Σε ταχύτητα φωτός “Ταξίδι 7ο”

 Γράφει η Έλενα Χατζηγεωργίου
Life & Business Coach, Spiritual Healer, Licensed NLP Master Practitioner, Colour Life Coach, Colour Counsellor and Healer, Master Practitioner IWOC
T: +357 99616773 ■  Email: info@purecolour.eu  ■  Website: www.purecolour.eu

happiness2Μέρες έχουμε να ταξιδέψουμε μαζί σε ταχύτητα φωτός, και να μιλήσουμε για θέματα που προκύπτουν από τα ταξίδια της δικής σας ζωής, και τις καινούριες εμπειρίες που αυτά σας δίνουν συνεχώς.

Εμπειρίες που αποκτάτε στην προσπάθεια σας, να ανακαλύψτε και να φέρετε κοντά σας, όλα όσα θα σας κάνουν ευτυχισμένους.

Μια προσπάθεια που μέσα της κρύβει πολλά, όπως την ανάγκη σας να κατανοήσετε τι στ’ αλήθεια θα σας χαρίσει ευτυχία, αλλά και το πως θα προσπεράστε δυσκολίες και δυσάρεστες εμπειρίες, για να πάρετε ανάσα και να ανοίξετε ξανά πανιά για καινούριες πιο ευτυχισμένες στιγμές. Κρύβει ερωτήσεις για το που και πως θα πορευτείτε για να βρείτε όλα όσα για σας φωνάζουν “ευτυχία”, περνώντας ταυτόχρονα από ένα rollercoaster ανησυχίας, απογοήτευσης, φόβου, νοσταλγίας, θλίψης, ενθουσιασμού κλπ. Κλπ.

Τι λοιπόν χρειάζεστε για να είστε ευτυχισμένοι σε αυτή τη φάση της Ζωής σας;

Ευτυχία μια έννοια υποκειμενική, μια και για τον κάθε ένα σημαίνει πολλά και images (1)διαφορετικά πράγματα μαζί, άστε που αλλάζει μορφή στο πέρασμα των χρόνων

Και ακριβώς το ότι η ευτυχία είναι έννοια υποκειμενική, αυτό σημαίνει ότι κυκλοφορείτε ανάμεσα σε τόσους ανθρώπους καθημερινά, με τον κάθε ένα να έχει το δικό του σενάριο, τα δικά του θέλω, τη δική του “ατζέντα ευτυχίας” στο μυαλό του, όπως και εσείς. Χωρίς όμως αυτό το “πλάνο ευτυχίας” να είναι προφανές, μια και τα αληθινά θέλω του κάθε ανθρώπου που είναι γύρω σας, δεν φαίνονται με μια ματιά, ούτε με μια απλή κουβέντα.

Και εδώ, στο “πλάνο ευτυχίας” του κάθε ενός είναι που κρύβετε μια παγίδα.

Μια παγίδα στην οποία έχω παρατηρήσει ότι πέφτουν πάρα πολλοί, με αποτέλεσμα να νοιώθουν δυστυχισμένοι, απογοητευμένοι, εξαντλημένοι, θυμωμένοι πολλές φορές, έτσι θεωρώ σημαντικό να μιλήσουμε για αυτή.  

Η παγίδα δεν είναι άλλη από το ότι πολλές φορές υπηρετείτε άθελα σας, το “πλάνο ευτυχίας” άλλων, την ατζέντα άλλων, εις βάρος της δικής σας ευτυχίας, παίρνοντας ρόλους που σας δίνουν, χωρίς να τους έχετε ζητήσει, ρόλους που δεν θα τους επιλέγατε ποτέ, αλλά χωρίς να το σκεφτείτε, παγιδεύεστε μέσα σε αυτούς.

Και για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, το να συμβάλλετε θετικά στην ευτυχία των γύρω σας είναι υπέροχο, το να κατασπαταλάτε όμως τη δική σας ενέργεια, εις βάρος της δικής σας πορείας, για να εξυπηρετήσετε την ατζέντα άλλων αυτό είναι μια μεγάλη παγίδα, που σας εμποδίζει να φτάσετε στη δική σας ευτυχία.

Φυσικά δεν είναι ότι οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεστε, σας παγιδεύουν στα δικά τους θέλω γιατί έχουν το δικό σας κακό κατά νου. Απλά στην προσπάθεια τους να έχουν όλα αυτά που θα τους κάνουν ευτυχισμένους, σας εμπλέκουν σε αυτή τη διαδικασία υλοποίησης της δικής τους ευτυχίας. Και είναι καθαρά ευθύνη δική σας να προσέξετε και να επιλέξετε που και πως θα δώσετε τη δική σας ενέργεια, το χρόνο, τη σημασία και την αγάπη!

