Be My Guest “…..και κάτι”

Γράφει η Μιράντα Ορθοδόξου
orth_miranda@hotmail.com 

30 και κάτι ώρες. Τριάντα και κάτι ρυτιδούλες, τριάντα και κάτι βιώματα, τριάντα και κάτι χαμόγελα, τριάντα και κάτι εμπειρίες, άνθρωποι, απάνθρωποι, σπατάλες (υλικές και ψυχικές,) λάθη, όνειρα, αγκαλιές, διαβάσματα, αγωνίες…. ΤΡΙΑΝΤΑ λοιπόν! Καλωσόρισες στο μαγικό μου κόσμο καινούριε αριθμέ!

Ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τους αριθμούς. Κάπου μου έλειπαν ή κάπου μου περίσσευαν. Δύσκολη υπόθεση. Οι αριθμοί φταίνε που έχουμε κιόλας κρίση (πνευματική κρίση, μην παρεξηγηθώ- γιατί είναι και επικίνδυνη και «ευπώλητη» λέξη τελευταία). Οι αριθμοί φταίνε:

–          Που συγχύσαμε τα 30 αργύρια του Ιούδα με τους 300 του Λεωνίδα. Χάσαμε και χαλάσαμε τις  έννοιες  της προδοσίας και του φιλότιμου κι ανακατέψαμε ενσυνείδητα, με δική μας βούληση την λεβεντιά με την λαμογιά.

–          Που συγχύσαμε τις μονάδες, τις δεκάδες, τις εκατοντάδες, τα εκατομμύρια και πάει λέγοντας. Έχουμε πρόβλημα σ΄αυτό, η αλήθεια να λέγεται. Έχουμε σπίτι κι αυτοκίνητο«εκατομμυρίων», τηλέφωνο μερικών «εκατοντάδων», ύφος- στυλ (μαλλί, νύχι, ρούχα, κτλ κτλκτλκτλ κτλ) και συμπεριφορά μερικών «δεκάδων» και όρεξη μερικών πενιχρών ΜΟΝΑΔΩΝ κι αυτών με το σταγονόμετρο μη μας τελειώσουν.

–          Που συγχύσαμε την πρόσθεση, την αφαίρεση, τον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση. Προσθέτουμε αυτά που μας μειώνουν κι εξευτελίζουν (πέφτουμε σε επίπεδα), αφαιρούμε αυτά που μας προβληματίζουν (μήπως βασανίσουμε το μυαλό μας λίγο παραπάνω), πολλαπλασιάζουμε όχι αυτά που χρειαζόμαστε αλλά αυτά που έχουμε και διαιρούμε τον εαυτό μας (σε καλό, κακό και άσχημο- διαλέγεις και παίρνεις, είμαι πολυμορφικός και συμφέρω. Κομματάκι προβληματικό.

Σύγχυση λοιπόν μεγατόνων. Γιατί ξέρεις, η υπόλοιπη Ευρώπη, εκεί που θέλουμε (λέμε τώρα) να ανήκουμε γεωγραφικά πολιτικά και  πολιτιστικά, (αν και είμαστε λίγο πιο μελαμψοί, πιο συντηρητικοί, πιο χαλαροί, πιο Ανατολίτες βρε παιδί μου), τα έχει ξεκαθαρίσει αυτά και έχει κάνει τις επιλογές της καλώς ή κακώς. Χρειάζεται να τα ξεκαθαρίσουμε κι εμείς διαφορετικά θα μας καθαρίσουν. Επιβάλλεται να κάνουμε τις επιλογές μας και γι΄αυτές- όλοι το ξέρουμε πια- είμαστε εμείς και μόνο εμείς υπεύθυνοι! Δεν είναι υπεύθυνοι ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Άγγλοι, ούτε, ούτε, ούτε.

Άλλη σύγχυση, πέρα από αριθμούς: Πώς γίνεται να είμαστε ξενοφοβικοί και ταυτόχρονα φιλόξενοι, πατριώτες και μαζί προδότες, να διεκδικούμε το δίκαιο και την ελευθερία ( 1821, 1940, 1955) και να έχουμε κάνει πρώτοι τις μεγαλύτερες επιθετικές εκστρατείες (Τρωική Εκστρατεία, Μέγας Αλέξανδρος, Βυζαντινές Αυτοκρατορίες, Μικρασιατική Εκστρατεία),εργατικοί και τεμπέληδες, πρόσφυγες και ζάμπλουτοι, υπερασπιστές του διαλόγου αλλά πρώτοι και καλύτεροι στις εμφύλιες διαμάχες, χριστιανοί και παράλληλα μισαλλόδοξοι, να ποστάρουμε Χατζιδάκι και μετά Χατζηγ….(τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται). Πρέπει να επιλέξουμε. Τώρα! Και η κάθε επιλογή έχει το κόστος της. Προφανώς η πνευματική μας κρίση είναι αποτέλεσμα των λάθος επιλογών, ας ανασκουμπωθούμε.

Αυτά συγχύζω κι ακόμα είμαι στα 30 και κάτι…. Πρέπει  να καταλάβω ακόμα πολλά κι ακόμα περισσότερα να ΞΕ- συγχύσω! Μήπως πάλι δεν φταίω εγώ για την τόση σύγχυσή μου, αλλά αυτοί οι αναθεματισμένοι οι αριθμοί, οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι τραπεζικοί, οι  φίλοι, οι εχθροί, οι Ευρωπαίοι, ο Ομπάμα, κάποιος βρε παιδί μου; Λες αυτό να με βοηθήσει να «μειώσω» τη ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ;

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Απάντηση Υπουργού Παιδείας σε βουλευτή Λάρνακας Χρίστο Ορφανίδη σχετικά με την εγκατάσταση περιμετρικού φωτισμού στο γήπεδο Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας

Ερώτηση με αρ. 23.06.012.03.231 του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη, ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2023, προς την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά

Τιμητικό Αφιέρωμα στο Χριστόδουλο Γεωργιάδη στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας

Τιμητικό Αφιέρωμα στη Λάρνακα για τον μουσικό Χριστόδουλο Γεωργιάδη Τρίτη 28 Μαϊου 8:00 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Γ. ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ Εκδήλωση-αφιέρωμα προς τιμή του βιρτουόζου πιανίστα και συνθέτη Χριστόδουλου

error: Content is protected !!