Χριστίνα Νικολάου “το περιβάλλον δεν αποτελεί αφηρημένη έννοια, αφορά τα πάντα και όλους μας”

ina1

Η περιβαλλοντολόγος και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Λάρνακας Χριστίνα Νικολάου μας μιλά για το περιβάλλον και την Λάρνακα και τονίζει ότι “η Λάρνακα ως πόλη αντιμετωπίζει χρήζει βελτίωσης σε πολλούς τομείς και ένας από αυτός , ίσως και ένας από τους σημαντικότερους αποτελεί ο δείκτης περιβάλλοντος. Ως πόλη μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ήδη αρκετά επιβαρυμένη εξαιτίας του αεροδρομίου σε ότι αφορά τη ποιότητα του αέρα, φυσικά να τονίσουμε ότι παραμένουμε εντός των επιτρεπτών ορίων αλλά είναι σημαντικό να πραγματοποιήσουμε έργα τα οποία να βελτιώνουν το περιβάλλον και δη την ποιότητα ζωής μας. Ως αντισταθμιστικά μέτρα για καλύτερη ποιότητα αέρα, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε γραμμικά πάρκα κατά μήκος της πόλης μας. Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης η δημιουργία δημοτικών ΜΜΜ ταυτόχρονα με την αλλαγή κουλτούρας, έτσι ώστε ο κόσμος να τα χρησιμοποιεί. Η μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος θα συμβάλει άμεσα στη μείωση συγκέντρωσης αέριων ρύπων στο κέντρο της πόλης. Τα πάρκα όμως είναι κάτι απαραίτητο και για όλες τις γειτονιές και συνοικίες της πόλης μας , πάρκα που δεν θα είναι απλά χώροι πρασίνου, αλλά τα οποία θα είναι εξοπλισμένα έτσι ώστε να είναι πραγματικά προστασία από παιδιά αλλά και κατοίκους όλων των ηλικιών”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Χριστίνα ποιοι ήταν οι λόγοι που σε ώθησαν να ακολουθήσεις περιβαλλοντικές σπουδές;
Η πρώτη μου επαφή με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, έγινε κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Γεωλογικό τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών , ο τομέας της γεωλογίας που ασχολείται με το περιβάλλον οφείλω να ομολογήσω ότι μου κίνησε το ενδιαφέρον και για αυτό συνέχισα τις σπουδές μου σε αυτή την κατεύθυνση. Ο τομέας του περιβάλλοντος είναι άμεσα συνυφασμένος με την ποιότητα ζωής και τους δείκτες υγείας κάτι το οποίο κατά την άποψη μου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για όλους μας.

Πόσο ασχολείται σήμερα ο Κύπριος με περιβαλλοντικά ζητήματα;
Αν και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε να πούμε ότι η ευαισθησία του Κύπριου πολίτη στα περιβαλλοντικά ζητήματα έχει αναπτυχθεί, πρέπει να ομολογήσουμε ότι έχουμε ένα αγώνα δρόμου μπροστά μας, μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο ολόκληρη η κοινωνία να κατανοήσει από πηγάζουν πραγματικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ότι μας αφορούν όλους και ότι σε κάποια στιγμή θα επηρεάσουν τη ζωή και την καθημερινότητα του καθ΄ ένα από εμάς. Σε διαφορετικό βαθμό και συχνότητα φυσικά αλλά αυτό δεν παύει να αποτελεί γεγονός. Αποτελεί όμως θετικό γεγονός ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση έχει πλέον ενταχθεί στα σχολεία και θα υπάρξει σιγά σιγά αλλαγή της κουλτούρας αλλά κυρίως της αντίληψης μας σε ότι αφορά στο περιβάλλον.

Γιατί οφείλουν όλοι να ξεκινήσουν να ασχολούνται με περιβαλλοντικά προβλήματα;ina2
Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το περιβάλλον όταν και εφόσον προκύψουν προβλήματα, γιατί κάποιες φορές κάποιες καταστάσεις μπορεί να είναι μη ανατρέψιμες, και κατά δεύτερον επειδή δεν μας περισσεύει χρόνος για αναβολή δράσης. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά αποτελεί πραγματικότητα, ότι η κατάσταση του κλίματος τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε τοπικό, βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο. Ένα καθαρό περιβάλλον, είναι απαραίτητο για την υγιή διαβίωση. Με απλά λόγια, όσο περισσότερο αγνοούμε την προστασία του περιβάλλοντος, και όσο περισσότερο μολύνεται ( ρύποι, τοξίνες, απόβλητα) τόσες περισσότερες θα είναι οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία μας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων προβλημάτων και ασθενειών αναπνευστικές, παθήσεις, δερματοπάθειες κα. Η ρύπανση των υδάτων μπορεί να οδηγήσει ασθένειες σχετίζονται με το νερό. Η λάθος διαχείριση αποβλήτων μπορεί να μολύνει τα εδάφη στα οποία καλλιεργούμε τις τροφές μας. Άρα μπορούμε όλοι να καταλάβουμε γιατί είναι σημαντικό να προστατεύσουμε το περιβάλλον το οποίο καλύπτει όλες μας τις ανάγκες.

