Larnaca Cycling Community…Oι Τετάρτες στη πόλη έχουν αλλάξει

Αυτά τα τρία παιδιά της πόλης, έχουν αλλάξει τις Τετάρτες μας, στη Λάρνακα. Είναι οι εμπνευστές του “Larnaca Cycling Community”. O Aλέξανδρος, ο Γιάννης και ο Αντώνης διοργανώνουν κάθε Τετάρτη δρομολόγιο για ποδηλάτες μόνο, μας προσκαλούν και μας προκαλούν να χαρούμε την πόλη ποδηλατώντας.

Της Γιώτας Δημητρίου

Παιδιά πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Larnaca Cycling Community;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Ξεκινήσαμε μαζί με τον Γιάννη. Εγώ έκανα longboard και συχνά κάναμε βόλτες μέσα στη πόλη. Η αλήθεια είναι πως μαγνητίζαμε περίεργα βλέμματα. Μας έβλεπαν και αναρωτιόνταν “μα τι κάνουν αυτοί” αφού δεν ήταν συνηθισμένο φαινόμενο μέσα στη πόλη να κάνει κόσμος longboard. Mια μέρα λοιπόν,  μας ήρθε η ιδέα να κάνουμε μία σύναξη με skateboard, longboard, ποδήλατα, όλα δηλαδή “τα μη συνηθισμένα στη πόλη”. Σκεφτήκαμε πως αν μαζευόμασταν αρκετοί ίσως και να αλλάζαμε την αντίληψη του κόσμου και ίσως και οι οδηγοί να αποκτούσαν περισσότερο σεβασμό προς εμάς, δηλαδή γενικά σε όλους όσους κάνουν skateboard, ποδηλασία κτλ μέσα στη πόλη. Κάπως έτσι λοιπόν ήταν το έναυσμα του Larnaca Cycling Community.

Σήμερα φτάσατε στο σημείο να είστε δεκάδες κάθε Τετάρτη στη βόλτα σας. Πώς το πετύχατε αυτό;
ΑΝΤΩΝΗΣ: Ουσιαστικά ξεκίνησε μέσω του facebook. Στην αρχή μαζευόμασταν λίγα άτομα. Στη συνέχεια είπαμε να φτιάξουμε μία σελίδα στο facebook (Larnaca Cycling Community ) έτσι ώστε να δημοσιοποιούμε τις βόλτες μας, τις διαδρομές μας και να δίνεται η ευκαιρία σε όποιον θέλει να έρχεται μαζί μας. Ο κόσμος όλο και περισσότερο ανταποκρινόταν σε αυτό “το καινούριο στη πόλη”. Υπήρχε κόσμος που ήθελε ένα “σπρώξιμο” και το Larnaca Cycling Community του έδωσε αυτό το σπρώξιμο για να πάρει το ποδήλατο και να βγει στους δρόμους.

Είναι γεγονός ότι το Larnaca Cycling Community έχει αλλάξει τις Τετάρτες στην πόλη του Ζήνωνα. Έχετε βρει κάποια βοήθεια από τον Δήμο της πόλης;
ΓΙΑΝΝΗΣ: Nαι και μετην ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Νεοφυτούλα από το Δημαρχείο (τμήμα πολεοδομίας) η οποία από την πρώτη φορά που ξεκινήσαμε μας έχει βοηθήσει αρκετά.

Στην αρχή είχατε ξεκινήσει τα Σάββατα τη διαδρομή σας και στη συνέχεια καθιερώθηκε ως η Τετάρτη η μέρα σας. Γιατί;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Καταλήξαμε στο συμπέρασμα, μιλώντας και με κόσμο ότι οι Τετάρτες βόλευαν περισσότερο. Έτσι κάθε Τετάρτη, στις 6.30 μαζευόμαστε στις Φοινικούδες, στην Πλατεία Ευρώπης, εκεί που βρίσκεται και το συντριβάνι και ξεκινάμε την διαδρομή μας.

Ποιος αποφασίζει για το δρομολόγιο που θα ακολουθήσετε κάθε φορά;
ΑΝΤΩΝΗΣ: Ρωτάμε την μάμα μας (γέλια!) Κοίταξε, ακούμε ιδέες, συζητάμε, τις μελετάμε και στη συνέχεια (κάθε Τρίτη) ανακοινώνουμε το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουμε, στη σελίδα μας στο facebook. Με αυτό τον τρόπο ο κόσμος γνωρίζει εκ των προτέρων ποιο δρομολόγιο θα κάνει. Η απόσταση της διαδρομής είναι πάντα 15-20 χιλιόμετρα. Μια απόσταση την οποία μπορεί να καλύψει και ένας αθλητής, αλλά και κάποιος αρχάριος που πρώτη φορά θα έρθει.