Καλό φυσικά είναι να έχετε και κατά νου αυτό που έχει πει ο Αϊνστάιν «Αν θες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησε την από ένα στόχο, όχι από ανθρώπους ή αντικείμενα.»

imagesΚαι σας ζητώ να με ακολουθήστε για λίγο, στην πραγματική περίπτωση ενός αξιόλογου άντρα, που ενέπλεξε στην προσπάθεια του να γίνει ευτυχισμένος μια γυναίκα, την οποία φλέρταρε και καταφέρνει να φέρει κοντά του, μια γυναίκα που του άρεσε πολύ, γιατί υπερκάλυπτε την ξεκάθαρη εικόνα που έχει στο μυαλό του για μια “ερωτική σχέση” και από πλευράς ομορφιάς, αλλά και εξυπνάδας, χιούμορ, ευαισθησίας, αλλά επαγγελματικής καταξίωσης.

Αυτός ο άντρας χωρίς να είναι και σίγουρος ο ίδιος γιατί, και χωρίς να το επικοινωνεί προς τα έξω, είχε και κάτι άλλο στο ‘”πλάνο ευτυχίας’”του. Τη θέση του μπιμπελό που ήθελε να δώσει στη σχέση του, τη θέση δηλαδή, του όποτε υπάρχει η ανάγκη, λίγος χρόνος ή διάθεση, να στολίζει τη ζωή του.

Η γυναίκα αυτή από την άλλη, τόσο πλούσιος σαν άνθρωπος, και ενώ στην αρχή και αυτή γοητεύεται από τη δική του παρουσία, δεν μπορούσε να πάρει μια τέτοια θέση, γιατί δεν ήτανε μέσα στα δικά της θέλω, όχι μέσα στο δικό της “πλάνο ευτυχίας’”. Το δικό της πλάνο, περιλαμβάνει σχέσεις φιλικές, επαγγελματικές, και συντροφικές, που κάνουν νόημα, που μπορούν να την βοηθήσουν να εξελιχθεί και να προχωρήσει σαν άνθρωπος. Δεν είναι δηλαδή αρκετό να στολίζει τη ζωή κάποιου άλλου.

Αυτό που περιγράφω από μόνο του είναι μια χαρά. Δύο άνθρωποι που επιζητούν διαφορετικά πράγματα στις σχέσεις τους. Που έχουν διαφορετικό “πλάνο ευτυχίας”.

Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση δημιουργήθηκε, όταν η γυναίκα πίστεψε έστω και για λίγο πως εάν επικοινωνούσε τα δικά της θέλω, ο άντρας που ήταν κοντά της, θα καταλάβαινε, και θα μπορούσε να δει τα πράγματα αλλιώς. Ίσως αυτό να ήταν εφικτό, μια και η επικοινωνία είναι βασικό στοιχείο σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις.

Όχι όμως σε αυτή την περίπτωση, όπου ο άνθρωπος αυτός ήταν ξεκάθαρος για το τι έψαχνε. Εάν αυτή η γυναίκα, δεν αναγνώριζε έγκαιρα, ότι αυτό που είχε δει στην πορεία της σύντομης σχέσης τους, είναι αυτό που πραγματικά θέλει ο άντρας, σε αυτή τη φάση της ζωής του, τότε κινδύνευε να χάσει τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια, που αντί να ζει βάση του τι θα την κάνει ευτυχισμένη και να δώσει ενέργεια σε αυτά που θέλει, θα αναλωνόταν στο να προσπαθήσει να αλλάξει κάτι που δεν αλλάζει, χάνοντας κομμάτια του εαυτού της. Πράγμα που έστω και για λίγο συνέβη. Ναι της δόθηκε ένας ρόλος δεν σημαίνει ότι έπρεπε και να τον παίξει.

Αυτό που χρειάστηκε να κάνει είναι να αξιολογήσει τα δεδομένα της σχέσης αυτής, και να αποφασίσει στην πορεία, πώς θα την χειριζόταν και τι ρόλο θα μπορούσε να του δώσει στη δική της ζωή. Και πάλι εδώ δεν υπάρχει σωστό και λάθος, υπάρχει μονάχα η ικανότητα της, να αναγνωρίσει τη θα φέρει στη ζωή της η κάθε της επιλογή, εάν θα τη φέρει κοντά στη δική της ευτυχία ή θα την απομακρύνει.