Στη Λάρνακα πως βλέπεις γενικά την κατάσταση όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα;
Η Λάρνακα ως πόλη αντιμετωπίζει χρήζει βελτίωσης σε πολλούς τομείς και ένας από αυτός , ίσως και ένας από τους σημαντικότερους αποτελεί ο δείκτης περιβάλλοντος. Ως πόλη μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ήδη αρκετά επιβαρυμένη εξαιτίας του αεροδρομίου σε ότι αφορά τη ποιότητα του αέρα, φυσικά να τονίσουμε ότι παραμένουμε εντός των επιτρεπτών ορίων αλλά είναι σημαντικό να πραγματοποιήσουμε έργα τα οποία να βελτιώνουν το περιβάλλον και δη την ποιότητα ζωής μας. Ως αντισταθμιστικά μέτρα για καλύτερη ποιότητα αέρα, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε γραμμικά πάρκα κατά μήκος της πόλης μας. Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης η δημιουργία δημοτικών ΜΜΜ ταυτόχρονα με την αλλαγή κουλτούρας, έτσι ώστε ο κόσμος να τα χρησιμοποιεί. Η μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος θα συμβάλει άμεσα στη μείωση συγκέντρωσης αέριων ρύπων στο κέντρο της πόλης. Τα πάρκα όμως είναι κάτι απαραίτητο και για όλες τις γειτονιές και συνοικίες της πόλης μας , πάρκα που δεν θα είναι απλά χώροι πρασίνου, αλλά τα οποία θα είναι εξοπλισμένα έτσι ώστε να είναι πραγματικά προστασία από παιδιά αλλά και κατοίκους όλων των ηλικιών.
Τέλος θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στο θέμα των ακτών της πόλης μας, οι οποίες σε αρκετά σημεία παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά διάβρωσης. Οι αιτίες διάβρωσης είναι, σύμφωνα με μελέτες, για κάθε χώρα διαφορετικές. Για παράδειγμα, οι μεσογειακές ακτές πλήττονται από την ταχεία αστικοποίηση. Η ταχεία ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών έχει διαταράξει τη φυσική διαδικασία «ανανέωσης», δηλαδή την αντικατάσταση της άμμου από υλικά που μεταφέρουν οι ποταμοί, ιζήματα και υποθαλάσσιες συσσωρεύσεις άμμου καταλήγοντας στη μορφή που έχουν σήμερα και την οποία προσπαθούμε να διορθώσουμε με πολλές φορές πρόχειρα μέτρα. Για τη Λάρνακα το παραλιακό μέτωπο είναι αυτό που μπορεί να την κάνει να ξεχωρίσει, καθαρές παραλίες

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ως νησί αλλά και ως πόλη, η Λάρνακα όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος;
Ο δρόμος είναι μεγάλος, έτσι ώστε να φτάσουμε στο σημείο εκείνο που οι πόλεις μας να είναι πραγματικά βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και γενικότερα η χώρα μας να έχει πραγματικά μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική. Κυρίως οφείλουμε να αποκτήσουμε όλοι περιβαλλοντική συνείδηση και να κατανοήσουμε από πού προκύπτουν πραγματικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο και ότι αν κάτι δεν μας επηρεάζει άμεσα, δεν σημαίνει ότι δεν έχει αντίκτυπο σε άλλα μέρη του ίδιου μας του νησιού ή ακόμα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό που οφείλουμε να πράξουμε σαν κράτος, τοπικές αρχές και ως συνειδητοποιημένοι πολίτες είναι να ξεκινήσουμε με μικρά βήματα, καθαρές πόλεις, ύπαρξη δημοτικών μεταφορών , τομέας στον οποίο υστερούμε πολύ, καλύτερος σχεδιασμός των πόλεων μας και των βιομηχανικών περιοχών έτσι ώστε να μην επηρεάζουν τους κάτοικους και τους βιότοπους.

Ως νέος άνθρωπος, επιστήμονας, αλλά και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος, ποιο είναι το δικό σου όραμα για τη Λάρνακα;
Ως Σκαλιώτισσα θα ήθελα να δω την πόλη μου ζωντανή, καθαρή, ανεπτυγμένη αλλά ανεπτυγμένη με ένα τρόπο που θα συνδυάζει σωστά όλες τις παραμέτρους, εννοώντας την κοινωνία και το περιβάλλον. Γιατί πρέπει εντέλει να αντιληφθούμε ότι το περιβάλλον δεν αποτελεί αφηρημένη έννοια, αφορά τα πάντα και όλους μας. Γενναιόδωροι χώροι πρασίνου που συνδέονται με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης μια ευρύτερη ζώνη της υπαίθρου, δημόσια πάρκα. Ισχυρό όραμα, και εμπλοκή των πολιτών σε κάθε τι που αφορά στην πόλη μας, κάτι το οποίο αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση όλων μας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

Ερώτηση βουλευτή Λάρνακας Ανδρέα Πασιουρτίδη προς Υπουργό Βαφεάδη για το θέμα οδικής ασφάλειας της λεωφόρου Ελλάδος στη Λάρνακα

Ερώτηση με αρ. 23.06.012.03.328 του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Ανδρέα Πασιουρτίδη, ημερομηνίας 15 Φεβρουαρίου 2024, προς τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη

error: Content is protected !!