Καλοκαιρινές βιβλιοκουβέντες

Καλοκαίρι, θάλασσα, παραλίες και βιβλία. To Skala Times το οποίο χαρίζει βιβλία (σε συνεργασία με τις εκδοσεις Διόπτρα) δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί  με το θέμα….ΒΙΒΛΙΑ!
Ρωτήσαμε λοιπόν γνωστά, αγαπημένα πρόσωπα, να μας πουν τι διαβάζουν τα καλοκαίρια, τι διαβάζουν αυτό το καλοκαίρι και ποιος είναι ο αγαπημένος τους συγγραφέας. Καλοκαιρινές βιβλιοκουβέντες δηλαδή…..

Πέτρος Μπιρμπίλης
Ο Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας, Πέτρος Μπιρμπίλης, κλέβει λίγο από το χρόνο του για να μιλήσει μαζί μας για βιβλία και καλοκαίρια. “Τα καλοκαίρια διαβάζω πάντα ποιητές. Με κάνει ευτυχισμένο πρόσκαιρα το να αφήνομαι στην θαλπωρή των μισόλογων, των ιδεων, του νοηματικού κάλλους και της απόλυτης ελευθερίας του αγαπημενου μου λογοτεχνικού είδους: της ποίησης. Που επιτρέπει στον εαυτό μου να ονειρευτεί ξανά, στην σκέψη μου να οικειοποιηθεί όλη την ομορφιά που δεν εξαγόρασε ποτέ το χρήμα. Η ποίηση είναι το πιο γλυκό ναρκωτικό για μένα. Αυτόν τον καιρό διαβάζω Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Μέσα από τον ανεπιτήδευτο λόγο του, αφήνομαι, σχεδόν αισθησιακά, στην σκοτεινή ομορφιά της απελπισίας, στη μελαγχολική διαπίστωση του χαμένου ιδανικού και της νοσταλγίας”.

Χριστίνα Πολίτη
Η Ελληνίδα δημοσιογράφος, “η αγαπημένη των celebrity” όπως την αποκαλούν, η Χριστίνα Πολίτη, μας είπε: “Παλιά διάβαζα ασταμάτητα. Από παιδί καταβρόχθιζα οτιδήποτε μυστηρίου με πρώτη και καλύτερη την Agatha Christie. Έκτοτε διάβαζα τα πάντα από ένα συγγραφέα, ένα καλοκαίρι Gabriel Garcia Marquez πχ και έτσι συνέχιζα,  εκτός από τα πολύ μπαμ best sellers τύπου “The Secret” , τα διάφορα του Κοέλιο και εννοείται πως ΔΕΝ θα διαβάσω το “50 Shades of Grey”! Λατρεύω τις βιογραφίες. Μόλις τελείωσα μία vintage της Janis Joplin – “Going down with Janis” ,της φίλης της Peggy Caserta και ξεκίνησα αυτή της βασίλισσας Ελισάβετ “Elizabeth the Queen, the life of a modern monarch” της Sally Bedell Smith”.

Ζήνωνας Ζηντίλης
O Διευθυντής Προγράμματος του Super FM και στιχουργός, Ζήνωνας Ζηντίλης μας είπε: “Mόλις τελείωσα το “Private Games”, ένα έξυπνο και ψαγμένο αστυνομικό θρίλερ του James Patterson με θέμα τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και θα συνεχίσω με το ”Τοys” το επίσης πρόσφατο best-seller του ίδιου συγγραφέα. Συνήθως τα καλοκαίρια διαβάζω τα πάντα! Στις μέρες των διακοπών όμως προτιμώ βιβλία με πιο ανάλαφρη διάθεση που δεν κουράζουν ιδιαίτερα την σκέψη. Είναι πολλοί οι αγαπημένοι μου συγγραφείς ανάλογα με το λογοτεχνικό είδος. Τα τελευταία χρόνια από τους πιο αγαπημένους μου είναι ο Carlos Ruiz Zafon. Aνυπομονώ να πάρω το καινούριο του βιβλίο, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο ”Τhe prisoner of Heaven”.