Έχετε βγάλει και κάποιες φανέλες οι οποίες αναγράφουν πάνω Larnaca Cycling Community…
AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Ναι, ο λόγος που το κάναμε είναι για να πουληθούν και όλα τα κέρδη όλα να χρησιμοποιηθούν  στο να αγοράσουμε ανταλλακτικά ποδηλάτων και First Aid Kit. Tο κέρδος μας από τις φανέλες είναι μικρό, αφού οι φανέλες πωλούνται προς 6 ευρώ μόνο  (αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μπορείς να βγάλεις και πολλά με τέτοια τιμή σε φανέλα χρωματιστή με τυπομένα σχέδια και  μπρος και πίσω ). Επίσης στο “Mobility week” o Δήμος της πόλης  μας έχει βραβεύσει μ’ ένα χρηματικό ποσό, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για σκοπούς καλύτερης οργάνωσης του Larnaca Cycling Community.

Τι χρειάζεται κάποιος για να λάβει μέρος στο Larnaca Cycling Community και να έρθει στις διαδρομές σας τις Τετάρτες;
ΑΝΤΩΝΗΣ: Nα αγαπά το ποδήλατο. Εμείς προσπαθούμε πάντα  να δίνουμε και κάποιες συμβουλές στους ποδηλάτες μας. Όπως είναι η καλή συντήρηση του ποδηλάτου τους πριν να λάβουν μέρος στην διαδρομή, που είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, κανόνες ασφαλείας για να είναι ορατοί στους οδηγούς αυτοκινήτων. Επίσης το κράνος το θεωρούμε σημαντικό και προσπαθούμε να το εντάξουμε στην νοοτροπία των ποδηλατών της πόλης. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να γνωρίζει καλά τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας στο δρόμο, να συνειδητοποιήσει ότι και το ποδήλατο είναι όχημα μέσα στο δρόμο και πρέπει να σεβόμαστε τους υπόλοιπους οδηγούς.

Υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στη Λάρνακα για ποδηλατιστές;
ΓΙΑΝΝΗΣ: Ένας από τους σκοπούς μας όταν ξεκινήσαμε δυναμικά να ασχολούμαστε με την ποδηλασία, ήταν να γίνει και ένας ποδηλατόδρομος στη πόλη. Υπάρχει ένας ποδηλατόδρομος στη Δεκέλεια αλλά είναι ακατάλληλος. Σε άλλες πόλεις όπως είναι η Λεμεσός, βλέπουμε να έχουν ένα τουλάχιστον ποδηλατόδρομο. Παρόλα αυτά, στο European Mobility Week δόθηκε ένας χάρτης ο οποίος  δείχνει ότι υπάρχουν σχέδια για δυο ποδηλατικά δίχτυα στη Λάρνακα τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν, το ένα μέχρι το 2015 και το άλλο μέχρι το 2020.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Eλπίζουμε ότι θα υλοποιηθούν.

Χωρίς τις κατάλληλες υποδομές είναι εφικτό να κινείται κανείς με ποδήλατο στη πόλη;
ΑΝΤΩΝΗΣ: Eγώ προσωπικά κινούμε με το ποδήλατο καθημερινά μέσα στη πόλη, σπάνια χρησιμοποιώ το αυτοκίνητο. Έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος έχει ξεκινήσει να αντιλαμβάνεται την κουλτούρα του ποδηλάτου και οι οδηγοί σέβονται πλέον περισσότερο τους ποδηλατιστές. Στις αρχές όταν είχαμε ξεκινήσει το Larnaca Cycling Community ήταν λίγο δύσκολο….
ΓΙΑΝΝΗΣ: Aκούγαμε να μας βρίζουν οι οδηγοί αυτοκινήτων, να μας λένε “που πάτε;” “από που ξεφυτρώσατε;” και άλλα διάφορα τέτοια…(γέλια!)

Αλήθεια, από που ξεφυτρώσατε; (γέλια)
ΓΙΑΝΝΗΣ: Noμίζω ο λόγος για το “ξεφύτρωμα” ήταν η αγάπη για το ποδήλατο. Αλλά προσωπικά δεν ήμουν ο φανατικός ποδηλάτης. Ο λόγος που ξεκίνησα την ποδηλασία ήταν για να πείσουμε τον κόσμο να δει κι άλλους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Άλλωστε η Λάρνακα προσφέρεται για ποδηλασία λόγω των μικρών αποστάσεων και λόγω του ότι δύσκολα βρίσκεις πάρκινγκ.

