Η Κατερίνα Γώγου στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Της Γιώτας Δημητρίου

Πολέμησε για το δίκιο του αγώνα και λάτρεψε την ποίηση.
Αυτοκτόνησε στις 3 Οκτωβρίου 1993, σε ηλικία 53 ετών κι άφησε πίσω της μια πλούσια κληρονομιά στίχων που έγιναν βιβλία
(«Τρία Κλικ Αριστερά», «Ιδιώνυμο»,  «Το ξύλινο παλτό», «Απόντες», «Ο μήνας των παγωμένων σταφυλιών», «Νόστος», «Με λένε Οδύσσεια»).
Είναι αυτή η οποία σ’ ένα ποίημα της έγραψε τον στίχο “στο μυαλό είν’ ο στόχος. Το νου σου ε;” κι εμείς το κάναμε σύνθημα.
Η Κατερίνα Γώγου δεν είναι γνωστή μόνο στους ομοϊδεάτες της οι οποίοι ασπαζόνται τις ίδιες ιδεολογίες μαζί της. Κατάφερε να γίνει γνωστή ακόμη και στα “λαμόγια” για τα οποία έγραφε και κατηγορούσε.
Η Κατερίνα Γώγου ξεκίνησε από μικρή ηλικία την καριέρα στην ηθοποιία αλλά στη συνέχεια στράφηκε στην ποίηση. Τα ποιήματα της είναι γνωστά για τον αντισυμβατικό και συνειρμικό χαρακτήρα τους καθώς κα για τον ιδεολογικό τους χαρακτήρα. Εργάστηκε από μικρή ηλικία σε παιδικούς θεατρικούς θιάσους και στον κινηματογράφο, κυρίως σε ταινίες της Φίνος Φίλμς. Σπούδασε στην δραματική σχολή του Τάκη Μουζενίδη και στην σχολή χορού Πράτσικα, Ζουρούδη και Βαρούτη. Πρωτοεμφανίστηκε με το θίασο Ντίνου Ηλιόπουλου, το 1961, στο έργο των Ευαγγελίδη – Μαρή “Ο Κύριος πέντε τοις εκατό”. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ασχολήθηκε με την ποίηση, εγκαταλείποντας τον κινηματογράφο.
Το πρώτο της βιβλίο που εκδόθηκε ήταν το  “Τρια κλικ αριστερά”.
Στο 8 ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού το οποιο ξεκίνησε σήμερα, πρώτη Αυγούστου και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 8 του μήνα,  θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα ντοκιμαντέρ για την Κατερίνα Γώγου.
Το ντοκυμαντέρ ονομάζεται “Κατερίνα Γώγου-Για την αποκατάσταση του μαύρου” και θα προβληθεί την Δευτέρα 5 Αυγούστου στις 11 το βράδυ. Το ντοκιμαντέρ για την Γώγου θα είναι διάρκειας 67 λεπτών.
Στη φετινή, 8η  κατά σειρά, διοργάνωση του Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού θα προβληθούν εξαιρετικά ντοκιμαντέρ από το Βέλγιο, το Ισραήλ, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Τουρκία, τη Γεωργία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία, την Αγγλία, την Πολωνία, την Καμπότζη, τη Βουλγαρία, το Μαρόκο, τη Γαλλία, την Ισπανία, το Σουδάν, τη Λετονία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν τα ντοκιμαντέρ ”Little Land” του Νίκου Νταγιαντά και ”Κατερίνα Γώγου – Για την αποκατάσταση του μαύρου” του Αντώνη Μποσκοϊτη.   

“Άσπρη είναι η αρία φυλή
η σιωπή
τα λευκά κελιά
το ψύχος
το χιόνι
οι άσπρες μπλούζες των γιατρών
τα νεκροσέντονα
η ηρωίνη.
Αυτά λίγο πρόχειρα
για την αποκατάσταση του μαύρου”

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με  το Φεστιβάλ: Στο τηλέφωνο 77 77 25 52  ή στο ημέηλ info@filmfestival.com.cy

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!