Book for Thought “Οι απόκληροι”

Γράφει ο Αλέξης Δημητρίου,
Ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου Bibliocosmos, Λάρνακα (τηλ.: 24665792)

 Το 1940 οι Ναζί ίδρυσαν στην πολωνική πόλη Γουντζ αυτό που στη συνέχεια θα γινόταν το δεύτερο μεγαλύτερο εβραϊκό γκέτο. Οι “Απόκληροι” είναι η ιστορία του διορισμένου από τους Γερμανούς Εβραίου διοικητή Μορντεχάι Χάιμ Ρουμκόφσκι και του σκοτεινού και εξαιρετικά αμφίσημου ρόλου του στο Ολοκαύτωμα των Πολωνοεβραίων.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα για τη ζωή στην αποκλεισμένη πόλη, για την εξοντωτική καταναγκαστική εργασία, τη λιμοκτονία και τις μάταιες απόπειρες φυγής, είναι όμως, κυρίως, ένα μυθιστόρημα για τη δίψα για ζωή και χαρά και για την τέχνη της επιβίωσης.
Έχοντας ως σημαντικότατη πηγή το Χρονικό του γκέτο, ένα καταιγιστικό αρχείο τριών χιλιάδων σελίδων, α Σεμ-Σάντμπεργκ προσφέρει μια πλούσια και άνευ προηγουμένου, σε διεθνές επίπεδο, γνώση για την πραγματικότητα του Ολοκαυτώματος, σ’ ένα βιβλίο όπου η δύναμη του λογοτέχνη αξιοποιεί με τον πιο επιτυχή τρόπο ένα ασύλληπτης δύναμης υλικό για να αφηγηθεί πέντε χρόνια βαρβαρότητας αναδεικνύοντας όλες τις αποχρώσεις της ζωής.
Το συγκεκριμένο βιβλίο τιμήθηκε με το Βραβείο ‘August Strindberg’ το 2009. Φέτος έχει επιτέλους μεταφραστεί και στην ελληνική γλώσσα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον και ενημερωτικό βιβλίο για πτυχές μιας εξαιρετικής σκληρής ζωής κάτω από την κυριαρχία των Ναζί.
Αναφέρω και ορισμένες κριτικές του βιβλίου πιό κάτω.

“Ο ίδιος ο Μορντεχάι Χάιμ Ρουμκόφσκι είναι ένα εξαιρετικό παράδοξο. Κι ο Σάντμπεργκ τού δίνει όλο του το βάθος αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις του… Όπως έγραψε γι’ αυτόν ο Πρίμο Λέβι, η αμφισημία του είναι δική μας…”
(Tom Devenson, “The Sunday Times”)

“Ο Σάντμπεργκ καταφέρνει να πλάσει μ’ ένα τέτοιο υλικό απόλυτου πόνου και κακού ένα τόσο γοητευτικό λογοτεχνικό έργο… αντάξιο του Ντίκενς”.
(Carmen Callil, “The Guardian”)

“Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο Σάντμπεργκ δικαίως αποκτά διεθνή αναγνώριση με τούτο το αριστούργημα” .
(Nils Schwartz, “Expressen”)

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Νεόφυτος Φακοντής παρουσιάζει τις θέσεις και το όραμα του για την Ορόκλινη, δίπλα του ο Δήμαρχος Βύρας

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης και υποψήφιος Αντιδήμαρχος Ορόκλινης μας προσκαλεί στην τελική προεκλογική του συγκέντρωση όπου θα παρουσιάσει τις υέσεις και το όραμα

Η Επιτροπή Ανάπτυξης πόλης και επαρχίας Λάρνακας καλεί τον Υπουργό να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σχετικά με τη Μαρίνα-Λιμάνι

Ενόψει των τελευταίων εξελίξεων σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του έργου της Ενιαίας Ανάπτυξης Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας η Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας

error: Content is protected !!