Κατερίνα Ιωάννου «Ενωμένοι και με αλληλεγγύη θα αποδείξουμε πως η αγάπη για το παιδί μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο»

“Όταν δακρύζει ένα παιδί είναι λες και σε πυροβολάνε στην ψυχή. Αυτό ήταν το έναυσμα ώστε να δημιουργηθεί κάτι το οποίο θα έδινε τη δυνατότητα στα παιδιά, πέραν των ειδών πρώτης ανάγκης, να μπορούν να έχουν και κάποιες υπηρεσίες από πτυχιούχους εθελοντές σε όλη την Κύπρο, όπως καθημερινή βοήθεια στα μαθήματά τους, δωρεάν Οδοντιατρική Περίθαλψη από καταξιωμένους ιατρούς και εβδομαδιαίο μάθημα αγωγής και στήριξης από ειδική ψυχολόγο, ώστε να παρέχουμε αυτά που οι γονείς, ως θύματα ανυποψίαστα της οικονομικής κρίσης αδυνατούν, σε αυτή τη φάση, να προσφέρουν στα δικά τους παιδιά”  λέει η Κατερίνα Ιωάννου και μας εξηγεί τι είναι το νεοσύστατο “Kids Town”, το οποίο δημιουργήθηκε στην πόλη μας τη Λάρνακα και έχει μοναδικό σκοπό να βοηθήσει παιδιά τα οποία προέρχονται από οικογένειες οι οποίες έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κατερίνα πώς ξεκίνησε η ιδέα για το φιλανθρωπικό αυτό εγχείρημα;
Οι λέξεις κρίση, ύφεση, ανεργία δυστυχώς έχουν μπει στην καθημερινή μας ζωή, με σημαντικές επιπτώσεις. Ξαφνικά ήρθε μια καταιγίδα και παρέσυρε τη σταθερότητα που είχε κάθε άνθρωπος με κόπο κατακτήσει. Τα ερωτηματικά πολλά: Τι άλλο θα γίνει; Πώς θα είναι από δω και πέρα η ζωή μας; Τι θα γίνει με τα παιδιά μας; Τα παιδιά μας ακούνε τους γονείς να συζητούν μεταξύ τους και να κάνουν υπολογισμούς. Μετά τις 10 με 15 κάθε μήνα οι γονείς τους δείχνουν πολύ στενοχωρημένοι και προβληματισμένοι για το πώς θα τα βγάλουν πέρα μέχρι να καταβληθεί ο επόμενος μισθός τους. Γι αυτό αποφάσισα την δημιουργία της δικής μας ομάδας για στήριξη άπορων παιδιών. Θυμάμαι όταν ένα μικρό κοριτσάκι μου έδωσε να παραδώσω στην εκκλησία ένα γράμμα στο Θεό. Μου ζήτησε να το διαβάσω και θυμάμαι πολύ έντονα τι έγραφε: «Θεέ μου κάνε τη μάμα μου να μην κλαίει κάθε βράδυ στο δωμάτιο της και δώσε στον πατέρα μου δουλειά για να μου αγοράσει καινούρια παπούτσια»…«Βαρέθηκα Θεέ μου να τρώμε κάθε μεσημέρι το ίδιο φαγητό».. «Γίνεται να έχω όσα έχει η φίλη μου η Μαρία;» Προτάσεις  που σε θλίβουν,  σε τσακίζουν… Όταν δακρύζει ένα παιδί είναι λες και σε πυροβολάνε στην ψυχή. Αυτό ήταν το έναυσμα ώστε να δημιουργηθεί κάτι το οποίο θα έδινε τη δυνατότητα στα παιδιά, πέραν των ειδών πρώτης ανάγκης, να μπορούν να έχουν και κάποιες υπηρεσίες από πτυχιούχους εθελοντές σε όλη την Κύπρο, όπως καθημερινή βοήθεια στα μαθήματά τους, δωρεάν Οδοντιατρική Περίθαλψη από καταξιωμένους ιατρούς και εβδομαδιαίο μάθημα αγωγής και στήριξης από ειδική ψυχολόγο, ώστε να παρέχουμε αυτά που οι γονείς, ως θύματα ανυποψίαστα της οικονομικής κρίσης αδυνατούν, σε αυτή τη φάση, να προσφέρουν στα δικά τους παιδιά.

