Περί Υγείας “O καθαρός αέρας που αναπνέουμε – ή μήπως όχι;”

Γράφει η Γεωργία Λιοπετρίτη
Ποδίατρος, απόφοιτη του University of Brighton UK
Ποδιατρική Κλινική Γορδίου Δεσμού 13, Ακταιόν 3, 2ος όροφος, διαμ.4, Λάρνακα 6045
Τηλέφωνο: 24-256595, FB Page: Liopetriti Podiatry,  Site: www.liopetritipodiatry.com

PERI UGEIASΗ ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος από κάθε χημικό, φυσικό ή βιολογικό παράγοντα που τροποποιεί τα φυσικά χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας. Παραδείγματα πηγών ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι τα οχήματα με κινητήρα και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Γιατί η βιομηχανική ρύπανση κάνει κακό στη υγεία μου;

O αέρας είναι παντού, και είναι για όλους. Όταν εισπνέετε, εισπνέετε και τυχόν σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα – όπως καπνό, βρωμιά και σκόνες από εργοστάσια ή βιομηχανίες. Τα σωματίδια αυτά ταξιδεύουν στο αναπνευστικό σας σύστημα (πνεύμονες και αεραγωγούς). Η έκθεση στα σωματίδια αυτά δημιουργεί μακροχρόνια προβλήματα, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις,  βήχα, δύσπνοια και βλάβη στους πνεύμονες. Οι ρύποι υπό τη μορφή μικροσωματιδίων (PM10) επηρεάζουν περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο ρύπο.

ΓΕΝΕΥΗ – Μάρτιος 2014 – Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  αναφέρει ότι το 2012 περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – ένας στους οκτώ ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο – ως αποτέλεσμα έκθεσης τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Το εύρημα αυτό υπερδιπλασιάζει τις προηγούμενες εκτιμήσεις και επιβεβαιώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πλέον σημαντικότερος κίνδυνος περιβαλλοντικής υγείας στον κόσμο. Η μείωση της ρύπανσης του αέρα θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές.

Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον καρκίνο (IARC): O αέρας που αναπνέουμε προκαλεί καρκίνο.

Πηγές: 
European Environment Agency (EEA)
World Health Organization (WHO)
International Agency for Research on Cancer (IARC)

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,

error: Content is protected !!