Σταύρος Χατζησάββας, ο τουρισμός στην Κύπρο κάτω απ’ το μικροσκόπιο του Cyprus Highlights

1

Ο Σταύρος Χατζησάββας, ιδρυτής και αρχισυντάκτης της τουριστικής ιστοσελίδας cyprushighlights.com μίλησε αποκλειστικά στην εφημερίδα του Λονδίνου “Παροικιακή”, για τον τουρισμό στην Κύπρο και για το πως μπορούν να βοηθηθούν και να ενημερωθούν οι Κύπριοι εντός Κύπρου, αλλά και οι Κύπριοι μετανάστες της Αγγλίας, καθώς και οι υποψήφιοι τουρίστες που σκέφτονται να επισκεφτούν την Κύπρο, μέσα απ’ την ιστοσελίδα του.
Σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνέντευξη, εφ όλης της ύλης, με τον Σταύρο, μιλήσαμε για την πατρίδα μας και τον τουρισμό που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας του τόπου μας.

Της Γιώτας Δημητρίου,
αναδημοσίευση απ’ την εφημερίδα “Παροικιακή”


2Σταύρο τι σε ώθησε να δημιουργήσεις την ιστοσελίδα
www.cyprushighlights.com ;
Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στο ανώτατο τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Αθηνών στην σχολή διοίκησης και οικονομίας στον κλάδο Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, επέστρεψα στην Κύπρο για να εκπονήσω την πρακτική μου εξάσκηση στα Κεντρικά Γραφεία του ΚΟΤ στο τμήμα διοίκησης καθώς επίσης και την πτυχιακή μου εργασία με θέμα τον συνεδριακό τουρισμό στην Κύπρο. Πήρα την απόφαση να κάνω μια μελέτη η οποία είχε ως στόχο τα δυνατά και αδύνατα σημεία του κυπριακού τουρισμού, καθώς επίσης και πιθανές ευκαιρίες ή προκλήσεις για επιχειρηματική επένδυση.
Τα πορίσματα αυτής της μελέτης ήταν πέραν από ξεκάθαρα. Ο κυπριακός τουρισμός αντιμετώπιζε πρόβλημα στην σωστή και ολοκληρωμένη παρουσία του στο διαδίκτυο, αξιοποιώντας παράλληλα νέα μέσα και σύγχρονες τεχνικές. Έχοντας αυτά στο μυαλό άρχισα την συστηματική έρευνα η οποία διαρκεί μέχρι και σήμερα. Από την μια η σωστή και ολοκληρωμένη χαρτογράφηση του κυπριακού τουριστικού προϊόντος και από την άλλη η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για την όσο το δυνατό καλύτερη παρουσία μας στο διαδίκτυο. Η ιστοσελίδα μας είναι στην ελληνική, αγγλική και ρωσική γλώσσα και είναι προσβάσιμη από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα (Android και Iphone), tablet etc.

Πόσο και πώς  μπορεί να βοηθήσει στον τουρισμό της Κύπρου;
Αναντίλεκτα η ιστοσελίδα μας μέχρι σήμερα κατάφερε να βοηθήσει τα μέγιστα τον κυπριακό τουρισμό. Από την μια η πλούσια ποικιλομορφία με θεματικές όπως αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, θεματικές μορφές τουρισμού π.χ. τουριστικά νέα από Κύπρο, τουρισμός και περιβάλλον, θρησκευτικός, αθλητικός, συνεδριακός και προσβάσιμος τουρισμός, γάμοι και γαμήλιες τελετές, κρουαζιέρες, ο γαστρονομικός χάρτης της Κύπρου, το πολιτιστικό μας καλαντάρι, πληροφορίες για προσφερόμενες υπηρεσίες στην Κύπρο, η έγκαιρη και έγκυρη τουριστική και πολιτιστική ενημέρωση σε ντόπιους και ξένους τουρίστες – επισκέπτες, η αξιοποίηση αρκετών τεχνολογικών εργαλείων όπως οπτικοακουστικών δεδομένων με την χρήση βίντεο και audio guides, μας έδωσαν την δυνατότητα της διαφοροποίησης των προσφερόμενων μας υπηρεσιών για την διευκόλυνση των τουριστών μας. Επίσης η σωστή τοποθέτηση του περιεχομένου στην ιστοσελίδα μας με την κατάλληλη βελτιστοποίηση μας τοποθετούν στην κορυφή στις μηχανές αναζητήσεων του διαδικτύου.

