Σαββίνος Παρασκευά, Μια αναδρομική έκθεση 2003-2013

Τη πρώτη του  ατομική / αναδρομική έκθεση  παρουσιαζει ο γνωστός καλλιτέχνης της πόλης μας, Σαββίνος Παρασκευά  με τίτλο  «Χρωματοδέκτες»  στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά στη Λάρνακα (Σταδίου 45 , τηλ 24621109) από τις 23 Μαρτίου  μέχρι 12 Απριλίου 2013.
Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο   23  Μαρτίου 2013 ,  7.30 μ.μ., από το Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Λουρουτζιάτη

 Εικαστικός. Γεννημένος στη Λεμεσό το 1977 και σπουδασμένος στη Βοστώνη (ΗΠΑ), ο Σαββίνος Παρασκευά λειτουργεί στη Λάρνακα το δικό του στούτιο-γκαλερί “ΑΦΥΔΑΤΩΝ” από το 2003. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό και παρουσιάζει μόνιμα τα έργα του στο δικό χώρο.

Εκτός απο τη ζωγραφική, ιδιαίτερη ενασχόλησή του είναι οι κατασκευές.(mixed media). Χρησιμοποιεί διάφορα αντικείμενα\υλικά που βρίσκει και τα μεταποιεί με παρεμβάσεις στο μέτρο και στο ύφος που εμπνέεται ( trash art). Η μεταποίηση αυτή του δίνει την ευκαιρία να εκφράσει το δικό του λόγο εικαστικά, σε μια εποχή που η τέχνη γενικά προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τα στερεότυπα του παρελθόντος. Παράλληλα, το graffiti και γενικά η τέχνη του δρόμου (street art) είναι μια άλλη πτυχή της δημιουργικής του εργασίας. Συνεργάζεται με γνωστά ονόματα που ασχολούνται με το είδος κυρίως από το εξωτερικό και πρωτοστάτησε στη διοργάνωση του πρώτου Graffiti Festival “LARNACAN” που έχει γίνει θεσμός εδώ και τρία χρόνια στη πόλη του Ζήνωνα.

Η παρούσα Αναδρομική έκθεση αποτελείται από δύο ενότητες. Στους αφηρημένους πίνακες του Σαββίνου, “ Xρωματοδέκτες”  βλέπουμε τις γραμμικές απεικονίσεις μιας πορείας που ξεκίνησε από τα πρώτα του έργα με τις επιδράσεις που έφερε μαζί του από την Αμερική και κατέληξε σε μια πιο ισορροπημένη και οργανωμένη αισθητικά απόδοση.  “ Ο καθένας μας γίνεται “Χρωματοδέκτης” καθημερινά με εικόνες- εντολές-ερεθίσματα. Το ταξίδι στο έργο έχει ξεκινήσει με τους εκατοντάδες “ Χρωματόδρομους” και τις πολύχρωμες κατευθυνόμενες γραμμές να διασταυρόνονται θέλοντας και μη…”

Στις κατασκευές του, που χρησιμοποίησε σαν βάση κούκλες από Fiberglass και διάφορα άλλα υλικά, βλέπουμε μια εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη. Η αρμονία και η καθαρότητα αντικαθίστανται απο τη σκούρα αβεβαιότητα που προκαλούν οι δύσκολες μέρες που περνά σήμερα η ανθρωπότητα. Η βία και η μεταμόρφωση εκφράζεται έντονα στην απαλή υφή της γυναίκας ”είδωλο” και κάνει το αντικείμενο να υποφέρει ενώπιόν μας. “ Κάθε κούκλα έχει την δική της ιστορία και χαρακτήρα”. Είναι μια έμμονη πρόταση που προβληματίζει τον θεατή και τον φέρνει αντιμέτωπο με τη σκληρή πραγματικότητα της “Νέας τάξης πραγμάτων”.

Ο Σαββίνος Παρασκευά είναι ένας σύγχρονος νέος άνθρωπος που ανησυχεί με την ιδέα ότι οι καλές μέρες της ζωής έχουν φύγει. Οραματίζεται έναν άλλο κόσμο γεμάτο χρώματα στους άχαρους τοίχους της πόλης, απελευθερωμένο από τα σύγχρονα δυνά. Αναμφίβολα, οι δικές του απόψεις έχουν απήχηση και σ΄ όλους τους σκεπτόμενους νέους, που ζώντας τις δυσκολίες ενός αβέβαιου αύριο, αντιδρούν με χίλιους τρόπους που οι παλαιότεροι δυσκολεύονται να κατανοήσουν. Θα το κάνουν μόνο όταν διεισδύσουν στα ενδότερα της ψυχής των νέων ανθρώπων και των έργων τους.

Όλα τα έργα κατά τη διάκεια της έκθεσης θα παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα: www.gallerykypriakigonia.com.cy

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!