Η ποδηλασία προσφέρει πολλά….
ΑΝΤΩΝΗΣ: H ποδηλασία σου προσφέρει την ευκαρία να απολαύσεις την πόλη, να χαρείς τις γωνιές της. Επίσης είναι υγεία και άσκηση. Αλλά πέρα από αυτά, ένα ποδηλατικό σύστημα στη πόλη θα βοηθήσει την ίδια την πόλη οικονομικά. Αν υπολογίσουμε τις ζημιές που γίνονται στους δρόμους καθημερινά λόγω αυτοκινήτων, αν σκεφτούμε το καυσαέριο, αν επίσης σκεφτούμε σοβαρά τι όφελος μπορούμε να έχουμε ως πόλη από ένα ποδηλατικό τουρισμό (κάτι που ευδοκιμεί σε άλλες πόλεις της Ευρώπης), τότε θα καταλάβουμε ότι τα οφέλη από την ποδηλασία μπορούν να είναι πολλά. Πιστεύω ότι η Λάρνακα έχει τα χαρακτηριστικά για να αξιοποιήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο (επίπεδη πόλη, μικρές αποστάσεις, κατάλληλο κλίμα, κτλ).

Μήπως εσείς έχετε εμπνευστεί την ιδέα για την ποδηλασία από το εξωτερικό;
ΓΙΑΝΝΗΣ: Nαι, προσωπικά, όταν επέστρεψα από τις σπουδές μου, στη Βρετανία, το έβρισκα πολύ δύσκολο το θέμα με το πάρκινκγ στη Λάρνακα και επίσης λόγω κίνησης στους δρόμους  η μετακίνηση με το αυτοκίνητο πολλές φορές καταντούσε κουραστική, αφού για μια μικρή απόσταση λόγω κίνησης  στο δρόμο ξόδευες αρκετό χρόνο. Πίστευα και πιστεύω ότι το ποδήλατο είναι το καλύτερο μέσον.

O περισσότερος κόσμος που έτυχε να έρθει στις εξορμήσεις σας;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Έτυχε να έχουμε περισσότερα από 80 άτομα.

Kι έχετε ξεκινήσει σχετικά πρόσφατα το Larnaca Cycling Community…
ΑΝΤΩΝΗΣ: Ξεκινήσαμε αρχές Ιουνίου με καμιά 15αρια άτομα. Αλλά το facebook βοήθησε ώστε να γίνει γνωστό το Larnaca  Cycling Community. Eπίσης από στόμα σε στόμα έχει διαδοθεί.


T
ι ηλικίες έρχονται;
ΑΝΤΩΝΗΣ: Έχουμε διάφορες ηλικίες, δεν υπάρχουν όρια. Ενήλικες όλων των ηλικιών.  Εδώ να αναφέρω ότι έχουμε και ένα πατέρα, τον Δημήτρη,  ο οποίος πάντα έρχεται με το παιδάκι του που είναι 2-3 ετών και το βάζει στο πίσω στο κάθισμα του ποδηλάτου.


Είναι εύκολο να σας ακολουθήσει κάποιος ο οποίος θα έρθει για πρώτη φορά;
ΓΙΑΝΝΗΣ: Κάθε Τετάρτη έχουμε καινούριο κόσμο. Μέχρι τώρα δεν είχαμε περίπτωση να μας πει κάποιος ότι έχει δυσκολευτεί ιδιαίτερα να ακολουθήσει το δρομολόγιο μας. Αντίθετα, έτυχε και είχαμε κάποια παράπονα από αθλητές, οι οποίοι μας είπαν ότι πάμε με χαλαρωτικό ρυθμό. Σκοπός μας είναι να μπορούν όλοι να ακολουθήσουν την διαδρομή και να την απολαύσουν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Πάμε σε χαλαρωτικό ρυθμό, περίπου 15 χιλιόμετρα ανά ώρα. Έχουμε επικοινωνία μέσω ασυρματου ο μπροστινός με αυτόν που βρίσκεται στα πίσω της διαδρομής. Όταν αυξήθηκε η προσέλευση του κόσμου προμηθευτήκαμε ασυρματους για την καλύτερη ασφάλεια όλων μας και για να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ μας. Πχ αν σκάσει ένα λάστιχο να το ξέρουν οι μπροστινοί, αν κάποιος δυσκολεύεται να περιμένουμε, να βοηθήσουμε αν προκύψει οτιδήποτε κτλ.
ΑΝΤΩΝΗΣ: Eπίσης, κάτι άλλο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι είμαστε πάντα ανοικτοί για εισηγήσεις από το κόσμο μας, είτε αφορά το δρομολόγιο, είτε οτιδήποτε άλλο αφορά το Larnaca Cycling Community.

 

Take a Note:
Δρομολόγιο κάθε Τετάρτη στις 6.30.
Χώρος εκκίνησης Πλατεία Ευρώπης, Φοινικούδες Λάρνακα.
Facebook Page: http://www.facebook.com/pages/Larnaca-Cycling-Community/212861232205972

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!