Τι μπορεί να βρει κανείς στην εν λόγω ιστοσελίδα;3
Πέραν από τις αναφορές που έγιναν πιο πάνω, οι επισκέπτες στην ιστοσελίδα μας μπορούν εύκολα να εντοπίσουν το πρόσφερόμενο τουριστικό προιόν για κάθε επαρχία της Κύπρου αλλά και τις θεματικές μορφές του κυπριακού τουρισμού. Συγκεκριμένα μπορούν να βρουν αναλυτικές πληροφορίες για τους αρχαιολογικούς μας χώρους, για τα μουσεία μας (αρχαιολογικά, εκκλησιαστικά, θεματικά, μουσεία αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 1959). Πληροφορίες για αγροτουρισμό, για τις ακτές και παραλίες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μπλε σημαίας, τους δρόμους του κρασιού, τα εθνικά δασικά πάρκα, τους εκδρομικούς και κατασκηνωτικούς μας χώρους, τα κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και πληροφόρησης, τα οινοποιεία μας, τις παραλίες όπου επιτρέπονται σκύλοι, τα μονοπάτια μελέτης της φύσης, τις ποδηλατικές και πολιτιστικές διαδρομές, τις πράσινες καθώς επίσης και προσβάσιμες παραλίες.
Επίσης οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας μπορούν να δουν αφιερώματα για τις προστατευόμενες εκκλησίες μας στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, τις θρησκευτικές διαδρομές, τα μοναστήρια, τα αρχαία εκκλησιαστικά μνημεία, τα μνημεία άλλων δογμάτων καθώς επίσης και πληροφορίες για τα μουσουλμανικά τεμένη. Για πτυχές του αθλητικού τουρισμού που αφορά προπόνηση και προετοιμασίες αθλητών και ομάδων (κολύμβησης, ποδοσφαιρικών ομάδων κ.α.) καταδύσεις, ιστιοπλοΐα, γκολφ, αιωροπτερισμό κ.α.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ενότητα υπηρεσίες όπου οι επισκέπτες μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για πτήσεις, για τα γραφεία τουριστικής ενημέρωσης του ΚΟΤ, στοιχεία επικοινωνίας για ξεναγούς, ταξιδιωτικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες, εστιατόρια, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ταξί, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, μέσα μαζικής μεταφοράς, φαρμακεία ακόμα και νοσοκομεία.
Σε αυτό το σημείο να μου επιτρέψετε να κάνω σχετική αναφορά για την παρουσία και συμμετοχή μου ως συνεργάτης σε δυο εκπομπές. Η μία εκπομπή είναι στην τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ, το Πρωτοσέλιδο με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Δημητρόπουλο και το ένθετο για τον τουρισμό με την συμμετοχή και του κ. Μιχάλη Δημοσθένους. Η άλλη εκπομπή είναι ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ στο ΤΡΙΤΟ ραδιοφωνικό πρόγραμμα του ΡΙΚ με την δημοσιογράφο Αθηνά Βιολάρη όπου επίσης παρουσιάζουμε θέματα που αφορούν τον τουρισμό της Κύπρου μας.

Οι Κύπριοι της παροικίας του Λονδίνου αλλά και γενικότερα οι Κύπριοι, πώς μπορούν να βοηθηθούν απ’ την ιστοσελίδα αυτή;
Οι Κύπριοι όχι μόνο της παροικίας του Λονδίνου, αλλά όπου και αν βρίσκονται μπορούν να αξιοποιήσουν την ιστοσελίδα μας και να αντλήσουν πληροφορίες για όλα τα θέματα που έχουμε αναφέρει πιο πάνω. Μπορούν επίσης κάτι που πιθανόν τους αρέσει ή θα τους κάνει εντύπωση να το προωθήσουν στα δικά τους μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθώντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια μας σε προωθητικές ενέργειες. Έχουν την δυνατότητα μαθητές και φοιτητές να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες και να εκπονήσουν μελέτες και έρευνες. Επίσης μπορούν επιχειρηματίες να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους (προσφερόμενες υπηρεσίες και προϊόντα) μέσα από την πρώτη κυπριακή τουριστική ιστοσελίδα. Επίσης έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν εντελώς δωρεάν, και να λαμβάνουν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο την ηλεκτρονικό μας έκδοση, την οποία μέχρι στιγμής λαμβάνουν 25 χιλιάδες συμπολίτες μας.