Ελίτα Μιχαηλίδου
Η γνωστή παρουσιάστρια και δημοσιογράφος της Κύπρου, η Ελίτα Μιχαηλίδου έχει ιδιαίτερη σχέση με τα βιβλία. Όχι μόνο επειδή διαβάζει πολύ, αλλά επειδή έχει γράψει και η ίδια. Πριν δυο χρόνια η “Ουτοπία” της κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καλέντη στην Αθήνα. Η Ελίτα δήλωσε στο Skala Times: “Διαβάζω πάντα περισσότερα από ένα βιβλία ταυτόχρονα, ανάλογα με την διάθεση της στιγμής. Τώρα, ένα σύνολο συνεντεύξεων του Οδυσσέα Ελύτη “Συν τοις άλλοις”, ένα άλλο, του Paul Morand “Η αύρα της Σανέλ” (η αυτοβιογραφία της Σανέλ) και Lou Marinof “Πλάτωνας όχι πρόζακ”. Ο πιο αγαπημένος (όχι συγγραφέας), είναι ένας ποιητής,  ο Οδυσσέας Ελύτης”.

Νίκος Γεωργιάδης
Ο Διευθυντής του Ελληνικού περιοδικού “ΟΚ”, ο γνωστός Έλληνας δημοσιογράφος Νίκος Γεωργιάδης μας λέει : “Αυτές τις μέρες διαβάζω το “Μυστικό” (“The Secret”) της Rhonda Byrne. Το καλοκαίρι διαβάζω βιβλία πιο ελαφριά και κυρίως μυθιστορήματα που σε παρασύρουν. Αγαπημένο βιβλίο των τελευταίων χρόνων “Το Άρωμα” του Πατρίκ Ζισκίντ. Ο συγκεκριμένος συγγραφέας κατάφερε με αριστουργηματικό τρόπο να δημιουργήσει τόσο ισχυρές εικόνες που σου έρχονται στο μυαλό ακόμα και αν έχει περάσει πολύς καιρός από την ανάγνωσή του. Αυτή θεωρώ πως είναι η μαγεία ένος πετυχημένου μυθιστορήματος. Να σε παρασύρει τόσο πολύ ώστε να θες να ρουφήξεις όλες τις σελίδες μέχρι το ξημέρωμα…”.

Αλεξάνδρα Αυγερινού
Η Υπεύθυνη Επικοινωνίας των Εκδόσεων Διόπτρα, η Αλεξάνδρα Αυγερινού, μας είπε: “To καλοκαίρι δεν μπορώ να διανοηθώ τον εαυτό μου χωρίς βιβλία τα οποία με συνοδεύουν παντού. Αγαπώ ιδιαίτερα βιβλία που συντελούν στο να αλλάξω μια συνήθεια ή με κάνουν να σκεφτώ διαφορετικά και αφήνουν κάτι δυνατό.  Αυτή τη στιγμή διαβάζω Ekchart Tolle “Η δύναμη του τώρα” καθώς και τον αγαπημένο μου συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται”.  Άλλους συγγραφείς που ξεχωρίζω είναι οι: Irvin Yalom, Paolo Coelho, Victoria Hislop και Jack Canfield”.

