Book for Thought “Η Φρουρά του διαβόλου”

Η φρουρά του διαβόλου –  George Robert Elford

Γράφει ο Αλέξης Δημητρίου, Ιδιοκτήτης του Βιβλιοπωλείου BiblioCosmos, τηλέφωνο 24665792

Το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν απαγορευμένο για σχεδόν 30 χρόνια (γράφτηκε το 1972). Μας παρουσιάζει μια πραγματικά σ υ γ κ λ ο ν ι σ τ ι κ ή ιστορία ενός Γερμανού στρατιώτη των SS ο οποίος μετά την παράδοση της Γερμανίας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάγηκε στην Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων. Εκεί πολέμησε τους Βιετμίνχ για 4 χρόνια και το τάγμα το οποίο διοίκησε είχε γίνει πασίγνωστο για τα τρομερά κατορθώματά του.

Ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού, ο George Robert Elford, γνώρισε τυχαία σ’ ένα ταξίδι του τον Χανς Βαγκεμύλερ, τον συγκεκριμένο ‘ήρωα΄ του βιβλίου. Ο Elford, εντυπωσιασμένος με την απίθανη ιστορία του πρώην SS, πρότεινε να καταγράψει τις εμπειρίες του, κάτι το οποίο και έγινε. Το βιβλίο απαγορεύτηκε λίγο μετά την κυκλοφορία του. Οι περιγραφές, οι μάχες και η βιαιότητα, σε ένα καιρό που διεξαγόταν ο πόλεμος στο Βιετνάμ δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν μια καλύτερη τύχη στο συγκεκριμένο βιβλίο. Σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία του προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις και διχογνωμίες από τους κριτικούς και το αναγνωστικό κοινό. Παρέμεινε ένα βιβλίο φάντασμα για τρείς δεκαετίες. Πρόσφατα επανεκδώθηκε, και για πρώτη φορά  μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις EUROBOOKS που ειδικεύονται σε βιβλία στρατιωτικού περιεχομένου. Σήμερα θεωρείται από ειδήμονες και απλούς αναγνώστες ότι είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό βιβλίο που γράφτηκε ποτέ, πάνω στον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο και την Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων.

Το βιβλίο ξεκινά με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με μια Γερμανική μεραρχία να βρίσκεται στα βουνά του Λίμπερετς στην Τσεχοσλοβακία. Με την παράδοση της Γερμανίας, οι γερμανοί στρατιώτες διατάχθηκαν να παραδοθούν. Ορισμένοι αρνούνται στην ιδέα της παράδοσης και ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι επιστροφής στην Γερμανία. Μετά από ένα συγκλονιστικό ταξίδι , όσοι έφτασαν τελικώς στον προορισμό τους αναγκάζονται σύντομα να ξαναφύγουν από την χώρα τους, καθώς σε μια εποχή που όλοι κυνηγούσαν τους Ναζί για εγκλήματα πολέμου, ελάχιστες πιθανότητες θα είχαν να επιβιώσουν στην Γερμανία. Αρκετοί από αυτούς καταλήγουν στην Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων, όπου θα ζήσουν μια πραγματικά απίθανη ιστορία.

Οι σκηνές που περιγράφει το βιβλίο είναι πολύ συχνά σκληρές, αλλά κάποιος δεν πρέπει να ξεχνά ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει ένας όμορφος και πολιτισμένος πόλεμος. Το τάγμα που υπηρέτησε ο Γερμανός Χανς Βαγκεμύλερ ονομάστηκε ‘Τάγμα των Καταραμένων’ και πολέμησε τους Βιετμίνχ με τον ίδιο σκληρό τρόπο που πολεμούσαν αυτοί: ‘Βόμβα στην βόμβα, σφαίρα στην σφαίρα και φόνος στον φόνο!’ Οι ‘καταραμένοι’ είχαν συνειδητοποιήσει ότι μόνο χρησιμοποιώντας τα ίδια αντίποινα και τον ίδιο σκληρό τρόπο πολέμου θα κατάφερναν να νικήσουν τους Βιετμίνχ – μια μέθοδος πολέμου που καμιά χώρα δεν θα μπορούσε ν’ ακολουθήσει ‘επίσημα’ αφού η διεθνής κοινότητα θα τους καταδίκαζε . Το βιβλίο είναι γραμμένο σε μυθιστορηματικό ύφος  και οι λάτρεις των στρατιωτικών ιστοριών ή της πραγματικής περιπέτειας θα ενθουσιαστούν καθώς πρόκειται πραγματικά για μια απίθανη ιστορία.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!