Κουβεντιάζοντας με τον Δήμαρχο κ. Βύρα

vyras1

Ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Βύρας παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη στην αρχισυντάκτρια του Skala Times, Γιώτα Δημητρίου, για τις ανάγκες τοπικής εφημερίδας της πόλης μας. Μέρος της συνέντευξης που δεν έχει δημοσιευτεί, παραθέτουμε πιο κάτω. 

Skala Times

Κάποιοι ανέμεναν απ’ τη πρώτη μέρα που αναλάβατε τη Δημαρχία να έβλεπαν αλλαγές στη πόλη καιvyras2 σήμερα κάνουν παράπονα ότι “ακόμα δεν είδαμε τίποτα”. Αλήθεια, τι απαντάτε;
Το βασικότερο που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι με τις διαδικασίες και τη δομή οποιουδήποτε δημόσιου ή ημιδημόσιου οργανισμού, δε μπορούν να γίνουν θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη. Ούτε μαγικό ραβδί υπάρχει. Ούτε μπορούμε να λύσουμε άμεσα όλα τα οικονομικά προβλήματα που βρήκαμε μπροστά μας.
Παρόλα αυτά, μέσα σε αυτούς τους σχεδόν έξι μήνες έγιναν πάρα πολλά.
Να αναφέρω κάτι απλό: όσες πολεοδομικές άδειες εγκρίθηκαν ολόκληρο το 2016, τόσες εγκρίθηκαν από τον Γενάρη του 2017 μέχρι τις 30/5/2017. Με το ίδιο προσωπικό, αλλά με αλλαγή της οργάνωσης.
Επίσης, τροχοδρομήσαμε μια σειρά από θέματα. Πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολιτισμός στις γειτονιές, διάφορες άλλες εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες οι οποίες δεν γίνονταν τις προηγούμενες χρονιές.
Για να εκπληρωθούν έργα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προεργασία, για να μπορούμε να εξαγγείλουμε προσφορές έπρεπε να γίνουν μια σειρά από διαδικασίες. Αρκετά είχαν μείνει πίσω λόγω των γνωστών γεγονότων στο Δήμο Λάρνακας.
Μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά έτσι ώστε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα για μη χάσουμε τα λεφτά από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ήδη προχωρήσαμε με την εξαγγελία της προσφοράς για το δημοτικό κήπο, Σεπτέμβριο αναμένουμε να ξεκινήσουμε τα έργα, επίσης Σεπτέμβριο βγαίνουμε με την προκήρυξη της δημοτικής αγορά, ξεκινάμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη διαμόρφωση της Πλατείας του Ζουχούρι, εργάζονται οι μελετητές για τη Λέσχη απέναντι από Μουσείο Πιερίδη, για την πεζοδρομοποίηση δρόμων στο κέντρο, επίσης με το Κοινοτικό Κέντρο προχωράμε…. έγιναν πολλά τα οποία χρειάζονται ένα λογικό χρονικό ορίζοντα για να ξεκινήσουν να φαίνονται.
Την ίδια στιγμή ξεκινήσαμε έργα που διευκολύνουν την καθημερινότητα συμπολιτών μας και που επιβάλλονται σε κάθε Ευρωπαϊκή πόλη.

Όπως;
Διαμόρφωση κεντρικών δρόμων της πόλης, για τα ΑμεΑ (άτομα με αναπηρία). Ειδικά τροχοκαθίσματα για τη θάλασσα, για τους συμπολίτες μας, για τους επισκέπτες μας, μου τα έχουν ανάγκη. Τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου θα γίνει η παράδοση. Επίσης με τη βοήθεια της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας προχωρήσαμε στα οικολογικά τασάκια στις παραλίες.

Η κριτική σας ενοχλεί;
Όταν αναλαμβάνεις μια τέτοια θέση, οφείλεις να είσαι έτοιμος για κριτική. Αν εσύ είσαι ήσυχος με τη συνείδηση σου, αν εργάζεσαι όσο πρέπει κι ακόμα περισσότερο, τότε δε σε ενοχλεί η κριτική.

