ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΓΚΡΕΚΟ “Η πόρτα στο Λονδίνο είναι πάντα ανοικτή”

Είναι ένας από τους πιο γνωστούς Κύπριους ηθοποιούς. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, εντός και εκτός Κύπρου, θέατρο (σε Κύπρο και Λονδίνο) και φυσικά τηλεοπτικές σειρές. Φέτος τον παρακολουθούμε σε σειρά του ΡΙΚ (“Βήματα στην Άμμο”) και σε σειρά του Mega (“Πόρτα Κλειδωμένη”).  Ο ηθοποιός Κρίστοφερ Γκρέκο, ο οποίος διαμένει στη πόλη μας τη Λάρνακα, κλέβει λίγο χρόνο και συνομιλεί με το διαδυκτιακό περιοδικό της Λάρνακας, το Skala Times. Σε μια συνέντευξη για την κυπριακή TV, την πολιτική , καθώς και την πορεία του, ο Κρίστοφερ μιλά έξω από τα δόντια έτσι όπως συνηθίζει. Άλλωστε όπως ο ίδιος τονίζει “Αυτό που έχω να το πω, θα το πω με οποιαδήποτε συνέπεια. Είμαι πολύ ευθύς….”

Της Γιώτας Δημητρίου

Η καινούρια σεζόν σε βρίσκει στο Mega, σε ένα κανάλι που δεν σε έχουμε ξαναδεί. Ποια είναι τα κριτήρια που θέτεις για να συνεργαστείς με ένα κανάλι;
Το κανάλι δεν είναι βασικός λόγος μέσα στα κριτήρια μου. Ο πρώτος λόγος που θα με κάνει να αποφασίσω αν θα πω ναι σε μια πρόταση,  είναι το σενάριο. Ο δεύτερος λόγος, αν είναι καλός ο σκηνοθέτης και τρίτος λόγος οι συντελεστές.

Κρίστοφερ η οικονομική κρίση πόσο έχει επηρεάσει τον χώρο της τηλεόρασης και γενικότερα των ηθοποιών;
Δυστυχώς, και λόγω οκονομικής κρίσης, έχουμε πάει πίσω καλλιτεχνικά. Με εξαίρεση κάποιες σειρές, οι οποίες έχουν ξοδέψει ένα ικανοποιητικό ποσό για να έχουν καλά αποτελέσματα. Αλλά γενικά μιλώντας, βλέπω πως πάμε πίσω. Ένα άλλο πρόβλημα, στο χώρο το δικό μας, που θεωρώ πως έχει γεννηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι το θέμα των κομπάρσων.

Δηλαδή;
Δίνουν πολλούς ρόλους, που είναι φτιαγμένοι για ηθοποιούς,  σε κομπάρσους και γίνεται ένα μπάχαλο.

Πώς επηρεάζει την απόδοση ενός ηθοποιού η συνεργασία με τους κομπάρσους.
Καταρχάς δεν βγαίνει η σκηνή όπως πρέπει να βγει. Μια σκηνή για να δουλέψει χρειάζεται δύο επαγγελματίες ηθοποιούς, για να έχουν επικοινωνία, να δουλέψουν όπως πρέπει, να δώσει και να πάρει ο καθένας. Δεν μπορείς να βάζεις τον κομπάρσο μαζί με τον ηθοποιό. Δεν είναι το θέμα “να πει δυο ατάκες”. Είναι το θέμα τι θα εισπράξει ο απέναντι του για να μπορεί να δουλέψει. Να βγει σωστά η σκηνή. Αλλά δυστυχώς, αυτά τα λάθη γίνονται στην Κύπρο και δεν μιλώ για κάτι που έγινε μια φορά. Είναι μια μόνιμη κατάσταση και χιεροτερεύει με τον καιρό.

