Ξεφλουδισμένες Λέξεις “Τα πιο όμορφα μέρη”

Γράφει η Γιώτα Δημητρίου

Ήταν ένα καλοκαίρινο Λονδρέζικο βράδυ, όταν εγώ, η Βάσω και η Βικτώρια Χίσλοπ βρεθήκαμε σε ένα μικρό εστιατόριο στο Carnaby Street. Λίγο καιρό πριν εκδοθεί το τελευταίο βιβλίο της Βικτώριας “Το Νήμα” (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα). Η Βικτώρια κρατούσε το εξώφυλο που θα στόλιζε το νέο της βιβλίο. Πίνωντας το λευκό κρασί μου, της ζήτησα να μου έγραφε μια αφιέρωση στο εξώφυλλο και να μου το χάριζε. Με την απτή καλοσύνη που την χαρακτηρίζει (και με ένα μποεμικό αέρα που μόνο μια σπουδαία συγγραφέας μπορεί να διαθέτει), η Βικτώρια άρπαξε μια πένα από την τσάντα της και μου έγραψε σε άπταιστα Ελληνικά : “Στην Γιώτα, ελπίζω ότι το νήμα της ζωής σου θα σε πάει σε όμορφα μέρη”.
Τότε είχα μεταφράσει “τα όμορφα μέρη” σε….όμορφα μέρη.
Άλλωστε, ήταν η περίοδος που είχα ζαλίσει τους συγκάτοικους μου με το όνειρο μου να μετακομίσω για έξι μήνες Ταϋλάνδη. Στο Λονδίνο υπάρχουν ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης αγγλικών που σου δίνουν την δυνατότητα να εργαστείς ως δάσκαλος αγγλικών στην Ταυλάνδη και σε άλλα μέρη στην Ασία, με συμβόλαιο έξι μηνών.
Δεν πήγα Ταυλάνδη. Ήθελα να επιστρέψω στους φίλους και στην οικογένεια μου, στην Κύπρο.  (Έτσι είπα. Η αλήθεια: Φοβόμουν να πάω τόσο μακριά μόνη μου).
Τότε λοιπόν, είχα μεταφράσει “τα όμορφα μέρη”, που μου έγραψε η Βικτώρια στην αφιέρωση, σε….όμορφα μέρη.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, αναθεωρώ. Τι σημαίνει όμορφα μέρη; Η αλήθεια είναι πως έχω ταξιδέψει στα πιο όμορφα μέρη (κι Ευρώπη και Αμερική).
ΑΛΛΑ, (είπαμε σε αυτά τα “αλλά” κρύβεται η ουσία), τελικά, τα πιο όμορφα μέρη είναι αυτά που τα ζεις με τους ανθρώπους που αγαπά η καρδιά σου. Τα πιο μεγάλα ταξίδια είναι οι αγκαλιές που κάνουν την ψυχή σου να αγαλιάζει από ευτυχία και τα φιλιά που κάνουν τα σώματα να ριγούν.
Τι σημαίνει όμορφα μέρη; Σημαίνει μέρη με έναν έρωτα, μια αγάπη δίπλα σου. Σημαίνει μέρη με ανθρώπους που ζεσταίνουν την ψυχή σου και σε πλημμυρίζουν με αγάπη.
Κάποτε, ο Χρίστος, με χαρακτήρισε “συναισθηματική” και το τόνισε ως έννοια αρνητική.
Σε ένα κόσμο όπου η οικονομική κρίση μέσα από την κόλαση που δημιουργεί έρχεται παράλληλα να επαναπροσδιορίσει τις πραγματικές αξίες, (που κι αυτές παιρνούν κρίση), νομίζω πως οι “συναισθηματικοί” θα δουν γρηγορότερα και ευκολότερα την ουσία και τις πραγματικές ανθρώπινες αξίες.
Κι έχω την αίσθηση πως πολλοί θα ανακαλύψουν πως τα πιο πολυτελή, όμορφα και πολύτιμα μέρη είναι οι αγκαλιές των ανθρώπων που αγαπάμε.
Εκεί θέλω να με πάει το νήμα της ζωής μου, Βικτώρια. Στην αγκαλιά του Mr One και στις παρέες κι αγκαλιές αγαπημένων μου ανθρώπων.
Εκεί είναι τα…..πιο όμορφα μέρη!

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!