Βαγγέλης Λιακόγκονας
Ο Έλληνας δημοσιογράφος του Mega, ο οποίος αρθρογραφεί και στο www. aixmi.gr μας είπε: “Με συντροφεύουν στην παραλία οι “12 ιστορίες που ονειρεύονται να γίνουν παραμύθια”, το τελευταίο ενδιαφέρον πόνημα του συναδέλφου Πέτρου Κουμπλή. Κάθε ιστορία και μια παραλία, κάθε σελίδα και μια βουτιά. Κάθε μια ξεχωριστά -και όλες μαζί- με βοηθούν να “ταξιδέψω”, έστω το νου, εκεί όπου δεν μας άφησαν οι φετινές οικονομικές συγκυρίες. Και επειδή περί κρίσης ο λόγος, προ 20 ημερών ολοκλήρωσα το “Ημερολόγιο της κρίσης”, ένα “οικονομικό θρίλερ” με τεράστιο ενδιαφέρον από τον Παύλο Τσίμα. Συνήθως τα καλοκαίρια διαβάζω περισσότερο ανάλαφρα αλλά όχι εκτός κλίματος βιβλία, καθώς και θεατρικά κείμενα. “Οι αλήθειες των άλλων”, του πρόσφατα εκλιπόντος εξαιρετικού Νίκου Θέμελη, με ταξίδεψε μοναδικά πέρυσι με τις πρώτες ζέστες. Το “Φάδερ Ημών” του Μάνου Βουράκη με διασκέδασε προ διετίας στην εκπνοή του Αυγούστου. Ίσως από τα πιο έξυπνα μυθιστορήματα που έχω διαβάσει. Ένας αγαπημένος μου συγγραφέας, ίσως ο πιο αγαπημένος είναι: Ο Παύλος Μάτεσις. Νοσταλγώ και ετοιμάζομαι να ξαναδιαβάσω το αισθηματικό του “Πάντα καλά”, ενώ θεωρώ ίσως το καλύτερο μυθιστόρημα που έχω διαβάσει το “Η μητέρα του σκύλου”, ένα διαμάντι της ελληνικής πεζογραφίας (ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο πέρυσι), επίκαιρο όσο ποτέ για τη σημερινή Ελλάδα. Ξεχωρίζω και τον Νίκο Δήμου, πρώτο Έλληνα συγγραφέα που ασχολήθηκε με την τηλεόραση, ενώ τόλμησε να συγγράψει “ανθελληνικά” με το όποιο κόστος… Επίσης, ο classic Paolo Coelho και ο Oscar Wilde”

Ελίνα Λουκά
Η όμορφη Κύπρια ηθοποιός και σεναριογράφος Ελίνα Λουκά,  η οποία ζει μόνιμα πλέον στο Λος Άντζελες, μας τόνισε πως δεν θα μπορούσε να ζήσει χωρίς βιβλία και συνέχισε: “Τα καλοκαίρια επιλέγω ανάλαφρα, “κινηματογραφικά” βιβλία για να ταξιδεύουν και να ψυχαγωγούν το πνεύμα ευχάριστα, έτσι όπως ταιριάζει και με τη καλοκαιρινή μας διάθεση.Φέτος το καλοκαίρι, στην παραλία, απολαμβάνω “Το Νήμα” της Victoria Hislop, το οποίο μου έκανε δώρο μια φίλη μου. Μου αρέσει πολύ η Victoria και με ενθουσιάζει η αγάπη και το ενδιαφέρον που έχει αυτή η ταλαντούχα Βρετανίδα για την Ελλάδα. Αγαπημένοι μου συγγραφείς; Δύσκολη ερώτηση, είναι πολλοί (και κλασικοί και σύγχρονοι). Αλλά, μου αρέσουν και νέοι συγγραφείς, νέα ονόματα στο χώρο του βιβλίου. Όταν επισκέπτομαι τα βιβλιοπωλεία στο Λος Άντζελες χάνομαι για ώρες χαζεύοντας και μελετώντας νέους συγγραφείς”.

