H EΠΑ έδωσε το πράσινο φως στις εταιρείες υγραερίου για μετακίνηση Αισιόδοξο προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας μετά από αυτή την εξέλιξη

egka

Της Γιώτας Δημητρίου

Φαίνεται πως θετικό θα είναι το μέλλον της Λάρνακας και τελικά «το καρκίνωμα» της πόλης (οι περιβόητες εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοειδών) θα μετακινηθούν, αφού πλέον οι εταιρείες δεν θα έχουν άλλες δικαιολογίες.

Η απόφαση της ΕΠΑ την οποία ανέμεναν με αγωνία τόσο οι εταιρείες όσο και ο κόσμος της Λάρνακας, έχει παρθεί και δίνει το πράσινο φως που ανέμεναν οι εταιρείες εδώ και καιρό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η «24» επικοινώνησε με την Πρόεδρο της ΕΠΑ κυρία Χριστοδούλου στην οποία θέσαμε κάποια καίρια ερωτήματα για το θέμα. Και ενώ αναμέναμε τις απαντήσεις της (γραπτώς) η κ. Χριστοδούλου αρνήθηκε να απαντήσει και μας παρέπεμψε στο σχετικό «λινκ» που έχει δημοσιεύσει η ΕΠΑ στην ιστοσελίδα της.
Διερωτόμαστε βέβαια αν ένας απ’ τους ρόλους και υποχρεώσεις της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού είναι ή δεν είναι και οι δημόσιες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούν ολόκληρες πόλεις, όπως πχ στη συγκεκριμένη περίπτωση τη Λάρνακα.

Η θετική απάντηση της ΕΠΑ
Η απάντηση που ανέμεναν οι εταιρείες από την ΕΠΑ για να πάρουν το πράσινο φως για τη μετακίνηση έχει δοθεί και επίσημα μέσα από την ανακοίνωση της ΕΠΑ στην ιστοσελίδα της «H Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού με απόφασή της κηρύσσει τη συγκέντρωση αναφορικά με τη δημιουργία κοινής επιχείρησης με την ονομασία VLPG PLANT LTD από τις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Λτδ, Petrolina (Holdings) Public Ltd, ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΚΑΖ ΛΤΔ και Intergaz Ltd συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά υπό την επιφύλαξη συγκεκριμένων δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι συμμετέχουσες στη συγκέντρωση επιχειρήσεις και όρων που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή».

Νίκος Σουτζής: «Επόμενο βήμα η εξασφάλιση όλων των αδειών που απαιτούνται για την κατασκευή του τερματικού»
Η «24» επικοινώνησε με τον Διευθυντή της Synergas κύριο Νίκο Σουτζή ο οποίος μας είπε:
«Στις 28/07/17 η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) ως ανεξάρτητη αρχή, με γραπτή της έκθεση την οποία έχει κοινοποιήσει στις ιδρυτικές και συμμετέχοντες εταιρείες στην κοινοπραξία, σκοπός της οποίας είναι η κατασκευή και λειτουργία τερματικού υγραερίου στο Βασιλικό, έχει αποφασίσει μετά από πλήρη διερεύνηση που έχει διεξάγει ότι η συγκεκριμένη συγκέντρωση ανταποκρίνεται στις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.
Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις με την ΕΠΑ, οι ιδρυτικές εταιρείες θέλοντας να επιτευχθεί η σχετική της έγκριση, έχουν δεσμευτεί μέσα από τη Συμφωνία Μετόχων και του Καταστατικού της νέας εταιρείας με την ονομασία VLPG PLANT LTD για την αμερόληπτη και δίκαιη λειτουργία του τερματικού υγραερίου δίνοντας τη δυνατότητα σε τρίτες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο τομέα του υγραερίου, να αποθηκεύσουν ή/και να εξυπηρετηθούν λαμβάνοντας, έναντι κοστοστρεφή τιμολογιακής πολιτικής, τις υπηρεσίες της νέας εταιρείας οι οποίες επικεντρώνονται πέραν από την αποθήκευση του υγραερίου στην εμφιάλωση και συντήρηση κυλίνδρων υγραερίου και στη πλήρωση βυτιοφόρων οχημάτων μεταφοράς χύμα υγραερίου.
Στόχος της κοινοπραξίας είναι ο περιορισμός του κόστους της επένδυσης και των λειτουργικών εξόδων της νέας εταιρείας με την εφαρμογή οικονομιών κλίμακας, προς όφελος του τελικού καταναλωτή.
Επόμενο βήμα είναι η εξασφάλιση όλων των αδειών που απαιτούνται για την κατασκευή του τερματικού, των λιμενικών εγκαταστάσεων και των υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών μεταφοράς του υγραερίου από το πλοίο στους χώρους αποθήκευσης».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τόσο οι Λαρνακείς όσο και ο Δήμος Λάρνακας δεν θα ανεχθούν άλλους εμπαιγμούς παρατάσεων και θα απαιτήσουν με διάφορα μέσα την άμεση μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών.
Μια μετακίνηση που θα αναστήσει όχι μόνο το παραλιακό μέτωπο που έχει «εγκλωβιστεί» απ’ τις εγκαταστάσεις, αλλά και ολόκληρη την πόλη!


Oλόκληρο το ρεπορτάζ στην “24” :
http://24h.com.cy/2017/08/07/h-epa-edose-prasino-fos-stis-eteries-ygraeriou-gia-metakinisi/

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

O Alpha Κύπρου παρουσιάζει “Το κλουβί με τις τρελές” του Jean Poiret σε μια ξεκαρδιστική απόδοση του Φώτη Γεωργίδη

O Alpha Κύπρου παρουσιάζει ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ του Jean Poiret σε μια ξεκαρδιστική απόδοση του Φώτη Γεωργίδη!Πρωταγωνιστούν: Μάριος Δημητρίου, Ανδρέας Τσέλεπος, Σοφοκλής Κασκαούνιας,

Παντελής Αχιλλέως: “Ντρεπομαστε να ζητάμε συνέχεια βοήθεια από φίλους, δωρητές και εθελοντές, για μια δουλειά που έπρεπε να γίνεται από το κράτος, επειδη αγνοεί το πρόβλημα των αδέσποτων”

Άρθρο του Παντελή ΑχιλλέωςΥποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Φίλες και φίλοι σας χαιρετώ,  Κάποιοι μπορεί να γνωρίζουν και κάποιοι, ακόμα, την απόφαση μου να είμαι

error: Content is protected !!