Σκέφτομαι Θέατρο “Φρίξος Παπαντωνίου Εικαστικός Καλλιτέχνης”

Γράφει η Γιώτα Δημητρίου
(H Γιώτα  είναι απόφοιτος θεατρικών σπουδών και σήμερα βρίσκεται στο δεύτερο έτος του Διδακτορικού της, στο Πανεπιστήμιο του Bristol)

Ο Φρίξος Παπαντωνίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο.  Το πρώιμο του ενδιαφέρον για την Τέχνη, τον οδήγησε σε σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Kingston  υπό την βοήθεια και την καθοδήγηση του γλύπτη John Robson και στη συνέχεια σε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Institute of Education).  Εδω και χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως Λέκτορας της Τέχνη και επαγγελματίας καλλιτέχνης. Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις και είχε επιλεγεί για μια σειρά από ομαδικές εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ελλάδα, καθώς και στην Κύπρο. Έχει βραβευτεί στο The Sefton OPEN, στο Southport, στο Fresh Art, στο Islington Business Centre, στο Λονδίνο και πρόσφατα επιλέχθηκε  σαν ένας από τους 3 νικητές στο Lauderdale House του Λονδίνου.

Η δουλειά του βρίσκεται σε μια σειρά από συλλογές, όπως στο London Arts council, στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας στην Κύπρο , στην Αμερικανική κολάζ Ελλάδος και σε ιδιωτικές συλλογές σ’ όλο τον κόσμο.

Ο Φρίξος λέει: “Η δουλεία μου εστιάζεται στη σχέση μεταξύ του χώρου και το συναίσθηματός που έτυχε να έχω εκείνη την εποχή. Μετά από  τα στιγμιαία συμβάντα όλα τα προβλήματα είναι εικονογραφικά. Τα έργα μου παίρνουν μορφή μέσα από μια σταδιακή διαδικασία διαστρωμάτωσης και η εσωτερική λογική της κάθε σύνθεσης ξεδιπλώνεται, οι μορφές καθορίζονται, θάβονται και ξαναεμφανίζονται όσπου το έργο γίνεται «συμφωνές με τον εαυτό του»”.
Κάθε πίνακας του αποτελείται απο συμπύκνωμα πολλών πινάκων, λειτουργεί όμως σαν αυτόνομο αντικείμενο αποκαλύπτοντας τα ορατά ίχνη των κατασκευών της. Με τα έργα του, σκοπός του δεν είναι να πει στο θεατή τι να σκεφτεί, αλλά να του επιτρέψει να κάνει το προσωπικό του ταξίδι  με νέες εμπειρίες.

Η δουλεία του Φρίξου έχει συζητηθεί σε πολλά άρθρα της τέχνης καθώς και σε εκπομπές της τηλεόρασης. Ο Salvatore Rubbino  είναι λέκτορας στο πανεπιστήμιο του  Cambridge (School of Art) έχει πει ότι οι πίνακες  του Φρίξου μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε τον χώρο και την ποιότητα του χρόνου, συναρπάζουν το μάτι και διεγείρουν το πνεύμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δουλεία του Φρίξου Παπαντωνίου μπορείτε να επισκεφθείτε την προσωπική του ιστοσελίδα : www.frixospapantoniou.com, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την γκαλλερί “Μορφή” στη Λεμεσό (Αγκύρας 84, 3042), όπου βρίσκονται κάποια απο τα έργα του.

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

error: Content is protected !!