Εν Αρχή Ην ο Λόγος “Δυσλαλία”

Γράφει η λογοπαθολόγος  Άντρια Χατζηχαραλάμπους
Απόφοιτος Πανεπιστημίου Σόφιας “Άγιος Κλίμεντ Οχρίντσκι”
Τηλέφωνο 96582251  Email: andria@skalatimes.com Λάρνακα

 

Δυσλαλία

Η δυσλαλία είναι ένα πρόβλημα λόγου όπου γίνεται  αμέσως αντιληπτό στην ομιλία ενός παιδιού. Eίναι η λανθασμένη προφορά των φωνημάτων και η αλλοίωση της φωνοτακτικής δομής των λέξεων κατά την ομιλία.
Στη δυσλαλία, φωνήματα και συλλαβές υφίστανται αλλοιώσεις, όπως για παράδειγμα: 

·      Παραλείψεις (π.χ. χολείο’, αντί ‘σχολείο’)

 ·      Παραφθορές (π.χ. ‘νεγό’ αντί ‘νερό’)

 ·      Αντικαταστάσεις (π.χ. θάλαθα’ αντί ‘θάλασσα’)

Η δυσλαλία χαρακτηρίζεται ως φωνολογική ή φωνητική ανάλογα με το που επισημαίνεται η δυσκολία. Εάν, για παράδειγμα, ένα παιδί δυσκολεύεται να προφέρει  έναν φθόγγο – ήχο (π.χ. το παλλόμενο ‘ρ’), τότε εμφανίζει δυσλαλία φωνητικού τύπου.
Στη περίπτωση όμως που ο φθόγγος προφέρεται  μεν μεμονωμένα, ως ήχος, αλλά παρόλα αυτά δεν χρησιμοποιείται στο λόγο, τότε το παιδί εμφανίζει δυσλαλία φωνολογικού τύπου.
 Συνήθως η μεγαλύτερη συχνότητα σφαλμάτων διαπιστώνεται στην προφορα των συριστικών (‘σ’, ‘ζ’, ‘τσ’, ‘τζ’, ‘ψ’ και ‘ξ’), των οδοντικών (‘θ’ και ‘δ’) και του ‘ρ’.  
Η δυσλαλία πρέπει να διορθώνεται με λογοθεραπεία πριν μπει το παιδί στο σχολείο. Όταν τα παιδιά μπαίνουν στο σχολείο με φωνολογική σύγχυση και συμπτώματα δυσλαλίας τότε το πρόβλημα αναμένεται να μεταφερθεί και στον γραπτό λόγο. Εάν η δυσλαλία είναι έντονη,ο γραπτός λόγος παρουσιάζει δυσκολίες.   
Επιπλέον, το παιδί φορτίζεται με αρνητικό συναίσθημα καθώς η ομιλία του γίνεται αντικείμενο κοροιδίας  από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του.  Η κακή ψυχολογία του παιδιού, ενδέχεται να οδηγήσει σε δευτερογενή προβλήματα λόγου, όπως συμπτωμάτων τραυλισμού ή σε άρνηση λεκτικής έκφρασης (επιλεκτική αλαλία).
Κάποιες φωνητικές δυσλαλίες δισκολεύονται στην αποκατάσταση, κυρίως αυτές που οφείλονται σε  οργανικά αίτια, όπως είναι οι ανωμαλίες δοντιών και γνάθων, σκληρής και μαλακής υπερώας, χειλιών, γλώσσας και σε παρέσεις του μηχανισμού άρθρωσης.

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!