Mουσικές ειρηνικές διαμαρτυρίες…

aktivismos
Aντίσταση δεν σημαίνει βία. Αντιθέτως ένας από τους καλύτερους τρόπους αντίστασης είναι ειρηνικός και δεν είναι άλλος από το χιούμορ, που μπορεί να αποδειχτεί ένα πανίσχυρο όπλο πολιτικής δράσης.

Κάπως έτσι, με το χαμόγελο στα χείλη οι ακτιβιστές FlashMob βγαίνουν μπροστά για να αντισταθούν στις σκοτεινές διατλαντικές συμφωνίες TTIP, CETA και TISA που σκοπό έχουν να απορρυθμίσουν το εμπόριο, τα εργασιακά και να βλάψουν το περιβάλλον.

Και πως μοιάζει ο ακτιβισμός με το χαμόγελο στα χείλη; Τα μέλη των Flashmob STOP TTIP πραγματοποιούν μουσικές ειρηνικές διαμαρτυρίες στο πλαίσιο των οποίων διακόπτουν εκδηλώσεις θεσμικού χαρακτήρα.

Αφορμή για τη σύσταση της πρωτότυπης ομάδας τους στάθηκε η ομαδική τους σύλληψη ύστερα από μια πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη συμφωνία TTIP και η αίσθησή τους μετά το γεγονός: «Νιώσαμε ότι δεν είναι δημοκρατία αυτό που ζούμε, πως κάτι πρέπει να κάνουμε για ν’ ακουστεί η φωνή μας».Κι έκαναν την φωνή τους να ακουστεί, μάλιστα μετά μουσικής. Οι Flashmob στήνουν «συνωμοσίες» για να μπουν εκεί που οι κορυφαίοι διαπραγματευτές των συμφωνιών αυτών δίνουν ομιλίες και ενώ όλα κυλούν ομαλά, ένας κάνει την αρχή τραγουδώντας τον ύμνο των Αθλίων και οι υπόλοιποι που βρίσκονται στην αίθουσα διάσπαρτοι, ακολουθούν…

«Do you hear the people sing? Singing the songs of angry men? It is the music of the people, who will not be slaves again! When the beating of your heart, echoes the beating of the drums, there is a life about to start, when tomorrow comes! Will you join in our crusade? Who will be strong and stand with me? Somewhere beyond the barricade…Is there a world you long to see?», ακούγεται ξαφνικά με τους τεχνοκράτες που διαπραγματεύονται τις συμφωνίες, όπως η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, να πιάνονται εξαπίνης και να μην μπορούν να αντιδράσουν…Μια τέτοια «συνωμοσία» των Flashmob STOP TTIP κινηματογραφεί ο σκηνοθέτης κι ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στη νέα του ταινία «Πεθαίνοντας στο γέλιο», που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η ομάδα των τροβαδούρων – ακτιβιστών στήνει το σχέδιο με κάθε λεπτομέρια, αυτό-προσκαλείται σε μία ομιλία για την TTIP και η παρέμβαση της είναι ξεκαρδιστική. Αφού απομακρυνθούν από το χώρο της εκδήλωσης από τους άνδρες ασφαλείας, οι πρωταγωνιστές της δράσης μιλούν στον φακό του Στέλιου Κούλογλου, έχοντας ζωγραφισμένο στα χείλη τους το χαμόγελο μίας μικρής αλλά σημαντικής νίκης.

Το «Πεθαίνοντας στο γέλιο» έκανε ήδη το Ευρωκοινοβούλιο να γελάσει με τον ευατό του στην avant premiere που έγινε εκεί, και θα προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 9/3 στις 20:00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης και την Παρασκευή 10/03 στις 15:15 στην αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη.

Το «Πεθαίνοντας στο γέλιο» παρουσιάζει τέσσερις παράλληλες ιστορίες με θέμα το χιούμορ σαν όπλο για πολιτική δράση.

Oι διάσημοι Yesmen οργανώνουν την πρώτη μεγάλη φάρσα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα. Στη δεύτερη πρωταγωνιστεί ο Μάρτιν Σόνεμπορν, κωμικός και ευρωβουλευτής με την παράταξη «Το Κόμμα», ο οποίος επεξεργάζεται ένα πρωτότυπο σχέδιο για την σωτηρία της Ελλάδας. Οι Flashmob διακόπτουν επίσημες εκδηλώσεις με το χαμόγελο στα χείλη. Στην τέταρτη κάποιοι πεθαίνουν κυριολεκτικά από το… γέλιο. Στην τελευταία συνέντευξη πριν τη δολοφονία του, τον Ιανουάριο του 2015, ο διευθυντής του Charlie Hebdo προβλέπει ότι μόνο η βία των ισλαμιστών μπορεί να σκοτώσει το χιούμορ.

Μια τραγωδία ανάμεσα σε τρεις κωμωδίες.

ΠΗΓΗ: http://tvxs.gr

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο πολυτάλαντος Πέτρος Πτωχόπουλος

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για το ταλέντο του στην ζωγραφική, ωστόσο ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος κρύβει ακόμη ένα μυστικό ταλέντο. Εδώ και

error: Content is protected !!