Αίτηση για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της

Ένα ιστορικό πρωτοφανές γεγονός έλαβε χώρα την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο.
Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι που εκπροσωπούν τους δύο συνδέσμους στη Βρετανία, Famagusta Association of Great Britain και The Turkish Cypriot Association for Democracy με την παρουσία βουλευτών από τα κύρια πολιτικά κόμματα, παρέδωσαν στο Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας στο 10 Downing Street την επίσημη αίτηση για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και το άνοιγμα του λιμανιού της, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. 

Και οι δύο πλευρές μοιράζονται την ίδια πεποίθηση ότι η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και το άνοιγμα του λιμανιού της θα είναι το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Η επίσημη αίτηση υποβλήθηκε με το ακόλουθο συνοδευτικό έγγραφο:

Κύριε Πρωθυπουργέ ,

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ.
Ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου της Μεγάλης Βρετανίας , του οποίου τα μέλη και οι οικογένειες τους είναι πρόσφυγες από την Kυπριακή πόλη της Αμμοχώστου και τώρα αποτελούν πολίτες της Βρετανίας , πρόσφατα ξεκίνησε μια εκστρατεία καλώντας όλους να υπογράψουν την επίσημη αίτηση για την επιστροφή της Αμμοχώστου ( συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος του λιμανιού της) στους νόμιμους κατοίκους της , σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ / ΕΕ .
Σας επισυνάπτουμε το πλήρες περιεχόμενο της επίσημης αίτησης μας, μαζί με τα έγγραφα που καταδεικνύουν  ότι αυτή η αίτηση έχει υπογραφεί από πάνω από 50.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και πολλών αξιωματούχων.
Η τουρκοκυπριακή οργάνωση « Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο» πραγματοποίησε πρόσφατα μια δημοσκόπηση στην οποία το 73 % των Τουρκοκυπρίων της Αμμοχώστου, ψήφισε υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και το άνοιγμα του λιμανιού της , σύμφωνα με τα ψηφίσματα της Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκοκυπριακή Ένωση για τη Δημοκρατία (Λονδίνο) υποστηρίζει πλήρως τόσο την επίσημη αίτηση όσο και την προαναφερόμενη Δημοσκόπηση.
Και οι δύο πλευρές μοιράζονται την ίδια πεποίθηση ότι η επιστροφή τόσο της πόλης όσο και του λιμανιού της στους νόμιμους κατοίκους της θα ανοίξει το δρόμο για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος και των δύο κοινοτήτων . Τα οφέλη αυτά θα ενισχύσουν τον δεσμό μεταξύ των δύο κοινοτήτων,  δια μέσου της κοινωνικοοικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας , που θα λειτουργήσει ως καταλύτης και κινητήρια δύναμη για την επίτευξη μιας τελικής λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου.
Από την τραγωδία του 1974 στην Κύπρο, υπήρξαν διακηρύξεις και από τις δύο κοινότητες  ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της . Η πιο σημαντική μεταξύ αυτών είναι οι διαπραγματεύσεις του 1979 μεταξύ των δύο ηγετών των κοινοτήτων,  οι οποίοι συμφώνησαν από κοινού ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επιστροφή των Ελλήνων Κυπρίων προσφύγων στην πόλη τους την Αμμόχωστο.
Θα θέλαμε να καλέσουμε την Βρετανική κυβέρνηση , σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την Συνθήκη Εγγυήσεων Λονδίνου – Ζυρίχης του 1960, να ασκήσει ενεργά την απαραίτητη πίεση στην Τουρκία να εφαρμόσει τα διάφορα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις διακηρύξεις  του Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, που ήδη υποστηρίζεται διαδοχικά από τις βρετανικές κυβερνήσεις που έχουν βρεθεί στην εξουσία.
Πιο συγκεκριμένα, το ψήφισμα 550 των Ηνωμένων Εθνών,  ψηφίστηκε το 1984 με την υποστήριξη  της τότε πρωθυπουργού Rt. Hon. Margaret Thatcher.
Αναμένουμε να λάβουμε τη θετική σας ανταπόκριση .

