Το Κίτι, της Παναγιάς της Αγγελόκτιστης, γιορτάζει με εκδηλώσεις!

Με εκδηλώσεις οι οποίες ξεκίνησαν στις 6 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 15 του μήνα, γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο, το Κίτι.
Το χωριό το οποίο φιλοξενεί μία από τις ομορφότερες εκκλησίες της Παναγιάς (Παναγιά Αγγελόκτιστη) δεν θα μπορούσε να μην φορέσει τα γιορτινά του αυτές τις μέρες. Άλλωστε οι επισκέπτες που θα φτάσουν στο Κίτι για να επισκεφτούν την Παναγία την Αγγελόκτιστη θα είναι εκατοντάδες αυτές τις μέρες. Eδώ να αναφέρουμε ότι η εκκλησία κτίστηκε τον 11ο  αιώνα πάνω στα ερείπια μίας παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου  αιώνα. Η βασιλική είχε ημικυκλικό σύνθρονο, που σώζεται μέχρι σήμερα στον χώρο του Ιερού Βήματος του ναού του 11ου . Σύμφωνα με τη παράδοση, οι κάτοικοι του αρχαίου Κιτίου, εξ’ αιτίας των Αραβικών επιδρομών μετακινήθηκαν προς το Κίτι για περισσότερη ασφάλεια και αποφάσισαν να αναγείρουν ναό προς τιμή της Παναγίας. Με την έναρξη των εργασιών διαπίστωσαν ότι κατά την διάρκεια της νύκτας τα θεμέλια του ναού μετακινούνταν σε διαφορετική τοποθεσία. Η παράδοση λέει ότι οι κάτοικοι μετέφεραν το ναό αλλού και διαπίστωσαν πως τη νύκτα κατέβαιναν στρατιές αγγέλων και έκτιζαν το ναό, γι αυτό και ονομάστηκε Αγγελόκτιστη.

Οι εκδηλώσεις λοιπόν στο Κίτι ξεκίνησαν στις 6 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 15 του μήνα, στα νέα κτήρια του Κοινωτικού Συμβουλίου Κιτίου.

Την Τετάρτη 14 Αυγούστου το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει μουσικοχορευτική επιθεώρηση της σχολής χορού “Mambo”.
Mε την γνωστή ηθοποιό Χριστιάνα  Αρτεμίου καθώς και τους : Xριστιάνα Λάρκου, Παρασκευή Αναστασίου, Χρίστο Τουμάζου. Τα κείμενα έγραψε η Χριστιάνα Αρτεμίου ενώ την χορογραφία ετοίμασε η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίτα.
*Θα προσφέρεται δωρεάν Καρπούζι!

 

Την Πέμπτη 15 Αυγούστου θα υπάρχει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Τραγούδια του κρασιού και της ταβέρνας”, με του μουσικό σχήμα “Κάβο Γκρέκο”.
Τα χορευτικά ετοίμασε το χορευτικό σχήμα “Ρίμβος”.

 

* H είσοδος στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Οικογένεια Θανάση Νικολάου: Απορρίπτει εμπλοκή Γενικού, Βοηθού Εισαγγελέα και Αστυνομίας στις έρευνες

Κάθετη είναι η οικογένεια του Θανάση Νικολάου πως δεν πρόκειται να δεχθεί εμπλοκή του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αλλά και της Αστυνομίας, στις έρευνες της υπόθεσης.

error: Content is protected !!