Εν Αρχη Ην ο Λόγος “Δυσφασία”

Γράφει η λογοπαθολόγος  Άντρεα Χατζηχαραλάμπους. Απόφοιτος Πανεπιστημίου Σόφιας “Άγιος Κλίμεντ Οχρίντσκι”.  Τηλέφωνο 96582251  Email:andria@skalatimes.com Λάρνακα

                                            

ΔΥΣΦΑΣΙΑ

Το παιδί με δυσφασία δεν εμφανίζει καμία διαταραχή των φωνητικών του  οργάνων, οπότε έχει τη δυνατότητα να προφέρει όλα τα φωνήματα, γράμματα.

Δεν έχει κάποια ακουστική δυσχερεία. Η ακουστική του αντίληψη εμφανίζεται με κάποια καθυστέρηση, όσον αφορά την πραγματική ηλικία του παιδιού.Δυσχερείες στην ακουστική αντίληψη των διαφόρων ήχων της ομιλίας, ενώ τα στοιχεία της ακουστικής αντίληψης δεν έχουν κάποια προβλήματα. Δυσχερείες στην επανάληψη λέξεων, αλλά και λεκτικών συμπλεγμάτων, μη λέξεων. Δυσχερείες στην κατανόηση του λόγου κυρίως στις αφηρημένες έννοιες. Πολύ περιορισμένο, για την ηλικία τους λεξιλόγιο.

Περιγραφικότητα στην έκφραση και χρησιμοποίηση των λέξεων : “αυτό”, “πράγμα”

Προβλήματα συμπεριφοράς και κοινωνηκότητας.Στο σχολείο μεγάλη καθυστέρηση στη μάθηση της ανάγνωσης, δυσχερείες στην ανάγνωση ή και αδυναμία, ενώ δεν κατανοεί τις έννοιες του κειμένου.

Τα αίτια της δυσφασίας είναι τα ίδια με αυτά της απλής καθυστέρησης του λόγου και της ομιλίας αλλά και τα συμπτώματα σε εντονότερο επίπεδο.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!