Έχεις δεχθεί βοήθεια από τον ΚΟΤ ή άλλες κρατικές υπηρεσίες για την ιστοσελίδα σου αυτή;
Χρηματική βοήθεια για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος δεν έχουμε δεχθεί από κανένα φορέα του τόπου. Επιδιώκουμε πάντα μέσα από συνέργειες με οργανωμένους φορείς του τουρισμού, του πολιτισμού καθώς επίσης και με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε Κύπρο και Ελλάδα να έχουμε μια αμφίδρομη σχέση και συνεργασία προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών. Πάνω σε αυτό τον άξονα υπάρχει και συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, τόσο σε θέματα προωθητικών ενεργειών αλλά και σε ζητήματα που αφορούν την συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση των υπαλλήλων της τουριστικής και επισιτιστικής μας βιομηχανίας.

4Η σχέση σου με την πολιτική ποια είναι;
Eίμαι ενεργός πολίτης. Επιδιώκω να είμαι πάντα παρών στις εξελίξεις και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Θεωρώ και πιστεύω ότι με την ουσιαστική και αποτελεσματική συμμετοχή μας, μπορούμε να αλλάξουμε αυτά που δεν μας αρέσουν και να φέρουμε διεξόδους στα αδιέξοδα που πνίγουν την κοινωνία των πολιτών. Η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων είναι κοινή ευθύνη όλων.
Τόσο εσύ Γιώτα μου, όσο και οι πολίτες της Λάρνακας, ξέρουν από πρώτο χέρι την πλούσια και πολυσχιδή δράση μου από το πόστο του επαρχιακού γραμματειακού λειτουργού Οικολόγων για την πόλη της Λάρνακας. Η προσπάθεια μου ήταν να εφαρμόσω στην πράξη μια διαφορετική προσέγγιση στην πολιτική της τοπικής αυτοδιοίκησης με επίκεντρο τον άνθρωπο, της προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και ποιότητας ζωής των απλών πολιτών καθώς επίσης, την προστασία και ευημερία των ζώων. Ακολούθως στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ήμουν Αριστίνδην Υποψήφιος Βουλευτής Αμμοχώστου με το Κ.Σ. ΕΔΕΚ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσω με την ίδια τόλμη, αποφασιστικότητα, αλήθεια και ειλικρίνεια τις πολιτικές μου παρεμβάσεις έχοντας πάντα στο μυαλό τους έξι άξονες που ανέφερα πιο πάνω.

Πιστεύεις ότι οι πολίτες μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στον τόπο ή πρέπει να αναμένουμε τις αλλαγές απ’ τους πολιτικούς;
Αδιαμφισβήτητα θεωρώ και πιστεύω πως ο κάθε ένας πολίτης, τόσο ατομικά και όλοι μαζί συλλογικά, έχουμε τεράστιες ευθύνες για ότι καλό ή ότι κακό συμβαίνει στην χώρα μας. Θέλω να βλέπω πολίτες ενεργούς, που έχουν στόχους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους, με όραμα για τον τόπο μας αλλά και για τον συνάνθρωπο μας. Επίκεντρο σε ότι κάνουμε θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Να επενδύσουμε πάνω στις αρχές και αξίες της φυλής μας, να αντλήσουμε δύναμη μέσα από την πολυπολιτισμική μας ταυτότητα, από τα ήθη και τα έθιμα μας που άντεξα και νίκησαν τον χρόνο. Άλλωστε η ιστορία μας είναι αυτή που μας καθορίζει το σήμερα και μας προσδιορίζει το αύριο… Από τους πολιτικούς που έχουμε προσωπικά δεν περιμένω τίποτα. Μας έχουν δείξει και τις ικανότητες και τις δυνατότητες τους.  

Πώς βλέπεις τον τουρισμό της Κύπρου για το 2017;
Όσο αφορά τον τουρισμό της Κύπρου για το 2017 θεωρώ ότι θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας προς την κατεύθυνση να πλησιάσουμε ή γιατί όχι και να ξεπεράσουμε τον αριθμό ρεκόρ στις αφίξεις φέτος που ήταν πέραν των 3 εκατομμυρίων, αλλά και τον αριθμό στα έσοδα από τον τουρισμό που ανήλθαν στα 2.21 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι η γειτονιά μας αλλά και η Τουρκία δέχονται τεράστιο τουριστικό και οικονομικό πλήγμα λόγω τις έκρυθμης κατάστασης στο πολιτικό πεδίο, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο της ασφάλειας οι τουρίστες στρέφονται σε ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς. Σημαντική παράμετρος είναι το ότι η Πάφος είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, γεγονός που θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην αύξηση των τουριστών στο νησί μας, αφού πρόκειται για τον σημαντικότερο πολιτιστικό θεσμό που δίνει ιδιαίτερη έμφαση η ευρωπαϊκή ένωση.
Αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε ότι αρκετά από τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν προβλήματα ένεκα του αρκετά μεγάλου αριθμού προσφύγων που φτάνουν από την Συρία διαμέσου Τουρκίας. Επίσης αστάθμητοι παράγοντες όπως θέματα που αφορούν την τρομοκρατία και που έχουν χτυπήσει και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, πιστεύω ότι έχουμε αρκετά ισχυρά επιχειρήματα για να πείσουμε τους οργανωτές ταξιδιών αλλά και τους μεμονωμένους τουρίστες να επιλέξουν την Κύπρο.