Γιατί πιστεύεις συμβαίνει αυτό;
Δεν έχουμε μια ένωση ηθοποιών που να είναι ενωμένη, διασφαλμένη, και αυτό συμβαίνει τα τελευταία 2-3 χρόνια. Είμαστε αδιάσφαλτοι. Και θα γίνω πιο συγκεκριμένος επειδή δεν φοβάμαι κανένα. Έπρεπε να είμασταν όλοι οι ηθοποιοί, ανεξαρτήτων κομμάτων, κάτω από την ίδια στέγη. Όπως θέλει ας ονομάζεται η στέγη και να μην έχει σχέση με κανένα κόμμα. Δεν γίνεται να στιγματίζεσαι κομματικά αν είσαι στην τάδε στέγη ή στην άλλη. Πολλοί νέοι ηθοποιοί προβληματίζονται να γραφτούν στη μια ή στην άλλη επειδή θα επιλέξουν κοματικό στρατόπεδο με την εγγραφή τους. Τι σχέση έχει η τέχνη μας με τα κόμματα; Όλοι οι ηθοποιοί έπρεπε να είμασταν σε μια κοινή στέγη, αυτό πιστεύω θα έλυνε πολλά προβλήματα του χώρου μας.

Είσαι ο μοναδικός ίσως Κύπριος ηθοποιός ο οποίος έχει εργαστεί πολύ στον κινηματογράφο. Ίσως ο μοναδικός με τόσες πολλές κινηματογραφικές ταινίες στο βιογραφικό του. Τι σημαίνει για σένα κινηματογράφος;
Ο κινηματογράφος, για μένα, είναι ένας μεγάλος έρωτας. Δεν το επιλέγω για βιοποριστικούς λόγους τον κινηματογράφος, είναι η έβδομη τέχνη την οποία λατρεύω. Αλλά από την άλλη, θεωρώ πως το θέατρο είναι το οξυγόνο και η βάση για κάθε ηθοποιό. Όσο κινηματογράφο και τηλεόραση κι αν κάνεις, χωρίς μια καλή βάση θεάτρου,δεν έχεις καλά θεμέλια.

Αυτό το καιρό δουλεύεις πάνω σε κάποια ταινία;
Ναι, αυτό το διάστημα δουλεύουμε πάνω σε μια ταινία του Χρίστου Σιοπαχά. Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό σενάριο με θέμα την αγάπη, τη μοναξιά, την απελπισία του ανθρώπου. Είναι ένας “ύμνος για τη γυναίκα” όπως λέει κι ο ίδιος. Το έργο είναι ντυμένο με πολλή ποίηση και πιστεύω πως θα πάει πολύ καλά, διότι έχει πολύ καλό σκηνοθέτη, πολύ καλό καστ και θα ξεκινήσουμε γυρίσματα τον Γενάρη. Πρόκειται για ταινία εποχής (’45). Οι ηθοποιοί είναι όλοι Κύπριοι.

Επίσης δουλεύει στη σειρά του Mega “Πόρτα Κλειδωμένη” δίπλα από γνωστούς Ελλαδίτες ηθοποιούς. Σε ενοχλεί που έρχονται κάποιοι Ελλαδίτες ηθοποιοί να εργαστούν στη Κύπρο, τη στιγμή που πολλοί Κύπριοι συνάδελφοι σου είναι άνεργοι;
Όχι δεν με ενοχλεί καθόλου. Θα μπορούσα κι εγώ να πάω να εργαστώ στην Ελλάδα και θα ήθελα να είχα αυτό το δικαίωμα. Επίσης, η συνεργασία με ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό, σου κάνει καλό, αν αυτοί βέβαια έχουν ταλέντο κι αξίζουν.  Υπάρχουν Ελλαδίτες ηθοποιοί που “προσθέτουν” σε μια σειρά με το ταλέντο τους επειδή είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν. Σαφώς και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που έρχονται για “αρπαχτές”. Στη σειρά που του Mega που δουλεύω κι εγώ, οι Ελλαδίτες που πρωταγωνιστούν είναι άνθρωποι με ταλέντο και πολύ καλοί. Άρα γιατί να με πειράζει αυτό; Δεν θεωρώ ότι η τέχνη έχει σύνορα. Όκ, καταλαβαίνω ότι είμαστε μικρός τόπος και ότι έρχονται και κάποιοι, ενδεχωμένως και ατάλαντοι, για “αρπαχτές”. Σε αυτό έχουν ευθύνοι αυτοί που τους φέρνουν κι όχι οι ίδιοι που έρχονται για “αρπαχτές”.

