Εν Αρχή Ην ο Λόγος “Τραγισμός”

Γράφει η λογοπαθολόγος  Άντρεα Χατζηχαραλάμπους. Απόφοιτος Πανεπιστημίου Σόφιας “Άγιος Κλίμεντ Οχρίντσκι”.  Τηλέφωνο 96582251  Email:andria@skalatimes.com Λάρνακα

ΤΡΑΓΙΣΜΟΣ. ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Το φαινόμενο αυτό είναι φυσιολογικό, είναι μια αλλαγή του φωνητικού τόνου στην έναρξη της εφηβικής ηλικίας. Με την εμφάνιση της ήβης στο αγόρι αρχίζει ο λάρυγγας να αναπτύσσεται γρήγορα και τα φωνητικά χείλια παίρνουν το μισό επάνω απο το πρωταρχικόμάκρος και γίνονται πιό δυνατά. Η φωνή γίνεται τραχιά, βραχνή, πολλές φορές αφύσικα βαθιά, μπάσα. Και στα κορίτσια γίνεται μια αύξηση του λάρυγγα που έχει μόνο τη σημασία πως ωριμάζει εκείνη τη διαφοράτης φωνής που υπάρχει ανάμεσα στο παιδί και τη γυναίκα.

Η μεταβολή της φωνής πολλές φορές γίνεται απαρατήρητα και μοιάζει σαν να μπήκε ξαφνικά η ανδρική φωνή στη θέση της παιδικής. Άλλοτε παρουσιάζεται ορμητικά αλλά τελειώνει σε λίγους μήνες. Το φαινόμενο της μεταβολής της φωνής είναι ένα απο τα σημεία μέσα στη μεγάλη σωματική και ψυχική μεταβολή που γίνεται στονέφηβο και που βασικά σχετίζεται κυρίως με την έναρξη της λειτουργίας των γεννητικών αδένων.

Στην περίπτωση παθολογικής εξέλιξης της μεταβολής της φωνής στην εφηβική ηλικία έχουμε δύο συμπτώματα :

1. Την παρατεινόμενη μεταβολή της φωνής.
2. Επίμονη λαρυγγοφωνία.

Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται πρώτα ένας κατάλληλος ψυχικός χειρισμός και διαφωτισμός του νέου πάνω στο ζήτημα της μεταβολής της φωνής. Μόνο ύστερα απο ψυχική προσφορά θα μπορεί να οδηγηθή στην κατάλληλη χρεισιμοποίηση των φωνητικών του οργάνων με αναπνευστική και φωνητική άσκηση και αγωγή.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια Λάρνακας 2024 και βραβεία

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 19  Μαΐου 2024, η Γιορτή των Ανθεστηρίων στη Λάρνακα. Στις 6.00 μ.μ. στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) έγινε η παρέλαση στην οποία έλαβαν

error: Content is protected !!