Τέλος, τι χρειάζεται να κάνουμε ως χώρα για να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες;5
Σίγουρα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις διεθνείς πολιτικές συγκυρίες και αστάθειες σε θέματα ασφάλειας που ταλαιπωρούν αρκετούς ανταγωνιστικούς προς εμάς προορισμούς. Επίσης πιστεύω πως αν καταφέρουμε να βελτιώσουμε την σχέση προσφερόμενης τιμής και προσφερόμενης ποιότητας του τουριστικού μας προορισμού σε σύγκριση με άλλους μεσογειακούς ανταγωνιστικούς προορισμούς τότε πιστεύω ακράδαντα ότι το 2017 θα είναι καλύτερο από το 2016.
 Χρειαζόμαστε επίσης βελτίωση στην συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού της τουριστικής και επισιτιστικής βιομηχανίας, να στηρίξουμε την κυπριακή φιλοξενία αλλά και την κυπριακή γαστρονομία στους χώρους εστίασης.
Να συνεχίσουμε τον εμπλουτισμό των θεματικών μορφών τουρισμού όπως για παράδειγμα η δημιουργία του καζίνο, τον ιατρικό τουρισμό είτε για χειρουργικές επεμβάσεις είτε για ζητήματα που αφορούν μετεγχειρητική αποκατάσταση ασθενών μιας και το κλίμα και οι συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο το επιτρέπουν, την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού είτε μέσα από διοργανώσεις ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, είτε μέσα από προετοιμασίες αθλητών και ομάδων, την ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού, μέσα από διεθνή ακόμα και εθνικά φεστιβάλ, την επανατοποθέτηση του αγροτουρισμού στην σωστή του διάσταση. Όλα αυτά, με τα κλιματολογικά δεδομένα που επικρατούν στην Κύπρο, μπορούν να μας καταστίσουν ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Τέλος πιστεύω πως η σωστή στόχευση του κοινού – στόχου των εν δυνάμει τουριστών που κάθε χρόνο ψάχνουν για ξεχωριστές και μοναδικές διακοπές θα μας επιτρέψουν στην σωστή και ολοκληρωμένη προώθηση και προβολή της Κύπρου και ότι αυτή προσφέρει. Επίσης ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συμβολή των αποδήμων μας προς αυτή την κατεύθυνση αφού είναι άξιοι πρεσβευτές της Κύπρου μας στο εξωτερικό.
Ολοκληρώνοντας αυτή την συνέντευξη θα ήθελα να σε ευχαριστήσω από καρδιάς για το ενδιαφέρον σου και θέλω να στείλω ένα μήνυμα στον ελληνισμό της διασποράς: Επισκεφθείτε την Κύπρο και δείτε το μοναδικό της φυσικό περιβάλλον, την ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών που ζουν εδώ, θυμηθείτε και πάλι τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του ντόπιου πληθυσμού μας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Παντελής Αχιλλέως: “Ντρεπομαστε να ζητάμε συνέχεια βοήθεια από φίλους, δωρητές και εθελοντές, για μια δουλειά που έπρεπε να γίνεται από το κράτος, επειδη αγνοεί το πρόβλημα των αδέσποτων”

Άρθρο του Παντελή ΑχιλλέωςΥποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Φίλες και φίλοι σας χαιρετώ,  Κάποιοι μπορεί να γνωρίζουν και κάποιοι, ακόμα, την απόφαση μου να είμαι

Ο πολυτάλαντος Πέτρος Πτωχόπουλος

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για το ταλέντο του στην ζωγραφική, ωστόσο ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος κρύβει ακόμη ένα μυστικό ταλέντο. Εδώ και

error: Content is protected !!