».
Τον χειμώνα, νομοτελειακά, θα τον υποδέχεται πάντα μια Άνοιξη.
Το ίδιο ισχύει και στις ζωές των ανθρώπων. Τις γκρίζες μέρες θα τις διαδέχονται οι φωτεινές κι ηλιόλουστες μέρες.
Μόνο που συχνά το ξεχνάμε αυτό. Χάνουμε κάθε ελπίδα και αφηνόμαστε σε μια μιζέρια που στολίζεται από την θλιβερή ατάκα «c’ est la vie». Λάθος. Δεν είναι έτσι η ζωή, θλιβερή. Ναι, είναι κι έτσι, αλλά είναι κι αλλιώς, είναι και διαφορετική.
Όσο λοιπόν κι αν μας τσακίζει ο οποιοσδήποτε χειμώνας, καλό είναι να θυμόμαστε πως κάποια στιγμή η Άνοιξη θα κάνει την εμφάνιση της.
Εν τω μεταξύ,  μέχρι αυτή να εμφανιστεί, εμείς μπορούμε να αφεθούμε σε… «εποικοδομητικά παυσίπονα».
Διότι πως να το κάνουμε; Θα έρθει κάποια ώρα, μετά την βαρυχειμωνιά, που θα φορέσουμε Ανοιξιάτικα στεφανάκια από λουλούδια στα μαλλιά (σαν χίππιδες που πολύ μας αρέσουν) και με μια ένθεη χαρά, θα διαπιστώσουμε ότι, ναι, οι κερασιές θ’ ανθίσουνε και φέτος.

Για όσους, λοιπόν, οι ταινίες αποτελούν «εποικοδομητικά παυσίπονα», πιο κάτω είναι κάποιες ταινίες τις
οποίες μου εισηγήθηκε ένας φίλος, ειδήμονας στον θέμα «κινηματογράφος», ο οποίος γνωρίζει τα κινηματογραφικά μου γούστα (πχ γνωρίζει ότι δεν παρακολουθώ θρίλερ).
Και τον ευχαριστώ (και) δημόσια για τις εισηγήσεις του (θα δω όλες τις πιο κάτω ταινίες).
Τα σχόλια στην παρένθεση ανήκουν στον φίλο μου. 

1. In the name of the father. (Αληθινή ιστορία. Πρωταγωνιστεί ο  Daniel Day Lewis. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα, όμως ας το ξαναπώ… Daniel Day Lewis).
2. Enough Said. (Φετινό. Ευχάριστο έργο. Μου άρεσε. Όχι σπουδαίο, αλλά ευχάριστο και καλό).
3. Dallas Buyers club (Κι αυτό φετινό και πάρα πολύ καλό. Με 6 Oscar nominations που πραγματικά το αξίζει. Αληθινή ιστορία…Drama. Θεωρώ πως είναι το καλύτερο έργο του Matthew McConaughey, ο οποίος σπάνια παίζει σε έργο της προκοπής, όμως σε αυτό είναι  πάρα πολύ καλός και μακάρι να κερδίσει το οscar φέτος. Έχω δει όλες τις ταινίες οι οποίες είναι Nominated για φέτος).
4. Midnight in Paris (Είναι πολύ καλό. Του Woody Allen. Αν και γενικά δεν μου αρέσουν όλα του τα έργα, αυτό όμως είναι πολύ καλό).
5. One flew over the Cuckoo’s Nest. (Από τα καλύτερα του Jack Nicholson. Classic).
6. Intouchables (Είναι στα γαλλικά ο τίτλος. Πολύ καλό και αληθινή ιστορία).
7. Les choristes (Καταπληκτικό έργο κι αυτό γαλλικό).
8. Επίσης φετινό, πολύ καλό είναι το Saving Mr Banks. (Πρωταγωνιστεί η Emma Thompson. Αυτό τα λέει όλα).
9. The pianist
10. Finding Neverland
11. Garden State
12. The Book Thief (Είναι φετινό έργο, η ιστορία είναι από την νουβέλα του Αυστραλού Markus Zusak).

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Απάντηση Υπουργού Παιδείας σε βουλευτή Λάρνακας Χρίστο Ορφανίδη σχετικά με την εγκατάσταση περιμετρικού φωτισμού στο γήπεδο Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας

Ερώτηση με αρ. 23.06.012.03.231 του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη, ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2023, προς την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά

Τιμητικό Αφιέρωμα στο Χριστόδουλο Γεωργιάδη στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας

Τιμητικό Αφιέρωμα στη Λάρνακα για τον μουσικό Χριστόδουλο Γεωργιάδη Τρίτη 28 Μαϊου 8:00 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Γ. ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ Εκδήλωση-αφιέρωμα προς τιμή του βιρτουόζου πιανίστα και συνθέτη Χριστόδουλου

error: Content is protected !!