Αλέξης Δημητρίου “Yπάρχει αναγνωστικό κοινό, όχι όμως μεγάλο. Απλά, αυτοί που διαβάζουν… διαβάζουν πολύ!”

To Bibliocosmos έχει μεταφερθεί σ’ ένα καινούριο τριώροφο μεγάλο χώρο στην Λεωφόρο Φανερωμένης. Πρόσφατα έχει φτιάξει και την δικιά του ιστοσελίδα (www.bibliocosmos.com) όπου εκεί μπορεί να δει κανείς αρκετά από τα όσα μπορεί να βρει στο Bibliocosmos. Aυτοί οι λόγοι, αλλά και το ότι το Bibliocosmos επιμελείται τη στήλη του Skala Times “Book for Thought”, από την πρώτη μέρα που “γεννήθηκε” το Skala Times, ήταν η αιτία που επιβαλλόταν να κάνουμε μία συνέντευξη με τον ιδιοκτήτη του, Αλέξη Δημητρίου.
Μετά από μεγάλη δυσκολία που κατέβαλα (στον Αλέξη δεν αρέσουν οι συνεντεύξεις και γενικότερα οι παρουσιάσεις), κατάφερα να εξασφαλίσω μία συνέντευξη-συζήτηση μαζί του, με θέμα το Bibliocosmos και γενικότερα το βιβλίο. Περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Της Γιώτας Δημητρίου

 

 

Αλέξη έχεις σπουδάσει Αμερική και Βρετανία, πότε επέστρεψες πισω στη Κύπρο;
Επέστρεψα στην Κύπρο τον Δεκέμβρη του 2008.

Ποιοι λόγοι σε ώθησαν να ανοίξεις το δικό σου βιβλιοπωλείο;
Πάντα είχα υπ’ όψην μου ότι ήθελα να κάνω κάτι δικό μου και πάντα αγαπούσα το βιβλίο. Έτσι όταν επέστρεψα, συνδύασα αυτά τα δύο!

Αρχικά το Bibliocosmos βρισκόταν στο κέντρο της Λάρνακας και πρόσφατα έχεις μεταφερθεί σε ένα μεγάλο χώρο στη Λεωφόρο Φανερωμένης. Τι μπορεί να βρει κανείς σε αυτό το τριώροφο βιβλιοπωλέιο;
Σίγουρα εδώ είμαι πιο άνετα από τον προηγούμενο μου χώρο. Εκτός από την ποικιλία των ελληνικών εκδόσεων υπάρχει τμήμα με αγγλόφωνα βιβλία με έμφαση στο παιδικό βιβλίο, χωρίς αυτό να υποβαθμίζει τις υπόλοιπες κατηγορίες των Αγγλικών βιβλίων: υπάρχουν λίγα από όλα, υπάρχει πληθώρα αγγλικών βιβλίων για την τέχνη, για ιστορία και υπάρχει φυσικά και τμήμα με βιβλια για ξένη ροκ μουσική και πολλά άλλα. Τέλος, στο πατάρι του βιβλιοπωλείου, μπορεί κάποιος να δεί τα παλιά περιοδικά και παλιά βιβλία που αφορούν την Κύπρο, όπως επίσης και χιλιάδες ελληνικά κόμικς. Μπορείτε πλέον να τα δείτε όλα αυτά και στις ξεχωριστές κατηγορίες στην ιστοσελίδα του βιβλιοπωλείου (www.bibliocosmos.com)

Υπάρχουν συλλέκτες κόμικς στη πόλη μας ή μήπως οι περισσότερο πελάτες σου είναι από άλλες πόλεις;
Συλλέκτες υπάρχουν… παντού! Ίσως οι περισσότεροι να είναι στην Λευκωσία και στην Λεμεσό, όμως ίσως  πολλοί να μην με έχουν ανακαλύψει ακόμη, ή εγώ αυτούς. Πάντως αν ψάξει κάποιος θα με βρει. Συνήθως έτσι γινεται με την niche αγορά. Οι περισσότεροι μου πελάτες, (πολλοί από αυτούς είναι και πλέον φίλοι), όσον αφορά τα κόμικς είναι στην Ελλάδα, όμως έχω στείλει πακέτα σε διάφορα μέρη του κόσμου (από Αμερική μέχρι Ιταλία, και από Αγγλία μέχρι και Μπαχρέιν). Και οι συλλέκτες που παίρνουν ελληνικά κόμικς δεν είναι μόνο Έλληνες. Υπάρχουν και ξένοι που μαζεύουν ελληνικά κόμικς…. θα εκπλαγείτε!