Είσαι ένας καλλιτέχνης που επηρεάζεται πολύ από τα πολιτικοκοινωνικά που βλέπει γύρω του….
Βέβαια! Αλίμονο!

Πώς βλέπεις τα πράγματα στη Κύπρο αυτή τη στιγμή; Υπάρχει φως στο τούνελ;
Πιστεύω πως αν δεν είχαμε το φυσικό αέριο, για να το παίξουμε ως το τελευταίο μας καλό χαρτί, τότε δεν θα υπήρχε φως στο τούνελ. Με την προοπτική όμως του φυσικού αερίου, ναι υπάρχει φως στο τούνελ. Όποιος βγει στην εξουσία, στις προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη, αν το χειριστεί σωστά το κεφάλαιο αυτό του φυσικού αερίου και αν καταφέρουμε ως λαός να είμαστε ενωμένοι και να στηρίξουμε όποιον κι αν βγει Πρόεδρος, τότε πιστεύω πως η ανάκαμψη θα έρθει. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ηγέτες με όραμα και τόλμη.

Έχεις σκεφτεί αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα να επιστρέψεις στο Λονδίνο;
Μα η πόρτα στο Λονδίνο είναι πάντα ανοικτή. Όπως ξέρεις, εκεί βρίσκεται και η agent μου, εκεί πάω συχνά και για οντισιόνς. Αν προκύψει κάτι καλό στο Λονδίνο θα επιστρέψω.

Κρίστοφερ γιατί έγινες ηθοποιός;
Επειδή είναι κάτι σαν ανάγκη ζωής η τέχνη αυτή για μένα.

Αν δεν ήσουν ηθοποιός τι άλλο θα μπορούσε να ήσουν; Πολιτικός;
(Γέλια!) Αποκλείεται. Δεν μπορώ να κάνω μανούβρες. Αυτό που έχω να το πω θα το πω με οποιαδήποτε συνέπεια. Είμαι πολύ ευθύς για να είμαι πολιτικός. Δεν μπορώ να φανταστώ να ήμουν κάτι άλλο εκτός από ηθοποιός. Ξέρω και γω; Ίσως να ήμουν ζωγράφος, γλύπτης. Κάτι που να έχει σχέση με τέχνη τελοσπάντων.

Για Δήμαρχος της πόλης μας της Λάρνακας θα ενδιαφερόσουν;
Με ενδιαφέρουν τα κοινά και η πόλη μας με ενδιαφέρει. Αλλά όχι, δεν σκέφτηκα ποτέ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να κατέβω υποψήφιος Δήμαρχος. Με ενδιαφέρει να βοηθήσω τη πόλη μας, αν μπορώ να βοηθήσω στα κοινά. Ή σε κάποια εκδήλωση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Δεν χρειάζεται να είσαι σε κάποιο αξίωμα για να βοηθήσεις όσο και όπως μπορείς την πόλη σου, την πόλη που διαμένεις. Μετά από λίγα χρόνια μπορεί να με δεις να περπατώ και να καθαρίζω την πόλη, επειδή μου αρέσει να βλέπω τη πόλη μου καθαρή. Μπορεί να με δεις να ασχολούμαι με την τέχνη στη πόλη μας. Όλα αυτά, δεν χρειάζεται να έχεις κάποιο αξίωμα η θέση για να τα κάνεις.