Τι ακριβώς θα προσφέρει αυτό το Project και ποιοι έχουν εμπλακεί μέχρι στιγμής;
Στο πλαίσιο των προβλημάτων αυτών, οργανώσαμε ένα δίκτυο ομάδων εθελοντών-συνεργατών σε όλη την Κύπρο,  που θα προσφέρουν ανιδιοτελώς τον ελεύθερό τους χρόνο, τη γνώση τους πάνω σε οποιοδήποτε αντικείμενο, προς όφελος της κοινωνίας βοηθώντας τα παιδιά να αναδιπλώνουν τις κλίσεις και ικανότητές τους, να μαθαίνουν αλλά παράλληλα να ψυχαγωγούνται χωρίς κανένα οικονομικό κόστος. Η ομάδα ονομάζεται «KIDS TOWN» και θα παρέχει την αμέριστη στήριξη των οικογενειών με μέγιστη προτεραιότητά μας να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα για το παιδί, τρόφιμα, είδη ένδυσης, όμως η ιδιαιτερότητα της ομάδας είναι ότι θα παρέχουμε στα παιδιά βοήθεια στο καθημερινό τους διάβασμα, δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη, μάθημα διαγωγής από ειδική ψυχολόγο αλλά και διάφορες άλλες δραστηριότητες – χόμπι (κολύμπι, αθλητισμός, μουσική κ.λπ.) σε όλα τα παιδιά της Κύπρου, εντελώς δωρεάν. Με τη βοήθεια των εθελοντών θα μπορέσουμε να στηρίξουμε αφ’ ενός ζωτικής σημασίας δράσεις του νησιού μας, αφ’ ετέρου  εκείνα τα παιδιά που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και θα αποδείξουμε έτσι ότι ζούμε και λειτουργούμε  σε μια κοινωνία αλληλεγγύης. Την ομάδα αποτελούν καταξιωμένοι κι αξιόλογοι ειδικοί, όπως η Κοινωνική Επιστήμονας και Συγγραφέας κ. Μιράντα Σιδερά, φίλη προσωπική και την ευχαριστώ για όλη τη στήριξη, ο Οδοντίατρος Δρ Αντώνης Αντωνίου, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Ελένη Τσιγαρίδου καθώς και 43 περίπου πτυχιούχοι εθελοντές σε Παγκύπρια Βάση.

Θα υπάρχουν κριτήρια για να μπορεί κάποιος να επωφεληθεί από αυτό το φιλανθρωπικό έργο, αν ναι ποια θα είναι αυτά τα κριτήρια;
Ναι, αν και η ομάδα μας είναι πρόθυμη να στηρίξει κάθε παιδί της Κύπρου που μας έχει πραγματική ανάγκη, εντούτοις έχει συσταθεί μια Διεύθυνση Πρόνοιας (Ειδική Επιτροπή) η οποία θα είναι σε επαφή με αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους αλλά και με όλους τους Δήμους, θα αξιολογεί το αίτημα των γονιών καθώς και την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητεί για το παιδί του ο κάθε γονέας, ώστε να έχουμε καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, αλλά πολύ περισσότερο να μην καταστεί η ίδια η ομάδα αλλά και τα άτομα που την αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης ένεκα των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που μας πλήττουν.

Φαντάζομαι θα είναι για όλα τα παιδιά, είτε είναι παιδιά Κύπριων, είτε παιδιά μεταναστών…..
Φυσικά! Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω με τι σκεπτικό μπορείς να περιθωριοποιήσεις ένα παιδί. Με τι σκεπτικό να του αρνηθείς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή να ενημερώσεις τους γιατρούς να μην το περιθάλψουν, να μην του επιτρέψεις να παίξει κι αυτό με τα υπόλοιπα παιδιά, μόνο κι μόνο γιατί δεν ανήκει στη «δική μας φυλή». Αναρωτιέμαι άραγε πώς να αντιμετωπίζουν τους συμπολίτες μας στις άλλες χώρες; Κι αν το έκαναν πως θα νιώθαμε; Εάν κτυπούσαν τα παιδιά μας, αν τους έλειπε ένα πιάτο φαγητό, εμείς τι θα κάναμε;Αυτό επιδίωξε να αποφύγει η δικιά μας ομάδα. Θέλουμε αταλάντευτα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας δωρεάν και χωρίς διακρίσεις.