Πρόσφατα το Bibliocosmos απέκτησε και τη δική του ιστοσελίδα. Τι μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του βιβλιοπωλείου;
Τα πάντα! … Όμως θ’ απαντήσω και πιο σοβαρά. Γενικά όλα τα βιβλία που διαθέτω άμεσα στο βιβλιοπωλείο μπορεί να τα δεί κάποιος και στην ιστοσελίδα μου. Ο σκοπός μου ήταν να βάλω αυτά που μπορώ να διαθέσω άμεσα (από προσωπική εμπειρία, πολλά σάιτς διαφημίζουν πράγματα που δεν έχουν στην πραγματικότητα). Απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν και οι παραγγελίες. Τέλος, υπάρχει και το τμήμα με τα παλιά βιβλια που αφορούν την Κύπρο, όπως επίσης και τα κόμικς (σ΄αυτά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά μέχρι να είναι πλήρες το τμήμα της ιστοσελίδας… κάνετε υπομονή – όπως προσπαθώ να κάνω κι εγώ!). Τέλος, η ιστοσελίδα πλέον θα ανανεώνεται συνεχώς, καθώς όταν έχω καινούριες παραλαβές, αυτές θα μπαίνουν και στην ιστοσελίδα.

Εδώ στο Bibliocosmos μπορεί να βρει κανείς και μεταχειρισμένα βιβλία;
Υπάρχουν ορισμένα αγγλικά βιβλια μεταχειρισμένα που τα δίνω με 1 ευρώ το ένα. Απ εκεί και πέρα, όπως ανέφερα πιο πάνω, υπάρχουν τα παλιά βιβλία και περιοδικά για την Κύπρο, που είναι πλέον συλλεκτικά (και δεν είναι με 1 ευρώ το ένα).

Το Bibliocosmos διαθέτει και πολλά παιδικά βιβλία, στα αγγλικά και στα ελληνικά. Πόσο σημαντικό είναι το βιβλίο στην διαπαιδαγώγηση του παιδιού;
Το βιβλίο είναι πολύ σημαντικό στην διαπαιδαγώγηση, νομίζω αυτό το γνωρίζουν όλοι, δεν χρειάζεται να το ακούσετε ΚΑΙ από εμένα. Όμως, δυστυχώς, σιγά σιγά τα παιδιά απομακρύνονται από το βιβλίο. Πλέον υπάρχουν και τα i-pads, e-books που προτιμούν πολλοί. Εδώ αυτό που μπορώ να πώ είναι ότι όλα αυτά ξεκινούν από τους γονείς. Εάν κάποιος δεν αγαπήσει το βιβλίο από μικρός, θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να το αγαπήσει σε μεγαλύτερη ηλικία (φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις), οπότε οι γονείς παίζουν σημαντικότατο ρόλο. Στο βιβλιοπωλείο υπάρχει μεγάλος χώρος με παιδικά (ελληνικά και αγγλικά) και κάθε χρόνο διοργανώνω εκθέσεις σε συγκεκριμένα σχολεία. Θα ήθελα να υπάρξει και αναγνωστήριο παιδικού βιβλίου κάποια στιγμή στο βιβλιοπωλείο (ίσως τα Σάββατα να είναι μια καλή μέρα που βολευει).

