Σκέφτομαι Θέατρο “Θέατρο JukeBox – Mass Observation”

Γράφει η Γίωτα Δημητρίου, απόφοιτος θεατρικών σπουδών

Θέατρο JukeBoxMassObservation

Ως μέρος της έρευνας μου  (διερεύνηση καλλιτεχνικών ερμηνειών της έννοιας “μουσείο”, “εκθέματα μουσείων” και “αρχεία”) και για τη δική μου ψυχαγωγία επισκέφθηκα το Mayfest καφέ στο Μπρίστολ σήμερα. Το οποίο διoργανώνει το Mayfest  που είναι μοναδικό ετήσιο φεστιβάλ του Μπρίστολ του σύγχρονου θεάτρου και παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα ασυνήθιστων, παιχνιδιάρικων και φιλόδοξων έργων από κορυφαίους καλλιτέχνες από το Bristol, το Ηνωμένο Βασίλειο γενικότερα και ανά το παγκόσμιο. Πήγα στο καφέ για να παίξω με ένα Jukebox…

To Θέατρο Jukebox είναι ένα arcade-στυλ γραφείο που παίζει αντί για μουσική, ιστορίες ανθρώπων και ersity Greenwich  και επιτρέπει στα μέλη του κοινού να επιλέξουν τις ιστορίες που θα ήθελαν αυτοί να ακούσουν. Οι ετικέτες RFID που είναι κρυμμένες μέσα στις επιλεγόμενες φωτογραφίες αφήνουν το μηχάνημα να κάνει προβολή προς τα κάτω με εικόνα και ήχο, η οποία εικόνα και ήχος είναι διαφορετικά για κάθε φωτογραφία. Ένα ή δύο μέλη του κοινού καλούνται να επιλέξουν μια κάρτα και να έχουν τον έλεγχο για την σειρά  που επιθυμούν να ακούσουν αυτές τις εμπειρίες.

Το Θέατρο Jukebox – Mass Observation, χρησιμοποιεί υλικό και έμπνευση από το Αρχείο Μαζικής Παρατήρησης (Mass Observation Archive), το οποίο έχει τεκμηριώσει τη καθημερινή ζωή στη Βρετανία από το 1937 έως τις αρχές του 1950, και από το 1981 εως σήμερα.

Αυτή η εγκατάσταση ψηφιακού καμβά, φτιαγμένο απο καλλιτέχνες διερευνά πώς οι καθολικές αλήθειες και η εθνική ταυτότητα μπορούν να αποκάλυφθούν μέσα απο τα πιο παράξενα θέματα. Είναι κάτι πολύ προτότυπο – διαλέγοντας μια παλιά φωτογραφία ενώς ζευγαριού άκουσα την ιστορία τους που ήταν κατά τι διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Όταν διάλεξα την φωτογραφία με το φλυντζάνι άκουσα μία συνέντευξη για αστρονομία και μέσα στο φλυντζάνi είδα το σύμπαν. Υπήρχε και μία φωτογραφία με αφηρημένα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας αυτή άκουσα την ερμηνεία για τα αντικείμενα ενώς παιδιού 10-ετών το 1945 καθώς και την ερμηνεία τριών κοριτσιών 4, 7 και 10 ετών του 2011.

Εκτός απο την καλλιτεχνική της προοπτική αυτή η εγκτάσταση μπόρει να βοηθήσει στην εκπαίδευση για καλύτερη γνώση των τοπικών μας ιστοριών.

Τα λέμε την άλλη εβδομάδα!

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!