“Είναι καιρός να αποφασίσει ο ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ αν υποστηρίζει την πόλη του ή το αντίθετο”

1

Της Γιώτας Δημητρίου
Δημοσιογράφος/Αρχισυντάκτρια Skala Times


Έχω γράψει πολλές φορές για την ψευδαίσθηση που επικρατεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για τις γελοίες, ενίοτε επικίνδυνες, καταστάσεις (cyber bullying κτλ), που μπορεί να συναντήσει κανείς στο διαδίκτυο.
Έχω γράψει για το θέμα και στο Skala Times, αλλά και στην εφημερίδα”24” με την οποία συνεργάζομαι.
Παραδέχομαι πως αν δεν είχα το διαδικτυακό μου περιοδικό πολύ πιθανόν να ήμουν απούσα απ’ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (μια χαρά είναι το pinterest, μπορεί να σε κρατά σε επαφή με τον “έξω κόσμο”).

Σήμερα, δεν θα ξαναασχοληθώ με τα ίδια.  Θα θίξω ένα άλλο θέμα. Που αφορά τη πόλη μας.

Σε μια συζήτηση, (θέλω να πιστεύω ότι ήταν συζήτηση), με τον κύριο Α.Μ στο fb page του Skala Times, σχετικά με το θέμα που προέκυψε το Σαββατοκύριακο σε μαγαζί στο Μακένζι και την επιβολή “dress code”, ο κύριος Α.Μ είπε πως “είναι καιρός να αποφασίσει ο ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ αν υποστηρίζει την πόλη του ή το αντίθετο”.

Μου άρεσε αυτή η ατάκα.
Είναι άλλωστε γνωστό πως έχω “εθισμό” στις ατάκες, από όπου κι αν προέρχονται. (Ο καθένας με τα ελαττώματα του).
Ναι, πραγματικά, “είναι καιρός να αποφασίσει ο ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ αν υποστηρίζει την πόλη του ή το αντίθετο”.
2
Και σαφώς δεν θα το αποφασίσει με τα ωραία ποστ, ούτε με τις όμορφες φωτογραφίες στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχω δε την εντύπωση ότι δεν θα το αποφασίσει ούτε καν με βαρύγδουπες ατάκες.
Θα φανεί η στήριξη (αφήστε με να λέω “αγάπη”) του ΣΚΑΛΙΩΤΗ προς τη πόλη του, ή το αντίθετο (δηλαδή η αδιαφορία ή ο εμπαιγμός ή η πρόκληση βλάβης) μέσα απ’ τις πράξεις του.

Στηριξη και αγάπη για τη πόλη είναι να βγαίνεις στους δρόμους επειδή πιστεύεις πως η βιομηχανοποίηση της Λάρνακας θα βλάψει την πόλη σου και να αγωνίζεσαι με διάφορους τρόπους κατά της επικίνδυνης αυτής βιομηχανοποίησης.
(Και όχι να βγαίνεις στους δρόμους επειδή έχεις 30-40 ακίνητα στην περιοχή και επηρεάζονται τα οικονομικά σου συμφέροντα. Και όχι να κάθεσαι στον καναπέ μπροστά στο FB ή στην καφετέρια και να αναλύεις το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στις διαδηλώσεις να μην εμφανίζεσαι).
3
Στηριξη και αγάπη για τη πόλη είναι να διοργανώνεις μέσα στη πόλη εκδηλώσεις ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ με γνώμονα το κοινό καλό και την αφύπνιση του κόσμου για το δημόσιο συμφέρον.

Στήριξη και αγάπη για τη πόλη είναι να αρθρογραφείς με τρόπο που να αναγκάζει κάποιους να σου γυρνούν την πλάτη επειδή εξυπηρετείς το σύνολο και όχι τα συμφέροντα τους και κάποιους άλλους να τους αναγκάζεις με την αρθρογραφία σου να δρουν για το καλό της πόλης. 

Στήριξη και αγάπη για τη πόλη είναι να γνωρίζεις πως σε αντίθεση με σένα, η Λάρνακα δεν θέλει “ατάκες” αλλά έργα. Έργα που θα ωφελήσουν την πόλη γενικά.

Στήριξη και αγάπη για τη πόλη είναι οι φωτογραφίες του πολυαγαπημένου κύριου Εύρου που θίγουν τα κακώς κείμενα, με σκοπό να “ξυπνήσουν” τις αρχές για να διορθώσουν τα αρνητικά μέσα σε αυτή τη πόλη.

Στήριξη και αγάπη για τη πόλη είναι οι όμορφοι καλλιτέχνες της, που ακόμα επιμένουν να ζουν και να δημιουργούν εδώ. Κάποιοι από αυτούς μας κάνουν περήφανους με έργα και εκθέσεις τους στο εξωτερικό. 

Στήριξη και αγάπη για τη πόλη είναι όταν το 2008 μαζευτήκαμε ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ καμιά 20αρια άτομα (καλλιτέχνες και λάτρεις της τέχνης) με σκοπό να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη πόλη μας, πολιτιστικά.
4
Στήριξη και αγάπη για τη πόλη είναι να μην διακατεχόμαστε από εμμονές, αλλά να έχουμε ανοικτά μυαλά και να αναγνωρίζουμε πότε κάποιος ασκεί κριτική για το ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΛΟ και πότε το κάνει με γνώμονα τα προσωπικά του συμφέροντα.

Το ξέρω, δε λέω κάτι καινούριο σε αυτό το κείμενο, (μη περιμένετε πολλά,  ένα editorial είναι, όχι ακαδημαϊκό άρθρο) αλλά είναι καλοκαίρι και είναι καλό μαζί με την φύση να φωτιστεί και ο νους μας.
Όχι απ’ τον ήλιο, αλλά από απλές αλήθειες.

Και ναι βρε παιδί μου, “είναι καιρός να αποφασίσει ο ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ αν υποστηρίζει την πόλη του ή το αντίθετο”.
Τόσο οι καταναλωτές όσο και οι καταστηματάρχες/μαγαζάτορες της πόλης. Να αποφασίσουμε. Όλοι.

Εμείς, ως Skala Times θα είμαστε εδώ (ή σε βουτιές σε θάλασσες στην ωραία μας πόλη ή δίπλα στον αγαπημένο Πρωταρά) να εκφράζουμε πάντα αυτά που πιστεύουμε.
Με μοναδικό γνώμονα το καλό της πόλη μας, όπως κάνουμε απ’ τον Φλεβάρη του 2012.
(Αυτό μπορεί να θεωρηθεί υπόσχεση. Για κάποιους απειλή).

Υ.Γ Μας γράφει όλους στα κιτάπια της η ιστορία. Η ιστορία της πόλη μας.
Καλές βουτιές! Αγάπη μόνο!
5

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,

error: Content is protected !!