Σκέφτομαι Θέατρο “ The Magma Group…”

Γράφει η Γιώτα Δημητρίου, (απόφοιτος θεατρικών σπουδών)

 

THEMAGMAGROUPArtIntervention

Το Μάγμα (Magma) είναι μια ομάδα που αποτελείται από 14 καλλιτέχνες, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ζωγράφοι, που ενώ έρχονται από πολύ διαφορετικά μέρη με διαφορετικές αντιλήψεις και ιδανικά, εντούτοις ενώθηκαν με το κοινό τους πάθος και ιδεολογία στη τέχνη. Η δουλειά των καλλιτεχνών αυτών χαρακτηρίζεται από την εξπρεσιονιστική ευαισθησία σε συνδυασμό με την θεματική σκέψη και ανάλυση. Η μικρότερη της ομάδας αυτής, είναι η δικιά μας Λαρνακιώτισσα, Κατερίνα Σταύρου.

Βασισμένοι σε αυτή την ιδεολογία: πως δεν είναι δυνατό πλέον στο χώρο της τέχνης να χωρίζεται το ένα (concept) από το άλλο (expression) και συνάμμα να υπάρχει η αναγέννηση της δημιουργίας με τον τρόπο που οι ίδιοι παρουσιάζουν – οι καλλιτέχνες αυτοί αποφάσισαν να καταλάβουν το δημόσιο χώρο μπροστά από την γκαλερί Tate Modern στο Λονδίνο και να κάνουν μία “παρέμβαση” (art intervention) σατιρίζοντας τον “άδειο κονσεπτουαλισμό”, που σύμφωνα με τους Magma, δεν αποσκοπεί σε καμία ευαισθητοποίηση ή πιο βαθιές έννοιες. Αντιθέτως είναι το απόλυτο ξεπούλημα ιδεολογιών για την αναβάθμιση των μετοχών του καλλιτέχνη που πρωταγωνιστεί στις μέρες μας Damien Hirst (έξω από την έκθεση του οποίου έγινε η σάτιρα).

Το Art Intervention (Παρέμβαση) είναι ένα interaction με υφιστάμενα έργα τέχνης. Προέρχεται από την εννοιολογική τέχνη και είναι μορφή του Performance. Συνδέεται με τους Vienesse Actionists, το κίνημα Νταντά και Nεο-ντανταϊστές. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για το διεθνές καλλιτεχνικό κίνημα Stuckism με σκοπό να επηρεάσει τις αντιλήψεις άλλων έργων τέχνης, που είναι αντίθετοι στο κίνημα, καθώς και σαν μέσω διαμαρτυρίας ενάντια σε υφιστάμενα interventions.

Το intervention του Magma Group είχε ως βασικό χρώμα το κόκκινο για να  απεικονίσει το όνομα της ομάδας και για να γίνει αισθητή η έντονη παρουσία της ομάδας στο χώρο. Οι καλλιτέχνες ήταν χωρισμένοι σε 2 ομάδες, του θέματος (concept) και της έκφρασης (expression). Οι πρώτοι φορούσαν κατάμαυρα με κόκκινες περούκες και οι κινήσεις τους ήταν ρομποτικές σε στάσεις σκεπτόμενου και η δεύτερη ομάδα φορούσε πανιά ζωγραφισμένα και κινούνταν πιο χορευτικά και  ανάλαφρα. Το αποκορύφωμα ήταν όταν οι δύο ομάδες συναντιόνταν και παρατηρούσαν για μερικά δευτερόλεπτα ο  ένας τον άλλο ξαφνικά άλλαζαν ρόλους ζωντανεύοντας κάπως την ποθητή παντρειά του concept με το expression που θα φέρουν στη δημιουργία.

Το κοινό αυτού του intervention ήταν περισσότερο περαστικοί αφού έγινε σε δημόσιο χώρο.  Ακόμα, κινηματογραφήθηκε από 3 τοπικούς σταθμούς (ανάμεσα τους το BBC), και πήραν συνέντευξη από τους εμπλεκόμενους καλλιτέχνες ραδιοφωνικοί σταθμοί και  περιοδικά από διάφορες χώρες που παρευρέθηκαν στον χώρο για την έκθεση του Damien Hirst. Μπορείται να βρείτε το βίντεο  του performance intervention στο http://www.youtube.com/watch?v=T5reWOGVm4Q, καθώς επείσης και περισσότερα για αυτή την ομάδα στην ιστοσελίδα τους www.themagmagroup.co.uk.
‘Οσο για την Κατερίνα μας εκθέτει κάποια από τα έργα της στην γκαλερί Άρτιο Λευκωσία. Μπορείται να δείτε την ιστοσελίδα της στο http://www.stavrou-katerina.com/.

Τα λέμε την άλλη εβδομάδα!

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!