My View “Ιδέες για την πόλη ΜΑΣ!”

Ιδέες για την πόλη ΜΑΣ!                                                                       Γράφει ο David Fowles

 

Αυτή την βδομάδα στη στήλη μου, θα ήθελα να γράψω για κάποιες ιδέες που μου γεννήθηκαν για την Λάρνακα.
Καταρχάς να τονίσω, πως η Λάρνακα είναι μια γραφική πόλη και καλά θα ήταν να κρατήσουμε τον χαρακτήρα της.
Ας πάμε τώρα στο χώρο που είναι που είναι “η σημαία της Λάρνακας” και δεν είναι άλλος από την  παραλία των Φοινικούδων! Εκεί θα δούμε ότι σιγά σιγά τα Λαρνακιώτικα καφέ, μπαράκια, ταβέρνες, εστιατόρια, είναι προς εξαφάνιση! Άσε που ορισμένα που υποτίθεται πως είναι  “traditional cyprus meze, souvlaki” εστιατόρια στις Φοινικούδες, κάθε άλλο από διαφήμιση του Κυπριακού φαγητού κάνουν!
Δυστυχώ, την θέση των Σκαλιώτικων στέκκιων πέρνουν οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων (που δεν θέλω να τις αναφέρω, για να μην κάνω διαφήμιση).
Κανονικά αυτές οι αλυσίδες θα έπρεπε να είχαν τα καταστήματα τους στις παρόδους της Λεωφόρου Αθηνών.  Έτσι θα είχε μια δεύτερη προέκταση ο δρόμος και θα έμπνεε ο αέρας προς την πόλη.
Σαν δεύτερη ιδέα θα ήθελα να δω τον δρόμο μετά το κάστρο να ξεφεύγει από τον καιρό της…..κατοχής! Εμένα αυτός ο δρόμος μου θυμίζει τα ουζερί που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά εκεί βρίσκονται πάνω στο κύμα. Άρα, αν κι εμείς (οι αρμόδιοι) δίναμε αυτά τα σπίτια που είναι εκεί στην Πιαλέ Πασά, σε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν καφετέριες, ουζερί, εστιατόρια, καφέ, ταβέρνες, θα μεταμορφωνόταν η περιοχή! Να έκλεινε ο δρόμος μπροστά και να βάζανε τις καρέκλες και τα τραπεζάκια σε πλακόστρωτο. Για σκεφτείτε πως θα φαινόταν από την θάλασσα μπροστά, αν όλα εκείνα τα κτίρια βάφονταν άσπρα με γαλανά παντζούρια! (Λίγο Μύκονος στυλ, αλλά πάντα νησιώτικο, Είμαστε νησί, ας μην το ξεχνάμε!)
Τώρα μια από τις επιστημονικές ιδέες που αν βρεθεί τρόπος να υλοποιηθεί θα μας “πάρει πολύ μπροστά” είναι η εφαρμογή ηλεκτρικών λεωφορείων που θα περνούν από όλο το κέντρο της Λάρνακας!
Αυτή η ιδέα μπορεί να φαίνεται εξωπραγματική αλλά η τεχνολογία υπάρχει! Πάντα με το δικό μας χαρακτήρα, τα λεωφορεία θα είναι στα μέτρα μας, θα είναι πιο μικρά, θα κάνουν το γύρο τους πολύ πιο γρήγορα, θα κάνουν μικρές διαδρομές. Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη! Ο τρόπος που το φαντάζομαι, είναι αυτά τα λεωφορειάκια να σταματούν για να πάρουν τους πεζούς λίγο παρακάτω. Να μην βγάζουν καυσαέρια, να χωρούν μέσα στους δρόμους και να μένει χώρος για πεζοδρόμια!
Μια άλλη σκέψη επίσης, είναι να μην περνούν άλλου είδους μηχανοκίνητων οχημάτων από το κέντρο! Τα αυτοκίνητα μας να τα αφήνουμε σε χώρους στάθμευσης γύρο από το κέντρο!
Αυτές είναι οι δικές μου απόψεις! Σας προκαλώ να μου δώσετε τις δικές σας. Είτε βασισμένες πάνω σε αυτές που ανάφερα, είτε οποιαδήποτε άλλη ιδέα δική σας που θα μπορούσε να κάνει καλύτερη την Λάρνακα. Την πόλη ΜΑΣ!

david@skalatimes.com

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

2 thoughts on “My View “Ιδέες για την πόλη ΜΑΣ!””

  1. Είναι πολύ καλές ιδέες!! Ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα.. 🙂

  2. kales idees uparxoyn, omorfos kosmos stin poli uparxei…..den katalavenw pou kollame kai menoume pisw….sto oikonomiko? otan tosa ksodevontai gia tosa alla…..H Larnaka mporei na parei osa tis AKSIZOYN

Comments are closed.

On Key

Related Posts

error: Content is protected !!