You Are Here: Home » Θέματα » King of Kite 2017 στην παραλία Σοφτάδων στο Κίτι

King of Kite 2017 στην παραλία Σοφτάδων στο Κίτι

Cover by Iason Prassides (1)

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του kitesurfing, Aaron Hadlow, έρχεται στις 15-16 Ιουλίου στη Λάρνακα.

Το Kitesurfing είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο υδάτινο σπορ παγκοσμίως και η Λάρνακα φιλοξενεί για πέμπτη συνεχή χρονιά μια από τις πιο πολλά υποσχόμενες διοργανώσεις της ανατολικής Μεσογείου.

Το King of Kite διεξάγεται 15-16 Ιουλίου στην παραλία Σοφτάδες, στη Λάρνακα, προσελκύοντας πάνω από 120 αθλητές. Οι καλύτεροι Κύπριοι kitesurfers θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν απέναντι σε κορυφαίους αθλητές από Ισραήλ, Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία, καθώς επίσης και Βρετανούς και Ρώσους μόνιμους κάτοικους Κύπρου, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή Τουρκοκύπριων.

Ο Aaron Hadlow στη Λάρνακα
Guest star της φετινής διοργάνωσης είναι ο Βρετανός αθλητής του Red Bull -πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής- Aaron Hadlow, ίσως ο σπουδαιότερος kitesurfer σήμερα στον κόσμο, ο οποίος θα έχει ρόλο κριτή, ενώ θα μοιραστεί με διαγωνιζόμενους και θεατές ορισμένα από τα μυστικά του σπορ, μπαίνοντας στο νερό για φιγούρες που θα κόψουν την ανάσα.

Ο αγώνας
Ο αγώνας χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: την αγωνιστική, που μαζεύει τις πιο πολλές συμμετοχές και στην οποία νικητής είναι αυτός που θα τερματίσει πρώτος, αλλά και την Free Style, οι αγώνες της οποίας διεξάγονται κοντά στην ακτή και ο νικητής προκύπτει μέσα από τη βαθμολογία των κριτών. Οι άντρες διαγωνιζόμενοι διαχωρίζονται σε δύο γκρουπ ανάλογα με το σωματικό τους βάρος, ενώ υπάρχει και το γυναικείο γκρουπ. Στην αγωνιστική κατηγορία του King of Kite αναμένονται περίπου 90 αθλητές, ενώ άλλοι 32 θα λάβουν μέρος στο Free Style.
Πρόκειται για τη μοναδική διεθνή διοργάνωση kitesurfing στην Κύπρο, που αποτελεί παράλληλα και το Παγκύπριο Πρωτάθλημα. Στηρίζεται, μεταξύ άλλων, και από την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Λάρνακας.
Η παραλία των Σοφτάδων αναμένεται να προσελκύσει πάνω από χίλιους θεατές το διήμερο των αγώνων. Είναι η μόνη παραλία στην Κύπρο που έχει τις σχετικές άδειες για φιλοξενία kitesurfing, ένα άθλημα που για λόγους ασφάλειας δεν μπορεί να φιλοξενηθεί σε ακτές λουόμενων.

Βελτίωση μέσα από την τριβή με ξένους
Από το 2008 λειτουργεί στους Σοφτάδες το Kahuna Surfhouse, σχολή εκμάθησης Kitesurfing και διοργανωτής του King of Kite. “Όταν το 2013 διοργανώσαμε το πρώτο King of Kite η ανταπόκριση αθλητών και θεατών ήταν πέραν του αναμενόμενου. Στόχος εξ αρχής ήταν να φέρουμε κάποιους επαγγελματίες αθλητές, ώστε μέσα από την τριβή μαζί τους να ανέβει το επίπεδο των Κύπριων αθλητών”, μας λέει ο Ηλίας Μαντοβάνη, υπεύθυνος στο Kahuna Surfhouse και εκπαιδευτής Kitesurfing.

Γρήγορη εκμάθηση και ασφάλεια
“Γνώρισα το άθλημα το 2000 μέσω από ένα περιοδικό για extreme sports. Μου πήρε 2,5 χρόνια να μάθω, αφού τότε δεν ήταν τόσο διαδεδομένο το διαδίκτυο, ενώ και το σπορ ήταν σε νηπιακό στάδιο – μετράει μόλις δύο δεκαετίες ζωής. Σήμερα κάποιος μπορεί να μάθει τα βασικά σε τρεις μέρες” μας λέει ο Ηλίας και τονίζει: “αρχικά το kitesurfing ήταν αρκετά επικίνδυνο και μικροατυχήματα και τραυματισμοί ήταν σύνηθες φαινόμενο. Πλέον με την πρόοδο της τεχνολογίας και του εξοπλισμού, μπορούν να επιδίδονται με ασφάλεια στο σπορ μικρόσωμα άτομα, γυναίκες, ακόμα και παιδάκια.”
“Η Κύπρος μοιάζει ιδανικός προορισμός για kitesurfing. Έχουμε τον αέρα, τη θάλασσα, ηλιοφάνεια και ψηλές θερμοκρασίες τις πιο πολλές μέρες του χρόνου. Είμαστε ευλογημένοι. Ήδη πολλοί ξένοι έρχονται στην Κύπρο για kitesurfing. Εάν επενδύσουμε στο σπορ, τα οφέλη για τον τουρισμό και την οικονομία θα είναι μεγάλα. Πέραν των άλλων, πρόκειται για ένα σχετικά ακριβό σπορ, αφού ένα σετ εξοπλισμού κοστίζει περίπου 2.500 ευρώ. Και ένας αθλητής αγώνων δεν περιορίζεται σε ένα σετ” εξηγεί ο πολύπειρος εκπαιδευτής.
Ο εξοπλισμός ενός kite surfer αποτελείται από τη σανίδα, τα ειδικά παπούτσια, τον αετό και τη ράβδο ελέγχου (control bar) μέσω της οποίας ο αθλητής καθορίζει την κατεύθυνσή του.
Σχετικά με το μέλλον του King of Kite, ο Ηλίας Μαντοβάνη δεν κρύβει πως όραμά του είναι η ανάπτυξη της διοργάνωσης ως η σημαντικότερη στη Μεσόγειο, φτάνοντάς την στο επίπεδο αντίστοιχων διοργανώσεων που λαμβάνουν χώρα στην Ασία. Πρόκειται για ένα σπορ που αναπτύσσεται παγκοσμίως, κτυπάει την πόρτα των Ολυμπιακών Αγώνων ενώ ήδη συναντάται σε παγκόσμιους αγώνες ιστιοπλοΐας.

About The Author

Number of Entries : 4108

Leave a Comment

© 2012 Skala Times - Web Design & Development in Cyprus by PREDU Consulting Ltd.

error: Content is protected !!
Scroll to top