H Mέθοδος του Σωκράτη “Δεν είσαι ο τύπος μου”

Γράφει ο Σωκράτης Παναγή
Ψυχολόγος – Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής
99 296 283 – helpbysocrates@ymail.com
Ο Σωκράτης σπούδασε Ψυχολογία στο Intercollege Λευκωσίας και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο πανεπιστήμιο του Derby στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί ειδικεύτηκε στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία, ένα σύστημα ψυχοθεραπείας που προσπαθεί να συλλέξει τεχνικές από πολλές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.
O Σωκράτης μέσα από τη στήλη του “Η Μέθοδος του Σωκράτη”  απαντά σε ερωτήσεις αναγνωστών του Skala Times. Στείλτε κι εσείς την δικιά σας ερώτηση στο ημέηλ: question@skalatimes.com 

sokratisH ερώτηση αυτής της βδομάδας έρχεται από την Ι.Α, από Λεμεσό και είναι : “Τι σημαίνει δεν είσαι ο τύπος μου;”
Η φίλη που μας έστειλε αυτή την ερώτηση συμπλήρωσε: “Την απάντηση την έχω απλά χρειάζομαι κι άλλες γνώμες και δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όσο διαβάζεται…περίμενε και θα δεις…Καταλαβαίνω δεν είσαι ο τύπος μου όταν δεν μου αρέσεις καν, όταν δεν έχει τύχει ποτέ κατι μεταξύ μας…αλλά όταν τραβιόμαστε για κανένα χρόνο, όταν φαίνεται πως ζηλεύεις, όταν μου λές πως δεν είσαι απαθής απέναντι μου και ότι πράγματι τρέφεις αισθήματα για εμένα, τότε το «δεν είσαι ο τύπος μου» τι σημαίνει; Ούτε εμένα είναι ο τύπος μου, δηλαδή αυτό που θα διάλεγα αν βέβαια είχα επιλογή (την οποία την έχω, απλά δεν μπορείς να ελέξεις τον έρωτα, σωστά;)… και όταν κατάλαβα πως απλά τραβιόμασταν του είπα να το κόψουμε, όπως κι έγινε. Έχει κάποιους  μήνες τώρα, είμαστε και στην ίδια παρέα τον βλέπω συχνά και πάντα μου λέει πως με πεθύμησε. Έχουμε κάνει  κάποια συζήτηση και του εξομολογήθηκα πως επειδή έχω κάποια αισθήματα δεν θέλω να το συνεχίσω, για καλό δικό μου δηλαδή… Ειλικρινά δεν τον καταλαβαίνω είναι ο πιο περίεργος άνθρωπος που έχω γνωρίσει και δεν συμφωνούμε σχεδόν σε τίποτα.  Όμως , ξέρω επίσης ότι δεν είναι αυτό που θέλω και δεν είναι καλός για μένα. Αλλά τον θέλω…και αφού με θέλει και αυτός…και αυτό είναι ξεκάθαρο….Γιατί δεν το παραδέχεται να τελειώνει;”

———————————————————————————————-

Λοιπόν, ας δουμε τι σημαίνει αυτή η έκφραση.
«Δεν είσαι ο τύπος μου» είναι μια έκφραση που ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει για διαφορετικό λόγο, αλλά πάντα οδηγεί σε μια ερωτική άρνηση. Τι είναι όμως «ο τύπος» και ποιος τον ορίζει;
Σίγουρα ο πιο κατάλληλος για να εξηγήσει την έκφραση είναι αυτός που την εκφράζει. Άρα η πιο σημαντικές ερώτησεις που θα μπορούσε κανείς να πει στο άτομο αυτό είναι «ποιος είναι ο τύπος σου;» και «σε τι διαφέρω από τον τύπο σου;».
Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί «τι σε απέτρεψε από το να θέσεις αυτές τις ερωτήσεις;».
Συχνά, οι προσωπικές μας ανησυχίες μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο να κατανοήσουμε τι μας λένε οι άλλοι. Αποφεύγουμε να θέσουμε ερωτήσεις που μπορεί να φανερώσουν τις ευάλωτες πλευρές που όλοι έχουμε. Αυτό γίνεται χωρίς να ξέρουμε ότι το κάνουμε, αφού πλέον αυτοματοποιήσαμε την αποφυγή.
Τι μπορεί να εννοούσε όμως ο άνθρωπος αυτός με την έκφραση «δεν είσαι ο τύπος μου»; Η δική μου η προσοχή στρέφεται σε συμπεριφορά σου που μπορεί να τον ενοχλεί. Η συμπεριφορά σου αυτή μπορεί να είναι ασήμαντη στα μάτια σου, όπως και στα μάτια πολλών άλλων. Γ’ αυτό άλλωστε και δεν αναγνωρίζεις τον λόγο.
Αν όμως ο ίδιος είναι για κάποιο λόγο υπερευαίσθητος στο συγκεκριμένο ερέθισμα, μπορεί να φοβάται πως το μέλλον σας μαζί είναι αβέβαιο ή το προσωπικό του μέλλον μαζί σου.SO
Ένα παράδειγμα του φαινομένου αυτού μπορεί να είναι ένας άνδρας που ακούει από τη γυναίκα που είναι δίπλα του να του λέει πως της αρέσουν τα παιδιά και να το θεωρεί πίεση για γάμο ή για να κάνουν παιδί. Όμως,  στην πραγματικότητα η γυναίκα αυτή του το λέει γιατί είδε το παιδάκι μιας φίλης της και πέρασε ωραία παίζοντας μαζί του.
Ένα άλλο παράδειγμα μπορεί να αφορά ένα άνδρα που αποφεύγει μια γυναίκα για το επάγγελμα της. Αν δηλαδή ο άνδρας αυτός έχει σκοπό να αναπτύξει καριέρα στη πολιτική και θεωρεί πως το επάγγελμα της γυναίκας του είναι σημαντικός παράγοντας, τότε ίσως να διαλέξει να μην είναι με μια γυναίκα που του ταιριάζει σαν χαρακτήρας επειδή δεν ταιριάζει με την ιδέα που έχει αυτός για την καριέρα του.
Σε κανένα από τα δύο αυτά παραδείγματα δεν πέφτει το βάρος του προβλήματος σ’ ένα συγκεκριμένο πρόσωπο (αν και δεν είναι ίσο το βάρος και στους δύο), αλλά και οι δύο επηρεάζουν και επηρεάζονται από το πρόβλημα.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Παντελής Αχιλλέως: “Ντρεπομαστε να ζητάμε συνέχεια βοήθεια από φίλους, δωρητές και εθελοντές, για μια δουλειά που έπρεπε να γίνεται από το κράτος, επειδη αγνοεί το πρόβλημα των αδέσποτων”

Άρθρο του Παντελή ΑχιλλέωςΥποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Φίλες και φίλοι σας χαιρετώ,  Κάποιοι μπορεί να γνωρίζουν και κάποιοι, ακόμα, την απόφαση μου να είμαι

Ο πολυτάλαντος Πέτρος Πτωχόπουλος

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για το ταλέντο του στην ζωγραφική, ωστόσο ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος κρύβει ακόμη ένα μυστικό ταλέντο. Εδώ και

error: Content is protected !!