Με εκτίμηση,

Δια και εκ μέρους του:
Σύνδεσμος Αμμοχώστου                                                                          Τουρκοκυπριακή  Ένωση
Μεγάλης Βρετανίας                                                                                       για την Δημοκρατία                                                              

Πρόεδρος Δρ. Βασίλης Μαύρου                                                                     Πρόεδρος Mr. Hassan Raif Προέδρος
 

Η εκδήλωση καλύφθηκε από τα ΜΜΕ και τα ακόλουθα είναι αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις που κατεγράφησαν από τα συμμετέχοντα μέρη .

Ο David Burrowes , ο συντηρητικός βουλευτής του Κοινοβουλίου για το Southgate και Enfield , εξήρε τους εκπροσώπους των Κυπριακών Κοινοτήτων στη Βρετανία για την πρωτοφανή, ιστορική, κοινή τους προσπάθεια . Η επιστροφή της Αμμοχώστου θα δημιουργήσει τεράστια οικονομική δραστηριότητα προς όφελος και των δύο κοινοτήτων . Υποσχέθηκε δε να ακολουθήσει την επίσημη αίτηση με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών .

Ο Δρ. Βασίλης Μαύρου , ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Η.Β , δήλωσε ότι χιλιάδες άτομα υπέγραψαν το επίσημο ψήφισμα  για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της . Επιπλέον , ότι οι Κύπριοι στο Ηνωμένο Βασίλειο , θα συνεχίσουν να αγωνίζονται όχι μόνο για την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου αλλά και για όλους τους Κύπριους πρόσφυγες , απαιτώντας ελεύθερη ενωμένη Κύπρο χωρίς στρατό κατοχής.
Ο Δρ Μαύρου ανέφερε τα τεράστια οφέλη και για τις δύο κοινότητες για αυτό το μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης  από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων . Στη συνέχεια κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να ασκήσει την απαραίτητη πίεση στην Τουρκία ώστε αυτή να επιτρέψει την επιστροφή των κατοίκων της Αμμοχώστου πίσω στην Αμμόχωστο σαν μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης πριν από την έναρξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Cagri Coşar , εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής νεολαίας στη Βρετανία, δήλωσε ότι υπάρχει αίτημα και από τις δύο κοινότητες για την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου . Ο ίδιος δήλωσε ότι , στη συνέχεια, η επανένωση της Αμμοχώστου θα χρησιμεύσει ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Επεσήμανε ότι οι δύο κοινότητες υποφέρουν από τις καθυστερήσεις στην επίλυση του προβλήματος . Επιπλέον, δήλωσε ότι και οι δύο κοινότητες θα έχουν τεράστια οικονομικά οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη. Επεσήμανε δε  ότι όσο πιο γρήγορα έχουμε μια επανενωμένη Κύπρο τόσο το καλύτερο για όλους μας.

Ο κ. Hassan Raif εξέφρασε την άποψη στον Τύπο ότι αυτή είναι μια κοινή προσπάθεια από την Ελληνοκυπριακή και  την Τουρκοκυπριακή κοινότητα για έναν κοινό στόχο . Η επιστροφή της Αμμοχώστου στους κατοίκους της θα χρησιμεύσει ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τη συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Συνεχάρη την ομάδα του Συνδέσμου Αμμοχώστου η οποία εργάστηκε πολύ σκληρά για τη συλλογή όλων αυτών των χιλιάδων υπογραφών . Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν βέβαιος ότι οι προσπάθειες και από τις δύο κοινότητες θα αποδώσουν καρπούς .

Τέλος , τα δύο μέρη συνοψίζοντας, κατέληξαν στο συμπέρασμα, μέσω δήλωσης, ότι επιθυμούν και ελπίζουν ότι όλες οι προσπάθειές τους θα συμβάλουν στην βελτίωση της παρούσας κατάστασης.

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση στη Λάρνακα εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη και ανακοίνωση δράσεων του Harris Kyriakides Foundation

SkalaTimes Πραγματοποιήθηκε το χθές το απόγευμα εκδήλωση εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη.Στην εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα: ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας,

error: Content is protected !!