Ξεφλουδισμένες Λέξεις «Περί εμπιστοσύνης»

Γράφει η Γιώτα Δημητρίου
yioda@skalatimes.com

Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι σου χαρίζουν την εμπιστοσύνη τους απ’ το πρώτο “γεια”.
Όχι γιατί είναι χαζοί, αλλά επειδή έχουν μάθει να ρισκάρουν και να ξεκινούν καλοπροαίρετα κάθε καινούρια παρτίδα γνωριμίας.
Οι άνθρωποι “ανοικτό βιβλίο” μπορεί συχνά να παρεξηγηθούν για ηλίθιοι. Αν θες να το τσεκάρεις, κλόνισε τους την εμπιστοσύνη που σου ‘χουν δείξει, πρόδωσε τους. Αν συνεχίσουν να σ΄εμπιστεύονται και να σ’ έχουν μέσα στη ζωή τους, τους λες και καραμαλάκες. Αν σε βγάλουν απ΄το χάρτη και το σύμπαν τους, τους ερμηνεύεις αλλιώς.
Στην εποχή του δηθενισμού και της υποκρισίας, χρειάζονται κότσια για να μπορείς να χαρίζεις την εμπιστοσύνη σου σ’ ανθρώπους, μ’ ευκολία.
Η ηθική, οι αρχές, η εμπιστοσύνη, η προσωπικότητα τελοσπάντων του καθενός φαίνεται μέσα από τις πράξεις του. Οι περισσότεροι αυτοβαφτίζονται με επίθετα που απέχουν πολύ απ’ αυτό που είναι στην πραγματικότητα.
Σ’ ένα κόσμο λοιπόν με μάσκες, οι τύποι που επιμένουν να δείχνουν εμπιστοσύνη στους γύρω τους (μέχρι ν’ αποδειχθεί ότι δεν αξίζουν μια τέτοια τιμή) είναι άξιοι θαυμασμού.
Μία από τις καλύτερες μου φίλες, μου χάρισε πριν 1-2 βδομάδες ένα βιβλίο του Χορχέ Μπουκάι με τίτλο “Ο δρόμος της αυτοεξάρτησης. Φύλλα πορείας, 1”. Ανάμεσα σ’ άλλες όμορφες κουβέντες, ο Αργεντινός ψυχοθεραπευτής συγγραφέας, τονίζει ότι “ώριμο πρόσωπο λέγεται για τα αληθινά πρόσωπα”.
Δεν ξέρω πόσα αληθινά (και κατ’ επέκταση ώριμα) πρόσωπα βρίσκονται γύρω μας και πόσα ψεύτικα (και κατ’ επέκταση ανώριμα), έτοιμα να καταχραστούν την εμπιστοσύνη μας και να παίξουν θέατρο πίσω από την πλάτη μας.
Το θέμα όμως, αλήθεια, δεν είναι “αυτοί”.
Το θέμα, είμαστε εμείς.
Παραμένουμε αληθινοί (ώριμοι) και αυθεντικοί, όση υποκρισία κι αν συναντήσουμε στο δρόμο μας;
Εξακολουθούμε να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους με το πρώτο “γεια”;
Σαν μάγκες αποβάλλουμε απ΄τη ζωή μας όσα λαμόγια δεν άξιζαν την εμπιστοσύνη μας, φιλία μας, γνωριμία μας;
Στο τέλος της ημέρας, θα υπάρχουν πάντα οι κότες οι οποίες θα είναι έτοιμες να φάνε απ’ τη σάρκα σου. Το θέμα δεν είναι αυτές. Αλλά εσύ. Θα μετατραπείς κι εσύ σε κότα και θα επιδοθείς σε μια κοκορομαχία; Ή θα φουσκώσεις από σοφία, θα μεταμορφωθείς σε λιοντάρι και θα τρέξεις μακρία απ’ τις κότες;
Στις φουρτούνες φαίνονται οι καλοί καπετάνιοι και στα δύσκολα οι σπουδαίοι.

Υ.Γ 1  “Το βασικό στοιχείο μιας καλής συζήτησης δεν είναι τόσο η εξυπνάδα, όσο η εμπιστοσύνη”.
(Λα Ροσφουκώ, 1613-1680, Γάλλος συγγραφέας)

Υ.Γ 2 Αφιερωμένο σ’ ένα φίλο, από Λευκωσία, που κάποια μέρα θα συναντηθούμε σε κάποια σκαλιά….

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Νεόφυτος Φακοντής παρουσιάζει τις θέσεις και το όραμα του για την Ορόκλινη, δίπλα του ο Δήμαρχος Βύρας

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης και υποψήφιος Αντιδήμαρχος Ορόκλινης μας προσκαλεί στην τελική προεκλογική του συγκέντρωση όπου θα παρουσιάσει τις υέσεις και το όραμα

Η Επιτροπή Ανάπτυξης πόλης και επαρχίας Λάρνακας καλεί τον Υπουργό να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σχετικά με τη Μαρίνα-Λιμάνι

Ενόψει των τελευταίων εξελίξεων σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του έργου της Ενιαίας Ανάπτυξης Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας η Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας

error: Content is protected !!