Εάν λοιπόν αυτή η γυναίκα δεν ήταν σε θέση τελικά, να κάνει αυτό το διαχωρισμό, και να δει καθαρά ότι έψαχναν για διαφορετικά πράγματα, και να αναλάβει ευθύνη για το ρόλο που θα δώσει η ίδια πια σε αυτό τον άντρα, τότε θα μιλούσαμε για μια κλασσική περίπτωση που αναστατώνετε και παγιδεύετε στο να κατηγορεί σε φίλους και γνωστούς, τον άνθρωπο που δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τα δικά της θέλω. Πράγμα που θα οδηγούσε στο να δηλητηριάσει και την υπόλοιπη ζωή της χωρίς να φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό σκεφτείτε πόσες φορές εσείς, δεν θυμώσατε ακόμη και με φίλους που σας θυμούνται όταν χρειάζονται τη δική σας ενέργεια και σημασία, ή τη βοήθεια για να επιλύσουν προβλήματα τους, παίρνοντας από σας πιο πολλή χρόνο από αυτό που πραγματικά θέλατε να δώσετε, ενώ η ίδιοι ξέρουν πολύ καλά να προστατεύσουν το δικό τους χρόνο, χρόνο απαραίτητο για την υλοποίηση των δικών τους στόχων, αγνοώντας τις δικές σας ανάγκες;

Και να ακόμη μια φορά η παγίδα του “πλάνου ευτυχίας”. Και να ακόμη μια φορά να υπάρχει θυμός, και απογοήτευση, γιατί παρασυρθήκατε σε θέλω και ρόλους που δεν ήταν ξεκάθαρη επιλογή σας. Παγίδα που δεν θα υπήρχε εάν ήταν ξεκάθαρη επιλογή σας σε αυτή την περίπτωση 1. Η απόφαση να δίνεται απλόχερα την σημασία, το χρόνο και την αγάπη σας στους φίλους σας, ανεξάρτητα του τι οι ίδιοι αφιερώνουν σε σας, και ανεξάρτητα των συνεπειών που πιθανόν να έχει στην υλοποίηση των δικών σας στόχων, ο χρόνος και η ενέργεια που αφιερώνετε. 2. Να αφιερώσετε το χρόνο σας μονάχα όταν πραγματικά μπορείτε στους φίλους σας, λέγοντας όχι, τις στιγμές που πραγματικά θα έπρεπε να κάνετε κάτι άλλο σημαντικό στη δική σας ζωή.

«Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις, αλλά να θέλεις αυτό που κάνεις» Λέων Τολστόι.

Αναλάβετε λοιπόν ευθύνη για τη δική σας ευτυχία. Φροντίστε να θέλετε πάντοτε να κάνετε αυτό που κάνετε, να είναι επιλογή σας και για να το καταφέρετε, παρατηρήστε και να ξεκαθαρίστε μέχρι που μπορείτε, μέχρι που μπορούν οι άνθρωποι γύρω σας, και πορευτείτε ανάλογα, χωρίς σπατάλη ενέργειας, χωρίς αχρείαστο θυμό και δυσάρεστα συναισθήματα, αλλά με σεβασμό πρώτα στα θέλω σας και ταυτόχρονα στα θέλω των άλλων.

Γιατί «Για να είμαστε ευτυχισμένοι πρέπει να μην μας απασχολούν πολύ οι άλλοι» (AlbertCamus) και για να μην σας απασχολούν σημαίνει ότι έχετε τοποθετηθεί ξεκάθαρα στη ζωή σας, στις σχέσεις σας, στα θέλω σας, και πορεύεστε ανάλαφρα προς τα όνειρα και του στόχους που σας δίνουν ευτυχία.

Και για όσες εμπειρίες ζήσατε μέχρι στιγμής, να είστε ευτυχισμένοι, γιατί αυτές οι εμπειρίες είναι που θα σας έχουν δώσουν αρκετή γνώση, σοφία και εφόδια για να κάνετε καλύτερες επιλογές που θα σας φέρουν πιο πολλή ευτυχία στο μέλλον.

ΥΓ. Και όταν στη ζωή σας θα συναντήσετε ανθρώπους, που η σχέση σας μαζί τους βρίσκει σχεδόν αυτόματα ένα υπέροχο ρυθμό επικοινωνίας, σεβασμού, πάρε δώσε, αυτές θα είναι οι πολύτιμες σας σχέσεις οι σημαντικές, που σας ταιριάζουν γάντι. Να τις σεβαστείτε και να τις φυλάξετε!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Παντελής Αχιλλέως: “Ντρεπομαστε να ζητάμε συνέχεια βοήθεια από φίλους, δωρητές και εθελοντές, για μια δουλειά που έπρεπε να γίνεται από το κράτος, επειδη αγνοεί το πρόβλημα των αδέσποτων”

Άρθρο του Παντελή ΑχιλλέωςΥποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Φίλες και φίλοι σας χαιρετώ,  Κάποιοι μπορεί να γνωρίζουν και κάποιοι, ακόμα, την απόφαση μου να είμαι

Ο πολυτάλαντος Πέτρος Πτωχόπουλος

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για το ταλέντο του στην ζωγραφική, ωστόσο ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος κρύβει ακόμη ένα μυστικό ταλέντο. Εδώ και

error: Content is protected !!