9ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ στη Λάρνακα

A5_FLYER_FINAL9ο  ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:  ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο γεγονός του Φθινοπώρου. Η Λάρνακα έχει ήδη φορέσει τα γιορτινά της και περιμένει να απολαύσει το μεγάλο πανηγύρι της παράδοσης.
Μια μεγάλη γιορτή της παράδοσης θα χαρεί και πάλι η Κύπρος στις 12,13,14,15, Σεπτεμβρίου 2014.

Το 9ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού, που διοργανώνεται από τον Δήμο Λάρνακας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Όμιλο Λευκωσίας σε έχει γίνει πλέον ο πιο πετυχημένος θεσμός σε ολόκληρη την Μεσόγειο. Φέτος φιλοξενεί συγκροτήματα από ΑΙΓΥΠΤΟ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΡΗΤΗ, ΙΣΡΑΗΛ, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, ΛΕΤΟΝΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΠΟΝΤΟ, ΓΕΩΡΓΙΑ, ΑΡΜΕΝΙΑ και ΚΥΠΡΟ. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή της παράδοσης και δίκαια θεωρείται το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στο χώρο της παράδοσης.

Παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες των συγκροτημάτων και των χωρών τους όλοι θέλουν να λάβουν μέρος σε αυτό το μεγάλο γεγονός. Αυτό είναι που μας δίνει τη δύναμη με τα πενιχρά οικονομικά μας δεδομένα να προχωρούμε ακάθεκτοι προβάλλοντας τη Κύπρο μας.

To Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης παραδοσιακής φορεσιάς στο Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου από τον  Έντιμο Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Ν. Λουρουτζιάτη.

Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα πολιτισμών με ζωντανή μουσική και οργανοπαίκτες, ένα όργιο χρωμάτων και παραδοσιακών αυθεντικών φορεσιών. Ένα τρελό πανηγύρι χαράς που θα έχει και φέτος την ευκαιρία να παρακολουθήσει η Λάρνακα και όλη η Κύπρος. Πάνω από 50.000 θεατές ντόπιοι και ξένοι παρακολουθούν κάθε χρόνο δωρεάν τις εκδηλώσεις στην εξέδρα των Φοινικούδων ενώ χιλιάδες μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να γνωρίσουν τη κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα των γειτόνων λαών μέσα από ένα πρόγραμμα πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης που προσφέρει στη μαθητιώσα νεολαία ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Λευκωσίας.

Μεγάλη είναι η συνεισφορά των εθελοντών στο 9ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού. Ο εθελοντισμός είναι μια μεγάλη δύναμη και σίγουρα όλα τα μεγάλα κοινωφελή έργα δεν θα πραγματοποιούνταν χωρίς τους εθελοντές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτός από τους εθελοντές – μέλη του ομίλου μας, που σημειωτέων δεν πληρώνουν ούτε ετήσια συνδρομή γιατί ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος είναι καθαρά μη κερδοσκοπικός οργανισμός – λαμβάνουν μέρος, ως συνοδοί ομάδων, στρατιώτες από μονάδες της Επαρχίας Λάρνακας.

Αυτή η συμμετοχή δίνει την ευκαιρία στους νέους να ζήσουν στιγμές ανεπανάληπτες, να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα των φιλοξενούμενων γειτονικών λαών και ταυτόχρονα να κρατήσουν βαθιά στην ψυχή τους τη δική μας κληρονομιά, πράγμα που θα τους επιτρέψει να μην ξεχάσουν τις ρίζες τους και να είναι πάντα περήφανοι γι’ αυτό που είμαστε.

Όσο για τους φίλους καθηγητές Φυσικής Αγωγής που πάντα είναι κοντά μας προσφέροντας την πολύτιμη βοήθεια τους , αξίζει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Μας δένει η αγάπη για όλα τα όμορφα και ωραία, μας δένει η συγκίνηση για τη μουσική που βγαίνει από το ζουρνά και το λαούτο, μας δένει η αγάπη για τούτη την πατρίδα που όσο μικρή κι αν είναι μας κάνει περήφανους κάθε μέρα και πιο πολύ.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Έντιμου Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Ν. Λουρουτζιάτη, ο οποίος θα κηρύξει και την έναρξη του Φεστιβάλ στις 13/9/2014 και ώρα 21:00 στην εξέδρα των Φοινικούδων. Της τελετής έναρξης και του προγράμματος θα προηγηθεί μεγάλη παρέλαση των συγκροτημάτων με αφετηρία τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό ΛάρνακαςΛεωφόρο Αθηνών (παραλιακή οδός) και τέρμα την Εξέδρα Παραλίας (Φοινικούδες) όπου θα γίνουν οι παραστάσεις. Κατά την τελετή ΛΗΞΗΣ θα τιμηθούν όλοι οι χορηγοί που για 9η συνεχή χρονιά προσφέρουν οικονομική και ηθική στήριξη στους διοργανωτές. Το τελετουργικό έναρξης θα παρουσιάσει το Ωδείο του κ. Ανδρέα Γερολέμου.

Φέτος η γιορτή μεταφέρεται και στο Δήμο Γερίου όπου στις 12 Σεπτεμβρίου μια μεγάλη παρέλαση θα διασχίσει τους δρόμους του Γερίου. Ήχος, πολύχρωμες φορεσιές και ζωντανή μουσική από το κάθε συγκρότημα. Τα συγκροτήματα θα καταλήξουν στην Πλατεία Ηρώων, όπου θα δώσουν μια φαντασμαγορική παράσταση. Μια συνεργασία του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Λευκωσίας με το Δήμο Γερίου που συνεχίζεται εδώ και 5 χρόνια.

Επίσημοι θεσμικοί χορηγοί: Δήμος Λάρνακας, ΚΟΤ
YΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣEuropean Mobility Week, ΟΠΑΠ
ΧΟPΗΓΟΙΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ  McDonald’s. Ocean Βasket. LARNAKA BOARD
Χορηγοί Επικοινωνίας: CAPITAL, EF-EM 99

O Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Λευκωσίας, εκπροσωπεί τη Κύπρο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού – C.I.D της Unesco με την Πρόεδρο κα Ρέα Μαδέλλα Ιωαννίδου.

Για περισσότερες πληροφορίες όσο αφορά το Φεστιβάλ και τα συμμετέχοντα συγκροτήματα παρακαλούμε να αποταθείτε στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Λευκωσίας: www.reamadellaioannidou.com

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο πολυτάλαντος Πέτρος Πτωχόπουλος

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για το ταλέντο του στην ζωγραφική, ωστόσο ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος κρύβει ακόμη ένα μυστικό ταλέντο. Εδώ και

error: Content is protected !!