Η Ρία στη Χώρα των Θαυμάτων “Μελαγχολία είναι η αξόδευτη αγάπη”

Γράφει η Ρία Λοϊζου

Ο καιρός περνά κι εμείς ξεθωριάζουμε σαν μολυβένια σημείωση, πίσω από μια παλιά μας φωτογραφία, που δεν μας μοιάζει πια. Ένα απόγευμα σαν το σημερινό, λίγο μελαγχολικό αλλά και καθησυχαστικό, με διάθεση για ξεφύλλισμα σε αλλοτινά διαβάσματα, σαν ένα ταξίδι στο παρελθόν, ξεχώρισα αυτό το βιβλίο. Κάποια αποσπάσματα γνώριμα από τα παλιά, ξαναπαίρνουν τη θέση που τους πρέπει. Τα αντιγράφω για δυο μόνο λόγους: “για να τα θυμάμαι, να τα έχω κοντά μου όταν χάνω την εμπιστοσύνη μου και μικραίνω” και “γιατί τα θέλω να τα βλέπω μπροστά μου τις μαύρες, άπιστες ώρες που τα ξεχνώ και πνίγομαι στις φουρτουνιασμένες θάλασσες της ασάφειας.”
Με όλο μου το σεβασμό στη γραφή της Μάρως Βαμβουνάκη επειδή συνήθως μοιάζει να με ψυχογράφει. Με έχει ταξιδέψει στα πιο όμορφα και περίεργα ανθρώπινα μέρη!
“Αν στέρηση είναι να μην έχεις αυτό που επιθυμείς, ανικανοποίητο είναι να έχεις μεν αυτό που επιθυμείς, αλλά να μη σου προσφέρει τη γεύση που περίμενες να σου προσφέρει. Η απόκτησή του να αποδεικνύεται απογοητευτική. O άνθρωπος σήμερα μαραίνεται μέσα στην εποχή του ανικανοποίητου. Κι αν, όταν στερείσαι, μπορείς να ονειρεύεσαι και να προσδοκάς, μέσα στην ανικανοποίητη καθημερινότητα και τις απανωτές απογοητεύσεις – όχι απ’ αυτά που δεν έχεις αλλά απ’ αυτά που έχεις-, δεν ξέρεις πια τι ακριβώς να επιθυμήσεις. Από παντού ακούς χείλη πικρά να συμπεραίνουν πως δεν υπάρχει συναίσθημα, δεν υπάρχει φιλία, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, αξίες, φιλότιμο. Οι άνθρωποι παραπονιούνται πως δεν τους αγαπούν. Είναι εξάρτηση να περιμένεις από τους άλλους να σου χαρίσουν την αγάπη. Η αγάπη όντως είναι η μεγάλη πλήρωση της ύπαρξης, αλλά μόνο όταν πρόκειται για αγάπη που δίνεις. Όσο κι αν αγαπιέσαι, το ανικανοποίητο θα επιμένει ζοφώδες στην καρδιά, αν αυτή η καρδιά δεν μπορεί να αγαπήσει. Γεμίζουμε μονάχα απ’ την αγάπη που εμείς δίνουμε, από την πίστη που ασκούμε, από όσα δικά μας χαρίζουμε. Ακόμη κι η ψυχή δια της απώλειας της κερδίζεται. Είναι μοίρα ή ελεύθερη επιλογή η ικανότητά μας στο συναίσθημα; Πρέπει να είναι ελεύθερη επιλογή, γι’ αυτό και η καρδιά είναι διαρκώς θυμωμένη με τον μίζερο εαυτό μας που τη στενεύει. Κι αν είναι δύσκολο να βρίσκουμε αγάπες, είναι πολύ πιο δύσκολο να αγαπάμε· προϋποθέτει μεταστροφή της εγωιστικά εκπαιδευόμενης προσωπικότητάς μας κάτι τέτοιο. Όσο την αρνούμαστε τη μεταμόρφωση, η επιδημία της ανίας και της κατάθλιψης εξαπλώνεται, σαν φάντασμα στοιχειώνει τη ζωή μας. Λέγεται πως: “Μελαγχολία είναι η αξόδευτη αγάπη…”
Δυστυχισμένοι όσοι δεν την ξοδεύουν, αλλά αντιθέτως την παίζουν στο παζάρι. Στην αγάπη η πόρτα του κλουβιού σου είναι ανοιχτή. Η Αγάπη είναι ελευθερία και ταξιδεύει με τα πανιά όλα ανοιχτά.
Να ‘στε καλά, και χάνετε αν δε διαβάσετε και το “Η μοναξιά είναι από χώμα.”

Happy weekend αγαπημένοι μου! Φιλιά!

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!