Ποιοι συγγραφείς ή ποιητές ή προσωπικότητες  είναι οι αγαπημένοι σου;
Ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γιώργος Σεφέρης, οι αρχαίοι τραγωδοί, ο Σαίξπηρ, ο Τένεσις Γουϊλλιαμ, ο Τσέχωφ…είναι πολλοί. Πραγματικά.

Κρίστοφερ, τι πρέπει να  έχουμε όλοι κατά νου;
Όλοι πρέπει να έχουμε κατά νου ότι  η ζωή είναι σύντομη. Πρέπει να ζούμε τη κάθε στιγμή. Ακόμα και την πιο απλή στιγμή πρέπει να τη ζούμε και να νιώθουμε γεμάτοι.

Εσύ νιώθεις γεμάτος;
Σε αρκετά θέματα ναι. Υπάρχουν βέβαια και αρκετά πράγματα που δεν έκανα στη ζωή μου και θα ήθελα να κάνω. Αλλά νιώθω ικανοποιημένος.

Ως τώρα η ζωή σου ήταν όπως την είχες φανταστεί;
Όταν ήμουν μικρότερος πίστευα ότι όταν θα έφτανα σε αυτή την ηλικία θα είχα πετύχει περισσότερα. Αν μου έλεγες, όταν ήμουν 20 ετών,  ότι όταν θα έφτανα σε αυτή την ηλικία, που είμαι σήμερα, θα κατάφερνα αυτά που έχω τελικά καταφέρει, θα σου απαντούσα “μα μόνο αυτά;” Αλλά, επειδή βλέπω και τα χειρότερα που συμβαίνουν γύρω μου, προσπαθώ να είμαι ικανοποιημένος και ευχαριστημένος από όσα μου φέρνει ή δεν μου φέρνει η ζωή. Να λέω “Δόξα σοι ο Θεός”.

Εξακολουθείς να ονειρεύεσαι όπως όταν ήσουν 20;
Ναι, δεν μπορώ να σταματήσω να ονειρεύομαι. Ίσως όχι με τον ίδιο τρόπο που ονειρευόμουν στα 20, ίσως με διαφορετικό τρόπο. Ίσως με περισσότερη ωριμότητα. Αλλά, ναι, δεν μπορώ να υπάρχω χωρίς να ονειρεύομαι. Είναι κινητήρια δύναμη, οι στόχοι και τα όνειρα. Αν σταματήσω να ονειρεύομαι, τότε θα σταματήσω να ζω.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ορόκλινη: 1ο Φόρουμ Διαλόγου «Χτίζοντας Νέες Συνέργειες Προς Μια Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων Στην Κύπρο»

1ο Φόρουμ Διαλόγου «Χτίζοντας Νέες Συνέργειες Προς Μια Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων Στην Κύπρο» που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Έργου LIFE-Integrated Project CYzero Waste Δευτερά, 13 Μαΐου 202409:30π.μ-14:30μ.μ.Αίθουσα

O Alpha Κύπρου παρουσιάζει “Το κλουβί με τις τρελές” του Jean Poiret σε μια ξεκαρδιστική απόδοση του Φώτη Γεωργίδη

O Alpha Κύπρου παρουσιάζει ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ του Jean Poiret σε μια ξεκαρδιστική απόδοση του Φώτη Γεωργίδη!Πρωταγωνιστούν: Μάριος Δημητρίου, Ανδρέας Τσέλεπος, Σοφοκλής Κασκαούνιας,

Παντελής Αχιλλέως: “Ντρεπομαστε να ζητάμε συνέχεια βοήθεια από φίλους, δωρητές και εθελοντές, για μια δουλειά που έπρεπε να γίνεται από το κράτος, επειδη αγνοεί το πρόβλημα των αδέσποτων”

Άρθρο του Παντελή ΑχιλλέωςΥποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Φίλες και φίλοι σας χαιρετώ,  Κάποιοι μπορεί να γνωρίζουν και κάποιοι, ακόμα, την απόφαση μου να είμαι

error: Content is protected !!