Εν αρχη ην ο λόγος “Το παιδί σας καθυστερεί να μιλήσει;”

Γράφει η λογοπαθολόγος  Άντρια Χατζηχαραλάμπους
Απόφοιτος Πανεπιστημίου Σόφιας “Άγιος Κλίμεντ Οχρίντσκι”
Τηλέφωνο 96582251
Email: andria@skalatimes.com
Λάρνακα

Το παιδί σας καθυστερεί να μιλήσει; 

Περιμένουμε με ανυπομονησία τα πρώτα λόγια των παιδιών μας, με αποτέλεσμα πολλές φορές να απογοητευόμαστε και να ανησυχούμε αν καθυστερήσουν να μιλήσουν!

Αλλά,  τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα παιδιά που φαίνονται ότι μιλούν “αργά” καλύπτουν  τη διαφορά, χωρίς κανένα πρόβλημα από τη στιγμή που είναι περίπου 2 ετών. Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά αργεί να μιλήσει και τα περισσότερα δεν χρειάζονται ειδική βοήθεια για να μιλήσουν.

Αν και η  ομιλία αναπτύσσεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο για όλα τα παιδιά, ο ρυθμός μπορεί να διαφέρει σημαντικά από παιδί σε παιδί.
Η κληρονομικότητα και η ιδιοσυγκρασία μπορεί να κάνουν ένα παιδί αργήσει να μιλήση, επίσης κάτι άλλο που “βοηθά” στο να μην μιλά το παιδί, είναι η πρόβλεψη του γονιού για την κάθε ανάγκη του παιδιου (“Θέλεις το μπουκάλι σου;”) αντί να το αφήσει να μιλήσει για τον εαυτό του.

Είναι καλό να έχετε υπόψη σας ότι:

  • Συχνά τα αγορια αναπτύσσουν ομιλία αργότερα από τα κορίτσια. Σε 16 μήνες, τα αγόρια χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 30 λέξεις, ενώ τα κορίτσια έχουν την τάση να χρησιμοποιούν περίπου 50.
  • Τα μωρά που γεννιούνται νωρίς συχνά αργουν να μιλήσουν,  αλλά από την ηλικία των 2 συνήθως καλύπτουν  τη διαφορά με τους συνομηλίκους τους.
  • Τα παιδιά με χρόνιες μολύνσεις αυτιών: Αν υπαρχει υγρό στο αυτί και παραμένει για μήνες ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, όταν ένα παιδί αρχίζει να επεξεργάζεται τη  γλώσσα μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή ακουστική ικανότητα, και ως εκ τούτου να καθυστερήσει την ομιλία.
  • Τα παιδιά που επικεντρώνονται σε άλλες δεξιότητες: π.χ Αν ένα παιδί αργήσει να μιλήση , αλλα γενικά η ανάπτυξη του προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μπορεί απλά να προσπαθεί να τελειοποιήσει μία δεξιότητα, όπως το περπάτημα, σε βάρος της ομιλίας.

Μερικά σημάδια που μπορεί να υποδείξουν ότι χρειάζεται βοήθεια:
*Σε 1 έτος: Δεν φαίνεται να κατανοεί όταν μιλάτε.
*Στους 18 μήνες: Έχει λεχθεί τουλάχιστον μία λέξη.
*Στα 2 χρόνια: Λέει μόνο λίγες λέξεις και επικοινωνεί κυρίως μέσω ρουθουνίσματος και δείχνει με το χέρι του.
*Στο 2 1 / 2 ετών: Είναι ακόμα στην ενιαία συλλαβή, ή δεν έχει ένα λεξιλόγιο των 50 λέξεων
*Στα 3 χρόνια: οι άγνωστοι  δεν μπορούν να καταλάβουν την προφορά του, ή  μιλάει μόνο με απλές φράσεις δύο-λέξεις.

Η καλύτερη στιγμή για να λάβετε επαγγελματική βοήθεια είναι όταν το παιδί σας είναι περίπου 2 1 / 2 χρονων. Τα γλωσσικά προβλήματα αντιμετωπίζονται με τη θεραπεία με ομιλία ή με τη θεραπεία αυτιων για τα προβλήματα ακοής. Ο παιδίατρος σας  μπορεί να σας συστήσει ένα λογοθεραπευτή η κάποιο άλλο ειδικό.
Πριν από την ηλικία 2 1 / 2χρονων το να ακούει τη φωνή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για το παιδί σας να μάθει να μιλάει, να του διαβαζεται δυνατά, να τραγουδάτε και να του κάνετε  συχνά  ερωτήσεις για να δημιουργήσετε συνομιλία με το παιδι σας.

Φυσώντας φούσκες μπορεί να αναπτύξει τους μυς του στόματος του, ενώ επίσης το παιχνίδι με τηλέφωνα (και να προσποιήστε ότι μιλάτε μεταξύ σας) είναι ένας τρόπος για να ενθαρρύνουμε το παιδί να μιλάει.  Τα παιδιά αποκτούν την ομιλία, όπως και όλες οι άλλες αναπτυξιακές δεξιότητες με  το δικό τους ρυθμό. Τα περισσότερα παιδιά που μιλούν αργά τελικά να καλύπτουν τη διαφορά.  Αλλά εάν έχετε ανησυχίες για το παιδί σας, μην διστάσετε να τις συζητήσετε με έναν ειδικό.

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Για τη ποιότητα ζωής στη Λάρνακα

Γράφει ο Γιάννος Γρηγορίου, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας (ΑΚΕΛ) Πριν από μερικές μέρες διάβασα ένα άρθρο «Για το ποια πόλη της Κύπρου προσφέρει την καλύτερη

Μιλώντας στο 1ο Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης Πετρολίνα, που διεξάγεται στη Λάρνακα, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε πως το άθλημα δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι συνάδει με τα όσα προσφέρουμε ως προορισμός

Μιλώντας στο 1ο Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης Πετρολίνα, που διεξάγεται αυτό στη Λάρνακα, (10-12 Μαίου 2024), ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε πως το άθλημα δεν είναι ιδιαίτερα

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου, στην εκδήλωση του Τμήματος Γεωργίας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Υγείας των Φυτών

Τα φυτά είναι ζωή. Eξαρτώμαστε από αυτά για το 80% της τροφής που τρώμε, και το 98% του οξυγόνου που αναπνέουμε. Είναι για αυτό, που

error: Content is protected !!