Αντώνης Τζιαρρίδης “Ιστορίες στο Κουτί”

H εικαστική πρόταση του Αντώνη Τζιαρρίδη “Storybox-Ιστορίες στο Κουτί” γοήτευσε το κοινό και κατάφερε να ταξιδέψει όσους βρέθηκαν στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά για να δουν τα έργα του. Η έκθεση της οποίας τα εγκαίνια τέλεσε ο Δήμαρχος Λάρνακας, ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 19 του μήνα.

Της Γιώτας Δημητρίου

 

Ιστορίες στο Κουτί…..Τι είναι οι ιστορίες στο κουτί;
Είναι μια σειρά από έργα που το κάθε ένα έχει να πει την δική του ιστορία! Είναι κάποιες ιστορίες που όλοι γνωρίζουμε αλλά δοσμένες με ένα άλλο σενάριο. Είναι λίγο φανταστικές αλλά παράλληλα τόσο απλές, περιέχουν χιούμορ και ρομαντισμό. Στην έκθεση παρουσιάζω τα κουτιά με ιστορίες που είναι στο τοίχο αλλά και τρισδιάστατα έργα κλεισμένα και αυτά στο δικό τους κουτί.

Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;
Βασικά όλα άρχισαν από ένα κουτί γεμάτο παλιές φωτογραφίες που βρήκα σε ένα παλιό σπίτι πριν από καιρό. Αφού δεν ήξερα τα πρόσωπα σκέφτηκα να πλάσω τις δίκες μου ιστορίες.

Η spyrA τι σχέση έχει με το Ιστορίες στο Κουτί;
SpyrA είναι η εικαστική μας ομάδα, μαζί με τον Σπύρο Αγαθού, που μαζί παρουσιάζουμε έργα και άλλου είδους εικαστικές προτάσεις όπως εκπαιδευτικές εκθέσεις. Μαζί λειτουργούμε και το spyrA art studio που είναι ένα εργαστήριο για παιδιά. Οι ιστορίες στο κουτί, όμως,  είναι καθαρά μια δικιά μου προσωπική πρόταση.

Ο κόσμος της Λάρνακας είναι φιλότεχνος; Τι χρειάζεται η Λάρνακα όσον αφορά στις τέχνες;
Όπως παντού, έτσι και στην Λάρνακα υπάρχουν οι φιλότεχνοι,  η Λάρνακα όμως είναι μικρός τόπος άρα είναι μικρός και ο αριθμός των φίλων μας. Είναι όμως σημαντικό να τράβας το ενδιαφέρον και σε ανθρώπους που δεν είναι τόσο παθιασμένοι με την τέχνη και να τους εκπαιδεύεις σιγά σιγά. Χρειάζονται ίσως περισσότεροι χώροι κατά την δική μου άποψη. Θα έλεγα ότι πράγματα γίνονται, ανάλογα βεβαία και με το μέγεθος της πόλης μας.

Η τέχνη τι ρόλο έχει ή πρέπει να έχει σε περιόδους οικονομικής κρίσης και κρίσης αξιών,  όπως αυτή η περίοδος που διανύουμε;
Η κρίση πρέπει να λειτουργεί σαν ερέθισμα και πρόκληση. Πιστεύω ότι μέσα από δύσκολες καταστάσεις ξυπνούν ξανά αξίες που ξεχάσαμε και κάποια πράγματα άμα τα δεις από την άλλη πλευρά μπορεί να λειτουργούν θετικά.

Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες ή οι καταστάσεις που έχουν “εμπνεύσει” τις Ιστορίες στο Κουτί;
Καλλιτέχνες πολλοί, νομίζω όμως πιο πολύ εμπνεύστηκα από τη μαγεία που έχει το να βλέπεις παλιές φωτογραφίες και ιδιαίτερα όταν δεν γνωρίζεις τους ανθρώπους και την εποχή που έζησαν.

Ο καλλιτέχνης Τζιαρρίδης ο οποίος μας ταξιδεύει με τις Ιστορίες στο Κουτί, που έχει σπουδάσει και τι; Επίσης, τι σημαίνει για σένα ΤΕΧΝΗ και τι σημαίνει “κοινωνώ την τέχνη μου στο κοινό” ;
Σπούδασα Καλών τεχνών στη Ρώμη. Τέχνη για μένα προσωπικά είναι ο τρόπος που ζω, είναι η καθημερινότητα μου. Κοινωνώ την τέχνη μου στο κοινό θα πει ότι εγώ παρουσιάζω αυτό που με εκφράζει … εσύ ανταποκρίνεσαι, σου αρέσει  και ταξιδεύεις μαζί μου ή δεν σου αρέσει και εγώ συνεχίζω το ταξίδι μου.

Αφού το θέμα μας είναι Ιστορίες στο Κουτί, θα σε ρωτήσω: Η πιο όμορφη ιστορία που θυμάσαι όσον αφορά στην τέχνη;
Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου αφηγείται παραμύθια, κάθε φορά τα ιδία, δυο τρία που ήξερε. Σκέψου πόσο ταλέντο είχε για να θέλεις να τα ακούς ξανά και ξανά. Αυτό είναι ένα μοναδικό είδος τέχνης.

Να κλείσουμε με μια πρόταση που σου έρχεται στο μυαλό όταν μιλάς για την έκθεση σου “Ιστορίες στο Κουτί”
Keep Dreaming…

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!