Ξεφλουδισμένες Λέξεις “21/12/2012”

Γράφει η Γιώτα Δημητρίου

H 21 Δεκεμβρίου 2012 κοντεύει και η παράφραση  της προφητείας των Ινδιάνων Μάγια περί συντέλειας του κόσμου πλησιάζει. Άραγε υπάρχει κάποιο dress code για την τελευταία μέρα στη γη; Μήπως ο Armani και ο Gucci θα βγάλουν κάποια συνολάκια ειδικά για τη μέρα αυτή;
Δεν ξέρω.
Το θέμα όμως για τις 21/12/2012 είναι το εξής: Οι Μάγια, οι οποίοι έγιναν διάσημοι γι αυτή τους την δυσμενή προφητεία (ενώ υπάρχουν δεκάδες άλλοι λόγοι που τους κάνουν άξιους αναφοράς) δεν μίλησαν για το τέλος του  κόσμου στις 21/12/2012, αλλά για το τέλος ενός κύκλου της ανθρωπότητας.  Φυσικά κάποιοι έσπευσαν να καπηλευτούν την φράση αυτή και να την μεταφράσουν σε “τέλος του κόσμου”.
Δεκάδες βιβλία αλλά και εκατοντάδες άρθρα γράφονται τα τελευταία χρόνια για την ημερομηνία αυτή και την προφητεία των Μάγια. Το γεγονός ότι ο λαός των Μάγια ήταν ιδιαίτερα σοφός και έξυπνος δίνει στην προφητεία τους περισσότερη βαρύτητα.
Οι περισσότεροι επιστήμονες βέβαια απαξιούν να ασχοληθούν με το θέμα, αφού το θεωρούν ανόητο. Κάποιοι άλλοι όμως, όπως ο Αμερικανός φυσικός και συγγραφέας Λόρενς Ε. Τζόζεφ, έχουν ασχοληθεί με το θέμα κι επιμένουν πως οι Μάγια όταν μιλούσαν για το κλείσιμο ενός κύκλου, εννοούσαν το τέλος του κόσμου! Στο βιβλίο του μάλιστα ο Λόρενς Ε. Τζόζεφ (“Apocalypse 2012”) προσπαθεί να δώσει και επιστημονική εξήγηση στη προφητεία των Μάγια και μας κάνει την καρδιά περιβόλι.
Από την άλλη οι πνευματιστές (spiritual) το μεταφράζουν ως αλλαγή επιπέδου πνευματικότητας και λένε ότι η ανθρωπότητα θα ανέβει πνευματικά. (Ναι, όταν το μνημόνιο και η Ε.Ε σε οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση, τότε γίνεσαι και πνευματικός και φιλόσοφος…είναι κι αυτό μια άποψη). Οι πνευματιστές λένε πως θα πάμε σε μια νέα πιο πνευματική εποχή.
Δεν μπορώ να πάρω όρκο ότι ΔΕΝ θα τελειώσει ο κόσμος στις 21/12/2012, έτσι κι αλλιώς δεν είμαι καλή στους όρκους γενικά.
Καλό θα ήταν βέβαια να είμασταν κάθε μέρα προετοιμασμένοι για το τέλος (είτε το δικό μας, είτε ολόκληρης της ανθρωπότητας). Με αυτό τον τρόπο ίσως και να ζούσαμε ουσιαστικότερα και αληθινότερα. Έχω την πεποίθηση ότι οι μεγαλύτερες ασχήμιες στο κόσμο γίνονταν ανέκαθεν από αυτούς που ξεχνούσαν ότι είναι προσωρινοί διαβάτες σε τούτη τη γη.
Πάντως, αν το τέλος του κόσμου θα έρθει στις 21/12/2012 θα έρθει με νερό, οπόταν ετοιμάστε μια κιβωτό (σήμειωση : δηλαδή αυτοί που έχουν κότερα θα σωθούν;)
Σύμφωνα με τον Κώδικα της Δρέσδης, του πιο σημαντικού κειμένου των Μάγια που διασώθηκε από το μένος των Ισπανών Ιεροξεταστών, το τέλος του κόσμου θα έρθει με νερό!
Τελοσπάντων, για καλό και για κακό (to be on the safe side που λένε και οι Βρετανοί) εσείς πείτε αυτά που θέλετε να πείτε, εκμυστηρευτείτε συναισθήματα και σκέψεις σας, κάντε αγαπημένες συνήθειες, και σαν έτοιμοι από καιρό, σαν θαρραλέοι να αποχαιρετήσετε (να αποχαιρετήσουμε) την Αλεξάνδρεια, αν χρειαστεί (που θα έλεγε κι ο Καβάφης – “Άπολείπειν ο θεός Αντώνιον”-).
Ως big fan των Μάγιας, που είμαι, έχω την υποψία ότι οι πανέξυπνοι, σοφοι αυτοί Ινδιάνοι, είχαν προβλέψει με το διοραττικό μυαλό τους ότι στο μακρινό (τότε) 2012 οι άνθρωποι θα ήταν συμφεροντολόγοι, ανόητοι, εγωϊστές, κακοί, ύπουλοι, ανέντιμοι και γι αυτό σχεδίασαν να μας κάνουν αυτό το κόλπο της προφητείας μπας και μας ταρακουνήσουν….Εκτός βέβαια από τα ανέκδοτα περί τέλος του κόσμου στις 21/12/2012 κανένα άλλο ταρακούνημα δεν πέτυχαν.
Για να δούμε λοιπόν αν στις 21/12/ 2012 , σε λίγες δηλαδή μέρες, θα έρθειτο τέλος του κόσμου.
(Το μόνο σίγουρο που ξέρω για τις 21/12/2012 είναι ότι έχει γενέθλια η μεγαλύτερη αγάπη της ζωής μου και κλείνει ενός χρόνου….my niece).

Υ.Γ Ο Τζεράρντο Αλντάνα, στο βιβλίο του “Ημερολόγια και Χρόνια ΙΙ: Αστρονομία και Χρόνος στον αρχαίο και μεσαιωνικό κόσμο”, (Oxbow Books, 2010), επιμένει ότι η μετατροπή των ημερομηνιών του ημερολογίου των Μάγια, σε σύγχρονα ημερολόγια, έχει μια παρέκλιση εως και 50 χρόνων. Άρα, μπορεί και να την γλιτώσουμε.

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

error: Content is protected !!