Προσωπικώς “El bicing Λάρνακα!”

Γράφει ο Μιχάλης Σεραφείμ

Αυτή τη βδομάδα παίρνω πάσα από την διπλανή στήλη και τον φίλο μου τον David σχετικά με καινούριες ιδέες για την πόλη μας. Μια σκέψη που ανέφερε και πιστεύω ότι χρήζει ανάλυσης είναι το κλείσιμο του κέντρου της πόλης για μηχανοκίνητα οχήματα. Πώς το φαντάζομαι εγώ αυτό;

Ολόκληρη η Ερμού, η Ζήνωνος Κιτιέως, η Λεωφόρος Αθηνών, να είναι μόνιμα κλειστές για τα αυτοκίνητα και να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης σ’ αυτούς τους δρόμους. Δημιουργία πολυόροφων πάρκινγκ γύρω από το κέντρο όπου ο κόσμος θα μπορεί να αφήσει το αμάξι του και να προχωρήσει είτε στη δουλειά του, είτε στην βόλτα του. Ο David αναφέρει την δημιουργία ηλεκτρικών λεωφορείων που θα καλύπτουν το κέντρο της πόλης. Μια άλλη ιδέα που υπάρχει ήδη στο εξωτερικό και πιστεύω πως είναι εφικτό να γίνει και στην Λάρνακα είναι ο δανεισμός ποδηλάτων. Αυτό είναι κάτι που είδα να γίνεται στην Βαρκελώνη για τους δημότες της πόλης. Πώς λειτουργεί αυτό; Ο δήμος της πόλης δημιούργησε σημεία όπου ο κάθε δημότης μπορεί να πάρει ένα ποδήλατο και να πάει στον προορισμό του αφήνοντας το ποδήλατο σε διαφορετικό σημείο. Η ασφάλεια για να μην κλέψει κάποιος τα ποδήλατα επιτυγχάνεται με την ύπαρξη κωδικού που χρειάζεται να πληκτρολογηθεί από τον χρήστη τόσο κατά την παραλαβή όσο και κατά την παράδοση του ποδηλάτου (κάτι σαν το pin των τραπεζικών μας λογαριασμών). Η χρήση αυτής της υπηρεσίας μπορεί να έχει και κάποια μικρή συνδρομή ούτως ώστε να καλύπτονται και κάποια από τα έξοδα της δημιουργίας της. Αυτές είναι οι βασικές αρχές της χρήσης των ποδηλάτων στην Βαρκελώνη και όποιος θέλει να μάθει περισσότερα ας βάλει el bicing Barcelona στο Google.

Κάτι τέτοιο (κλείσιμο του κέντρου), δεν μπορεί ν’ αναφερθεί εύκολα έστω και ως σκέψη χωρίς αντιδράσεις. Δυστυχώς η κουλτούρα μας, ως Λαρνακείς, έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε, όταν θέλουμε να πάμε κάπου, θέλουμε να παρκάρουμε έξω από την είσοδο, μήπως και περπατήσουμε 3 λεπτά. Αυτό ίσως να ήταν εφικτό να γίνει πριν καμιά εικοσαριά χρόνια, αλλά σήμερα υπάρχουν τόσα πολλά αυτοκίνητα που όταν είσαι στο κέντρο εν ώρα κίνησης διερωτάσαι πού ζεις. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που υπάρχουν σε τέτοιο εγχείρημα. Π.χ. τι θα γίνει με καταστήματα που θα προμηθεύονται το στοκ τους και θα χρειάζεται η διέλευση φορτηγού μέσα στον δρόμο. Ε, φαντάζομαι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα υπάρχει ειδική άδεια για να γίνεται η δουλειά, καλύτερα ακόμη και από τώρα που τέτοια φορτηγά είναι μπλεγμένα μέσα στην κίνηση. Τέτοιου είδους προβλήματα αντιμετωπίζονται εύκολα.

Μια αντίδραση από ένα φίλο μου όταν του είπα αυτή την ιδέα, ήταν πως κάτι τέτοιο θα μαράζωνε εμπορικά το κέντρο και θα οδηγούσε τον κόσμο στις αγκάλες των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Πιστεύω ότι αυτή η διαφωνία οφείλεται σε διαφορά αντίληψης των πραγμάτων. Ακριβώς γιατί εγώ θέλω να ζω στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας την ατμόσφαιρα του εμπορικού κέντρου χωρίς να πρέπει να καταφεύγω σε τεχνητά πολυόροφα κτίρια. Σκεφτείτε πόσο ήσυχα και ήρεμα θα ήταν να περπατάς την Ζήνωνος Κιτιέως χωρίς τον θόρυβο των αυτοκινήτων και μετά να βγαίνεις στις Φοινικούδες για καφέ ή για φαγητό το μεσημέρι. Ακριβώς όπως πιστεύω θα έπρεπε να ήταν η ζωή σε μια παραλιακή πόλη ενός νησιού που έχει ηλιοφάνεια 9 μήνες τον χρόνο. (Εντάξει, ίσως φέτος να μην είναι τόσο πολύ με αυτό το κρύο που έχει πέσει!).

Πιστεύω πως τέτοιες ιδέες αντιμετωπίζονται ως ουτοπικές ή αχρείαστες και ο κύριος λόγος είναι η κουλτούρα μας που παραμένει συντηρητική και αμετάβλητη. Οι καιροί που ζούμε απαιτούν σκέψεις και συμπεριφορές που να είναι προοδευτικές, να είναι ευέλικτες και προσαρμοστικές και σιγά σιγά θα βλέπουμε όλο και καλύτερα τα πράγματα. Πραγματικά πιστεύω πως το el bicing που είναι λειτουργικό στην Βαρκελώνη θα ήταν κατάλληλο και για την Λάρνακα ακόμη και αν το κέντρο δεν έκλεινε για τα αυτοκίνητα. Με την σωστή πρόνοια για ποδηλατοδρόμους ίσως να αποφόρτιζε λίγο την χρήση των αυτοκινήτων έτσι κι αλλιώς.

Υ.Γ: Μια καλή ευκαιρία για την διάδοση της χρήσης ποδηλάτων στην πόλη μας δίνεται στις 5 Μαρτίου. Η Λάρνακα μαζί με την Μπολόνια και το Ζάγκρεμπ διεκδικούν το βραβείο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το 2011 μετά από τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από τον Δήμο τον περασμένο Σεπτέμβρη και στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και ο Ποδηλατικός Γύρος της Λάρνακας (φώτο). Με αφορμή αυτό το γεγονός, ας ξεκινήσουν οι αρμόδιοι κάποια εκστρατεία ενημέρωσης για τα πλεονεκτήματα της χρήσης ποδηλάτων στην πόλη.  Πλεονεκτήματα και για την υγεία μας αλλά και για την τσέπη μας.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!