Ο κόσμος είναι καλός κριτής;
Ο κόσμος είναι καλό να γνωρίζει τις αλήθειες συνολικά και ολοκληρωμένα. Παραδείγματος χάριν, το σημερινό δημοτικό συμβούλιο βρήκε ένα προϋπολογισμό που έχει καθοριστεί απ’ το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχει κόσμος που παραπονιέται για θέματα καθαριότητας. Αν δεν έχουμε κονδύλι γι αυτό, πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε; Εμείς θα ξεκινήσουμε να καθαρίζουμε πεζοδρόμια και γειτονιές όπως πρέπει (δηλαδή πιο συχνά) όταν εμείς θα φτιάξουμε τον προϋπολογισμό.
Όταν εμείς θα φτιάξουμε τον προϋπολογισμό θα φανεί και ποιες είναι οι δικές μας προτεραιότητες.
Όταν για πέντε χρόνια δεν έχουν διορθωθεί οι δρόμοι μας και το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο δεν το είχε μέσα στον προϋπολογισμό του, αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Μόλις όμως ετοιμάσουμε εμείς τον προϋπολογισμό θα φανεί και ποιες είναι οι δικές μας προτεραιότητες.
Για να είμαι ειλικρινής, ο κόσμος, ναι, είναι καλός κριτής.
Τώρα αν υπάρχουν και κάποιοι κακεντρεχείς, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό. Αυτοί θα υπάρχουν ό,τι και να κάνεις.
mayor3b

Πρόσφατα είχατε επισκεφτεί το Λίβανο, για να συναντήσετε κάποιους επενδυτές. Πώς ήταν οι συναντήσεις αυτές και τι θα σημαίνουν για τη πόλη μας;
Ήταν ένα πολύ εποικοδομητικό ταξίδι, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με οικονομικά μεγαθήρια σε διάφορους τομείς. Οι συναντήσεις αυτές ήταν μια πρωτοβουλία Λιβανέζων επιχειρηματιών που επενδύουν στη πόλη μας αυτή τη στιγμή. Σκοπός ήταν η προώθηση της Λάρνακας ως οικονομικό κέντρο. Ήδη απ’ τις συναντήσεις καταφέραμε να διευθετήσουμε κάποιες επισκέψεις αυτών των επιχειρηματιών στη Λάρνακα. Πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή τα έργα που είναι προγραμματισμένα για τη Λάρνακα από Λιβανέζους είναι πολλών εκατομμυρίων. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τις καλές σχέσεις που χτίσαμε και να νιώθουν και οι ίδιοι ότι επενδύουν σε μια φιλόξενη πόλη η οποία τους στηρίζει όπως μπορεί.
Παρόμοιες επισκέψεις προγραμματίζουμε και στο Ισραήλ και στη Ρωσία, σε συγκεκριμένες περιοχές.

Κύριε Δήμαρχε η ζωή που έχετε σήμερα ήταν κάτι που είχατε ονειρευτεί στα 20-25 σας;
Δεν είμαι άνθρωπος που βάζει μακροχρόνιους στόχους. Μου αρέσει να παίρνω τα πράγματα βήμα βήμα. Άρα με τη δική μου λογική και χαρακτήρα, όχι δεν ήταν κάτι που προγραμμάτισα ή ονειρεύτηκα στα 20-25 μου. Παίρνω τις αποφάσεις μου την ώρα που πρέπει. Την κατάλληλη στιγμή αποφασίζω και αφού μελετήσω και δω την κατάσταση και αφού κρίνω ότι είναι κάτι που μπορώ να αντεπεξέλθω με επιτυχία, τότε προχωρώ.
Αν μου έλεγες πριν δύο χρόνια ότι θα είμαι δήμαρχος της Λάρνακας θα γελούσα. Αλλά, ναι, η ενασχόληση μου με τα κοινά, ήταν κάτι που πάντα έκανα διότι ταιριάζει με το χαρακτήρα μου. Είναι κάτι που αγαπώ και απολαμβάνω να κάνω. Ξέρεις, μου άρεσε πάντα να μην περιμένω τους άλλους να κάνουν κάτι για το σύνολο, αλλά να συμβάλλω κι εγώ.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Παντελής Αχιλλέως: “Ντρεπομαστε να ζητάμε συνέχεια βοήθεια από φίλους, δωρητές και εθελοντές, για μια δουλειά που έπρεπε να γίνεται από το κράτος, επειδη αγνοεί το πρόβλημα των αδέσποτων”

Άρθρο του Παντελή ΑχιλλέωςΥποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Φίλες και φίλοι σας χαιρετώ,  Κάποιοι μπορεί να γνωρίζουν και κάποιοι, ακόμα, την απόφαση μου να είμαι

Ο πολυτάλαντος Πέτρος Πτωχόπουλος

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για το ταλέντο του στην ζωγραφική, ωστόσο ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος κρύβει ακόμη ένα μυστικό ταλέντο. Εδώ και

error: Content is protected !!