Πόση ανάγκη έχουμε σήμερα, σε αυτές τις αδυσώπητες εποχές, την αλληλεγγύη Κατερίνα; Πιστεύεις πως το δικό σας project ίσως εμπνεύσει κι άλλους για να προσφέρουν;
Η Κύπρος τον τελευταίο καιρό βιώνει αυτό που είχε περιγράψει πριν δέκα χρόνια ο Καναδός καθηγητής κοινωνιολογίας, Ντέιβιντ Τσιλ, στο βιβλίο του «Νέα φτώχεια»: «Τρομακτική ελεύθερη πτώση μιας ολόκληρης κοινωνίας, μιας ολόκληρης χώρας, χωρίς αλεξίπτωτο και χωρίς προστατευτικό δίχτυ από κάτω». Ξέρετε, η ψυχή του Κύπριου έχει τον παλμό της αγωνιστικότητας και σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπε να πληγεί η αξιοπρέπειά του. Στη χώρα μας μεγαλώνει καθημερινά μια ανθρώπινη αλυσίδα αγάπης και αλληλεγγύης. Οι πολίτες, αντιλαμβανόμενοι ότι ο συμπολίτης μας υποφέρει από τις συνέπειες της οικονομικής βαρβαρότητας, δεν έμειναν απαθείς. Με όποιο τρόπο μπορούν προσπαθούν να βοηθήσουν τους κατατρεγμένους συνανθρώπους μας.Με όπλο την αλληλεγγύη και έχοντας ως αντίδοτο τη δύναμη της ψυχής τους οι άνθρωποι δεν δηλητηριάζονται, δεν μεταλλάσσονται σε ανθρωποειδή με άδειο βλέμμα και χέρια δολοφόνων. Παραμένουν άνθρωποι με αισθήματα, με συμπόνια, με συντροφικότητα και με μάτια που δακρύζουν ακόμα.  Άνθρωποι που τείνουν το χέρι στους άλλους συνανθρώπους μας, τους σύγχρονους ικέτες χωρίς να ενδιαφέρονται για το «πόθεν έσχες». Οι ιαχές των θηρίων δεν κατάφεραν να θολώσουν το μυαλό, δεν κατάφεραν να νεκρώσουν την ψυχή του Κύπριου. Η πλειοψηφία των πολιτών αντιστέκεται, δρα συλλογικά και δεν την αγγίζει όλο αυτό. Αυτό είναι και η δική μας ομάδα «KIDS TOWN». Μια ομάδα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που παρέχει υπηρεσίες, ώστε να μη στερείται το παιδί.Και ναι, είμαι βέβαιη ότι η ομάδα KIDS TOWN θα βρει συμπαραστάτες και φίλους άλλων συναφών ομάδων που θα έρθουν κοντά στην ομάδα.

Έχετε βρει στήριξη για το έργο σας μέχρι στιγμής;
Η αλήθεια είναι ότι η βοήθεια και η στήριξη που έλαβε η ομάδα KIDS TOWN για τα άπορα παιδιά της Κύπρου είναι συγκινητική. Πέραν από τους 43 πτυχιούχους εθελοντές ανά το παγκύπριο είναι μέλη μας και είναι έτοιμα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθημερινά με απίστευτο ζήλο και αγάπη. Επίσης, έχουμε τη στήριξη της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Άντρης Αναστασιάδη που από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός στην όλη προσπάθειά μας εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη της σε όλα τα παιδιά της Κύπρου, και την ευχαριστώ προσωπικά πάρα πολύ, όπως επίσης και όλων των Δήμων, Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου, Λάρνακας και Αραδίππου, της Ιεράς Μητρόπολης καθώς και άλλων κρατικών και μη φορέων.Ευχαριστώ κι όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς που βοήθησαν για την δωρεάν προβολή του έργου της ομάδας. Στο σημείο αυτό όμως, οφείλω από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ στη φίλη Γιόλη Αριστοτέλους η οποία έστησε όλο το κόνσεπτ για το βίντεο κι την προβολή της ομάδας με τα παιδιά, εργάστηκε αμισθή για μέρες ολόκληρες, μοιράστηκε το άγχος μου αλλά κι σε στιγμές πίεσης ήταν ο άνθρωπος που είχε τις λύσεις ώστε να υλοποιηθεί η ομάδα KIDS TOWN . Το μεγαλύτερο όμως ευχαριστώ το οφείλω σ’ έναν άνθρωπο αλλά και φίλο τον κ. Ευθύμιο Δίπλαρο ο οποίος ήταν ο πρώτος που πίστεψε στο όραμα αυτό, και πίσω από κάθε βήμα για τη δημιουργία και τη λειτουργία της ομάδας σε όλη την Κύπρο, στάθηκε αρωγός, καθώς και για την οικονομική αλλά και προσωπική του στήριξη στο καθετί που χρειάστηκε η ομάδα, αφού οι δυσκολίες αλλά κι οι ευθύνες είναι τεράστιες από τη στιγμή που οι γονείς εμπιστεύονται σ΄ εμάς τα παιδιά τους. Πραγματικά τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς.