Το βιβλίο περνάει κι αυτό κρίση; Πόσο σημαντικά είναι τα βιβλία σε εποχές κρίσης; Ο Σκαλιώτης διαβάζει; Γενικά ο κόσμος διαβάζει; Πολλοί λένε “με τόσα προβλήματα λόγω οικονομικής κρίσης δεν έχουμε όρεξη και λεφτά για βιβλία”. Τι απαντάς;
Φυσικά και περνάει μία κρίση (και) το βιβλίο και αυτό είναι απολύτως λογικό. Το βιβλίο δεν είναι προΐόν πρώτης ανάγκης. Τα προιόντα του σούπερμαρκετ σίγουρα έχουν προτεραιτότητα. Οπότε άτομα που έχουν επηρεαστεί από την κρίση, σίγουρα θα “κόψουν” το βιβλίο και όχι κάτι άλλο πιο αναγκαίο. Επίσης, τα βιβλία, κυρίως τα Ελληνικά, δεν είναι και πολύ φθηνά για να λέμε και την αλήθεια. Αν και είναι καλύτερα από πλευράς έκδοσης (ποιοτικότερο χαρτί και εξώφυλλο) από τα αγγλικά paperbacks, πλέον ο κόσμος δυσκολεύεται ή/και σκέφτεται αν θα δώσει 20-30 ευρώ για ένα βιβλίο. Πλέον ψάχνουν φθηνότερες τιμές. Απ’ εκεί και πέρα ορισμένοι εκδοτικοί οίκοι έχουν μειώσει τις τιμές τους, όπως επίσης βλέπω και μια τάση από ορισμένους εκδότες να μειώνουν τιμές των παλαιότερων τίτλων τους – φυσικά αυτό ίσως να είναι επειδή αντιμετωπίζουν προβλήματα από την κρίση και οι ίδιοι-. Όσο για τον Σκαλιώτη, σίγουρα υπάρχουν βιβλιοπωλεία πολύ πρίν από μένα για να μας πούν αν διαβάζει ο Σκαλιώτης. Εγώ μπορώ να μιλήσω μόνο για τα 4 χρόνια που βρίσκομαι σ΄αυτό το χώρο… Θεωρώ ότι υπάρχει αναγνωστικό κοινό, όχι όμως μεγάλο. Απλά, αυτοί που διαβάζουν… διαβάζουν πολύ!

Αλέξη ένας άνθρωπος με τις δικές σου σπουδές θα μπορούσε να ακολουθούσε ένα πιο επικερδές επάγγελμα από αυτό του βιβλιοπώλη. Το σκέφτεσαι αυτό κάποτε; Έχεις νιώσει ποτέ να μετανιώνεις για την απόφαση σου να ασχοληθείς επαγγελματικά με τα βιβλία; 
Δεν σκέφτομαι ποτέ τί θα μπορούσα να είχα κάνει. Σκέφτομαι πάντα αυτό που έκανα και κάνω, και πώς μπορώ να το κάνω καλύτερα. Αυτό γίνεται μόνο με πολύ κόπο. Δείτε την ιστοσελίδα μου και θα καταλάβετε! Ποτέ μου δεν μετάνιωσα για την απόφασή μου ν’ ασχοληθώ επαγγελματικά με το βιβλίο και δεσμεύομαι ότι δεν θα μετανιώσω. Μάλιστα, το γεγονός ότι ασχολούμαι και με παλιά βιβλία και παλιά κόμικς (που είναι και το χόμπυ μου) με κάνει να εκτιμώ ακόμη περισσότερο την δουλειά μου και πιστεύω πως θα είναι πολύ ενδιαφέρον όταν σε κάποια στιγμή θα είμαι σε θέση να  “θυμηθώ/αναπολήσω” τι θα έχει περάσει από τα χέρια μου μετά από τόσα χρόνια.

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Να καθαρίσει η πόλη από την προεκλογική προπαγάνδα!

Της Γιώτας Δημητρίου Δημοσιογράφος,  Αρχισυντάκτρια SkalaTimes  Αντιλαμβάνομαι ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και οι δημοσκοπήσεις έχουν κινητοποιήσει στο κόκκινο κάποιους υποψήφιους με χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις για το βιβλίο του Ανδρέα Νικολαϊδη ή έστω να αναθεωρήσει τη στάση του

Της Γιώτας Δημητρίου Το βιβλίο του ταλαντούχου συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Ανδρεά Νικολαϊδη, με τίτλο  «Η νήσος του Χαλκουντάν, μια κωμικοτραγική ιστορία», είναι ένα από

Συνέντευξη Ιάσωνα Ιασωνίδη: «Ζητούμε τη στήριξή σας για να συνεχίσουμε τον δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προόδου, την οποία εμείς έχουμε ξεκινήσει εδώ και 7 χρόνια»

Ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης επαναδιεκδικεί τη θέση του στο νέο πλέον Δήμοτης Λάρνακας που περνά μέσα από τη μεταρρύθμιση και ενώνεται με Λιβάδια και

error: Content is protected !!