Ξεφλουδισμένες Λέξεις “Η λίστα της ευτυχίας….”

Γράφει η Γιώτα Δημητρίου
yioda@skalatimes.com 

Ευτυχώς αν κάτι μας εμπέδωσε η σοφή γιαγιά μου (η οποία στα τελευταία χρόνια της ζωής της είχε γίνει καλογριά) ήταν το να είμαστε απλοί κι αληθινοί. Δεν ξέρω τι πέτυχα, αν πέτυχα κάτι στη μέχρι τώρα ζωή μου, αλλά για το “απλή κι αληθινή” νομίζω ότι μπορώ να καυχιέμαι ότι το πέτυχα. Αν και κάποιοι κατά καιρούς το μετάφραζαν σε “πτωχή τω πνεύματι”.
Την περασμένη Παρασκευή πίνωντας το καφέ μου σε μιαν ωραία αγαπημένη μου καφετέρια στις γειτονιές της Ευρώπης, συνειδητοποίησα για ακόμη μια φορά πως αν κάτι απεχθάνομαι σε σημείο που να με αρρωσταίνει, είναι τους αριβίστες και τους υποκριτές. Όταν τους αντιληφθώ τρέχω μακριά.
“Το άδικο είναι πιο βαθύ από την αδικία. Κι η σιωπή πιο βαθιά απ’ το νερό” έγραφε ο Βασίλης Βασιλικός. Συμφωνώ. Ναι, το άδικο είναι πιο βαθύ από την αδικία.  Μα είναι ανώφελο να προσπαθεί κανείς να ερμηνεύσει το άδικο.
Η Gretchen Rubin στο νούμερο ένα best seller (των New York Times) βιβλίο της με τίτλο “The happiness project” χρησιμοποιεί μια από τις γνωστές και πιο αγαπημένες μου ρήσεις που λέει “Let go and let God”.
Δεν ξέρω για το “let God” (πλέον),  αλλά είμαι απόλυτα βέβαιη για το “let go”.
Ό,τι λαβώνει τη ψυχή σου με λάθος συμπεριφορές οφείλεις να το στείλεις στο καλό και να ρίξεις μαύρη πέτρα πίσω σου. Στο κάτω κάτω δεν είσαι ψυχολόγος για να γιατρεύεις τα ψυχολογικά του καθενός που προκύπτει στο δρόμο σου. Σωστά;
Στο πιο πάνω βιβλίο της που προανέφερα η Αμερικανίδα συγγραφέας Gretchen Rubin παρουσιάζει μια λίστα με όσα θεωρεί ότι μπορούν να συμβάλουν στην ευτυχία. Η λίστα βέβαια του καθενός μας είναι διαφορετική. Μοιράζομαι όμως εδώ μαζί σας όσα με βρίσκουν σύμφωνη με την Gretchen Rubin.
Όσο για την λίστα δυστυχίας, προσωπικά θεωρώ ότι μόνο 2 πράγματα συμπεριλαμβάνει η δικιά μου λίστα δυστυχίας: ψεύτικους ανθρώπους και ανίατες ασθένειες. Όλα τ’ άλλα παλεύονται.

Η λίστα ευτυχίας της Gretchen Rubin:
Να είσαι η γυναίκα που θα ήθελες να γίνουν οι κόρες σου
Οι μαλακίες συμβαίνουν, να το περιμένεις
Στα δύσκολα να λες “κι αυτό θα περάσει”
Περίμενε ένα θαύμα
Άναψε ένα κερί ή βγάλε τον σκασμό
Μοίρασε χαρά
Κάνε πράγματα
Μίλα σε ξένους
Σταμάτα την γκρίνια και τα παράπονα
Να ευχαριστείς για τα απλά και για τα σπουδαία
Κάνε πατημασιές “ήμουν εδώ”
Φαντάσου τον επικήδειο σου: πώς θέλω να με θυμούνται;
Να θυμάσαι ότι οι άνθρωποι δίνουν ό,τι έχουν να δώσουν
Παίξε με τα χαρτιά που σου μοιράζουν
Να έχεις λιγότερα αγαθά, περισσότερη αγάπη
Δίνε χωρίς όρια, δίνε χωρίς προσδοκίες
Διατήρησε τα όλα απλά
Αν δεν είσαι τώρα εδώ, δεν είσαι πουθενά
Ξεκίνα όπου κι αν βρίσκεσαι
Σκέψου: Τι είναι αυτό που πραγματικά, πραγματικά, πραγματικά θέλω;
Ξέχνα το παρελθόν

Υ.Γ1  Η ζωή μας δίνει μαθήματα πολλές φορές με σκληρό τρόπο. Το τι κάνουμε με τα μαθήματα, το πως χειριζόμαστε τον πόνο και το πως προχωράμε παρακάτω είναι θέμα προσωπικότητας. Στα δύσκολα φαίνεται η προσωπικότητα του καθενός. Ναι;

Υ.Γ2 Αν είχα μια κόρη θα την λέγανε Μυρσίνη…Και δεν θα ήθελα η Μυρσίνη να σπαταλά χρόνο και ενέργεια σε τίποτα και κανένα που δεν αξίζουν την προσοχή και την αγάπη της.

Υ.Γ3 Το βιβλίο της Gretchen Rubin κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη με τον τίτλο “Μαθήματα Ευτυχίας”

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!