Όσοι θα προσφέρετε (δωρέαν μαθήματα, δωρεάν ιατρική περίθαλψη κτλ) θα το κάνετε αφιλοκερδώς;
Φυσικά!Η ομάδα KIDS TOWN από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε στόχος της είναι να είναι δίπλα στους γονείς που τους έπληξε η οικονομική κρίση και αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους αλλά πολύ περισσότερο να λειτουργεί, να προσφέρει και να συμπληρώνει αυτό που λείπει στο κάθε άπορο παιδί, μαθαίνοντάς του την αγάπη. Άλλωστε εθελοντής είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο του ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα, αντιμετωπίζει τα άτομα που έχουν δυσκολίες, όχι με οίκτο αλλά σαν άτομα ισότιμα τα οποία περνούν δυσκολίες και στα οποία μπορεί να προσφέρει. Η διαφορά είναι ότι τα βλέπει ισότιμα. Δεν θεωρεί ότι ο ίδιος είναι ανώτερος, ότι ξέρει περισσότερα, ότι είναι “καλύτερος”.Πλέον είναι υπόθεση και τρόπος ζωής όλων μας να προσφέρουμε για το σύνολο, να γίνουμε δηλαδή εθελοντές. Η καλύτερη ανταμοιβή μας είναι τα χαμόγελα των παιδιών.

Για σένα τι σημαίνει να προσφέρεις αφιλοκερδώς;
Πιστεύω την “ανθρωπιά” την φτιάχνουμε εμείς, όπως και την κοινωνία. Αν θελήσουμε να δούμε πέρα από το άτομό μας και τον μικρό-κόσμο μας, με γνώμονα το κοινό καλό κι όχι με απώτερο στόχο πάντα το χρήμα, ίσως να βελτιωθούν τα πράγματα στις δομές της κοινωνίας μας. Το να μπορώ να προσφέρω έστω κάτι «μικρό» χωρίς ανταλλάγματα αλλά προπάντων χωρίς κανένα οικονομικό όφελος τη στιγμή που κάποιος άλλος άνθρωπος δεν μπορεί να το έχει, θεωρώ ότι είναι μεγαλείο ψυχής. Μια μεγαλειώδης ευαισθησία κι ένα ασύλληπτο ψυχικό γίγνεσθαι.Προσωπικά πιστεύω πως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και την αγκαλιά μας στα παιδιά που υποφέρουν. Όταν αυτά τα παιδιά υποφέρουν, πεινάνε και αδυνατούν να έχουν τα απαραίτητα, υποφέρουμε κι εμείς. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το λιθαράκι μας και να παλέψουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση.Ενωμένοι και με αλληλεγγύη θα αποδείξουμε πως η αγάπη για το παιδί μπορεί να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.

Τέλος, τι άλλο πρέπει να πούμε;
Γνωρίζω ότι υπάρχουν γονείς που καθημερινά λυγίζουν αφού θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους που η ζωή τους δεν είναι όπως θα επιθυμούσαν. Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί που στερείται ακόμη και τα στοιχειώδη να έχει βοήθεια προκειμένου να συνεχίσει το σχολείο του, προκειμένου να έχει βιβλία, φροντιστηριακά μαθήματα, ιατρική στήριξη, συμβουλευτική για το πώς θα αποκτήσει φίλους αλλά πολύ περισσότερο πώς να έχει αγάπη για να μην τον διακατέχουν τα αισθήματα απόρριψης και στεναχώριας σε αντίθεση με άλλα παιδιά. Η εθελοντική ομάδα KIDS TOWN τα παρέχει όλα αυτά δίνοντας τη δυνατότητα στους γονείς αλλά ακόμη περισσότερο στα ίδια τα παιδιά να μεγαλώσουν όλα ίσα κι με αξιοπρέπεια. Αθώα πλάσματα που δεν έχουν φταίξει σε κανέναν.. Ας τους δείξουμε έμπρακτα πως ο Θεός δεν τους πρόδωσε γιατί φροντίζει για όλα τα παιδιά. Καλώ λοιπόν όλους τους πολίτες μας που έχουν το περίσσευμα της ψυχής και τη διάθεση να βοηθήσουν να έλθουν κοντά στην καινοτόμα πρωτοβουλία της ομάδας μας γιατί εμείς θέλουμε βοήθεια για να βοηθήσουμε τα παιδιά να μεγαλώνουν όπως όλα. Η ζωή με δίδαξε πως όταν ο άνθρωπος έχει μέσα του την αλληλεγγύη ότι και να κάνει με ότι κι να καταπιαστεί εκείνη είναι που θα λάμψει.

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μιλώντας στο 1ο Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης Πετρολίνα, που διεξάγεται στη Λάρνακα, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε πως το άθλημα δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι συνάδει με τα όσα προσφέρουμε ως προορισμός

Μιλώντας στο 1ο Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης Πετρολίνα, που διεξάγεται αυτό στη Λάρνακα, (10-12 Μαίου 2024), ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε πως το άθλημα δεν είναι ιδιαίτερα

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου, στην εκδήλωση του Τμήματος Γεωργίας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Υγείας των Φυτών

Τα φυτά είναι ζωή. Eξαρτώμαστε από αυτά για το 80% της τροφής που τρώμε, και το 98% του οξυγόνου που αναπνέουμε. Είναι για αυτό, που

error: Content is protected !!