Σπύρος Σεραφείμ
Ο Έλληνας δημοσιογράφος Σπύρος Σεραφείμ, (ΒΗΜΑ FM, www.protagon.gr), μιλά μαζί μας για βιβλία και καλοκαίρια και μας λέει: “Aυτήν την εβδομάδα έχω πέσει με τα μούτρα στo βιβλίο “Περιπέτεια της σιωπής” του Osho, στα μάτια μου έχω ακόμη κάποιες από τις αράδες του, άλλωστε γεννιόμαστε ταπεινοί διαλογιστές κι ύστερα μαθαίνουμε τις πραγματικές μεθόδους του νου. Η πραγματική μας φύση παραμένει κρυμμένη κάπου βαθιά, ελλοχεύει σαν υπόγειο ρεύμα, σαν ένα βιβλίο που έχεις στη βιβλιοθήκη σου, σαν αυτό που δεν το έχεις ανοίξει ποτέ, αλλά εκείνο είναι εκεί, ανάμεσα στα άλλα, και κουβαλάει μια κρυφή δύναμη. “Σκάβοντας” λίγο, μπορείς – μιαν οποιαδήποτε μέρα – να βρεις πως η πηγή, η πηγή των δροσερών νερών της σκέψης, ρέει ακόμη. Το λένε βιβλίο και περιμένει να βουτήξεις βαθιά. Θα πάρω, λοιπόν – και απόψε – στα χέρια μου το βιβλίο που είχα πιάσει τυχαία από τη βιβλιοθήκη μου και θα συνεχίσουμε να κάνουμε παρέα τις επόμενες ημέρες. Και, βασικά, νύχτες. Η περιπέτεια της σιωπής μόλις άρχισε…Συνήθως τα καλοκαίρια διαβάζω ό,τι πέσει στα χέρια μου, μπας και καλύψω τις χαμένες ώρες του χειμώνα, που δεν διάβασα όσο θα έπρεπε – λόγω δουλειάς. Μπορώ να διαβάσω τα πάντα, αλλά ο μόνιμος σταθμός μου, σε κάθε θέρος, είναι το βιβλίο του Γιώργου Ζαρκαδάκη “Αρχιπελάγους Πολιτεία”. Εδώ ο χρόνος μπερδεύεται, πώς γίνεται να μεταβαίνει κάποιος – χρονικά – από το Βυζάντιο στον Κολόμβο, να κι η Ατλαντίδα και ο 20ός αιώνας. Όλα αυτά συνυπάρχουν σ’ ένα μικρό νησί του Αιγαίου και κάποιοι, επιτέλους, έχουν βρει το μυστικό και μπορούν να ξεπερνάνε το χρόνο και τον παλιοθάνατο… Μου αρέσουν τα μυστικά που μοιράζονται το καλοκαίρι, μου αρέσουν τα βιβλία που φτιάχνουν κόσμους, υπό πολλούς βαθμούς Κελσίου. Ένας αγαπημένος μου συγγραφέας, ίσως ο πιο αγαπημένος, είναι αναμφισβήτητα ο Μαρσέλ Προυστ, ο μεγάλος Γάλλος. Στο μυαλό μου είναι πάντα το βιβλίο του, “Αναζητώντας το χαμένο χρόνο”. Αυτό που ο Σεφέρης, δικαιολογημένα, αποκάλεσε “βιβλίο του Χρόνου”. “Για χρόνια πλάγιαζα νωρίς. Μερικές φορές, μόλις έσβηνα το κερί, τα μάτια μου έκλειναν τόσο γρήγορα, ώστε δεν πρόφταινα ν’ αναλογιστώ: Με παίρνει ο ύπνος…. “. Ήταν και είναι ο αγαπημένος μου, είναι εκείνος που έπιασε ακριβώς τη φιλοσοφία των όσων τον διαβάζουν και θα τον διαβάζουν. “Κάθε αναγνώστης, ουσιαστικά, βρίσκει τον εαυτό του σε ένα βιβλίο. Η δουλειά του συγγραφέα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα είδος οπτικού μέσου, το οποίο κάνει εφικτό στον αναγνώστη να διακρίνει αυτό που, χωρίς το συγκεκριμένο βιβλίο, πιθανώς δεν θα είχε ποτέ δει από μόνος του”. Ο Προυστ, άπειρες φορές, έχει φωτίσει νέες λεπτομέρειες για μένα, για αυτά που ζω, μου έχει ανοίξει νέες πόρτες, που οδηγούν σε μια νέα ζήση”.


 

 

 

 

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο πολυτάλαντος Πέτρος Πτωχόπουλος

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για το ταλέντο του στην ζωγραφική, ωστόσο ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος κρύβει ακόμη ένα μυστικό ταλέντο. Εδώ και

error: Content is protected !!