Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος…..Βιβλία με θέα τη ζωή

Οι εκδόσεις Διόπτρα στην Αθήνα, μας χαρίζουν σπουδαία βιβλία για περισσότερα από 30 χρόνια.
Ο  κυπριακής καταγωγής εκδότης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, κλέβει λίγο από τον χρόνο του για μια συνέντευξη με το Skala Times και ανάμεσα σε άλλα μας δίνει τις δικές του προτάσεις για τα βιβλία του φετινού καλοκαιριού.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κύριε Παπαδόπουλε η ιστορία του εκδοτικού οίκου Διόπτρα πότε ξεκινά;
H Διόπτρα ξεκίνησε το 1978 και αποτελεί μια γοητευτική ιστορία αναζήτησης του Γιώργου Παπαδόπουλου (πατέρα μου). Ξεκινώντας με ελάχιστα μέσα, τα ρούχα του ουσιαστικά, από την Ακρούντα της Λεμεσού μετά από 10 χρόνια στον Καναδά επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 για να ολοκληρώσει το όνειρό του, που ήταν να γίνει δικηγόρος. Όταν το πραγματοποίησε κατάλαβε ότι δεν του ταίριαζε όσο νόμιζε γιατί όσο σπούδαζε νομική ασχολήθηκε για βιοποριστικούς λόγους με την πώληση βιβλίων πόρτα-πόρτα. Εκεί κατάλαβε ότι το πραγματικό του όνειρο ήταν οι εκδόσεις κι αυτό που τον γέμιζε πραγματικά είναι να είναι ανάμεσα στα βιβλία προσπαθώντας να ανακαλύψει το μυστικό που κάθε ένα από αυτά έκρυβε.

Τι είδους βιβλία βρίσκουμε στις εκδόσεις σας;
Η Διόπτρα  ξεκίνησε με βιβλία υγείας, βιβλία που παρακινούσαν τον κόσμο να πάρει τη ζωή στα χέρια του μακριά από φάρμακα και διατροφικές καταχρήσεις κάτι που ακουγόταν παράξενο την εποχή που ξεκίνησε. Παρόλα αυτά ο επίμονος Κύπριος, πατέρας μου, κατάφερε με σκληρή δουλειά να καθιερώσει τη σειρά αυτή των βιβλίων πετυχαίνοντας με το 3ο βιβλίο που εξέδωσε το 1983, το “Τέλεια Όραση χωρίς Γυαλιά”, να έχει ένα μεγάλο best seller  με περισσότερες από 40000 αντίτυπα. Συνεχίζοντας την πορεία της στο χρόνο η Διόπτρα ανέπτυξε τη σειρά της Ψυχολογίας αυτοβοήθειας όπου πετύχαμε την ουσιαστική μας τοποθέτηση στο χώρο με βιβλία που ενώ πρωτοεκδόθηκαν τη δεκαετία του ’80 εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία και να αποτελούν σήμα κατατεθέν του οίκου μας. Ανάμεσά τους η “Θετική Σκέψη”, η “Δύναμη του Υποσυνείδητου”, ο “Μεγαλύτερος Πωλητής στον Κόσμο”. Το κομμάτι της Πνευματικής αναζήτησης μας έδωσε μερικά από τα μεγαλύτερα best seller μας και οδήγησε στην ουσιαστική καθιέρωση στο χώρο. “Ο Γλάρος Ιωνάθαν”, η “Ουράνια Προφητεία” με τις “Επιγνώσεις” της, τα βιβλία του Κυριάκου Μαρκίδη με το “Όρος της Σιωπής” ή και το πρόσφατο ο “Μέσα Ποταμός”,  μας έκανα και συνεχίζουν να μας κάνουν περήφανους. Η Διόπτρα  με σταθερά βήματα μεγάλωσε και μπήκε και στις κατηγορίες της Οικογενειακής Φροντίδας έχοντας το κορυφαίο best seller παγκοσμίως στα βιβλία εγκυμοσύνης “Τι να περιμένεις όταν είσαι Έγκυος” και όλη τη σειρά του “Τι να περιμένεις” … και φυσικά έκανε το μεγάλο βήμα στη Λογοτεχνία Ελληνική και ξένη. Τώρα είμαστε πια ένα από τα ισχυρά ονόματα του κλάδου μας και συνεχίζουμε να βλέπουμε ψηλά.

Μερικά παγκοσμίου φήμης best seller ξένων συγγραφέων καταφέρατε να τα εκδώσετε στα ελληνικά από το δικό σας εκδοτικό οίκο. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό; Να αναφέρουμε μερικά από αυτά τα βιβλία;
Τα best seller μας είναι πολύ δικά μας. Εννοώ ότι αυτά που προχώρησαν τη Διόπτρα ένα βήμα πιο πέρα ήταν βιβλία προσωπικής ανάπτυξης και πνευματικής αναζήτησης που τα πιστεύαμε και τα εφαρμόζαμε πρώτα εμείς. Ο “Γλάρος Ιωνάθαν”, η “Ουράνια Προφητεία”, η “Θετική Σκέψη” της Peiffer, η “Δύναμη του Υποσυνείδητου” του Murphy είναι βιβλία που μας άξιζαν και αποτελούν τον πυρήνα της φιλοσοφίας μας. Δεν εκπλήσσομαι που μέχρι και σήμερα αποτελούν βασικά συστατικά της ύπαρξής μας και ο κόσμος τα εκτιμάει ακόμα και πάμε από στόμα σε στόμα. Φυσικά, μετά ήρθαν ακόμα μεγαλύτερα όπως το κορυφαίο όλων “Το Νησί” της Victoria Hislop που αποτελεί και το μεγαλύτερο Best seller στην ελληνική αγορά, από όσο εμείς γνωρίζουμε. Η λίστα μας είναι αρκετά μεγάλη με βιβλία όπως “Στην καρδιά των Μουσώνων”, “Το Σκέψου έναν αριθμό” του John Verdon, το “Κράτα τα μάτια σου κλειστά” και πολλά άλλα.  Μεγάλη επιτυχία γνωρίζει και το “30λεπτα γεύματα” του Jamie Oliver στον τομέα της μαγειρικής και εδώ μπορώ να ανακοινώσω για πρώτη φορά ότι τον Νοέμβριο θα κυκλοφορήσουμε τα “15λεπτα γεύματα” που είναι πραγματικά πρωτοποριακό!

Σας έχει τύχει ένα βιβλίο να έχει τρομερή εμπορική επιτυχία, αλλά εσείς να μην το είχατε θεωρήσει ως σπουδαίο;
Ευτυχώς όχι κάποιο που να έγινε μεγάλη επιτυχία  αλλά η πιθανότητα να μας συμβεί κάποια στιγμή είναι πάντα μεγάλη. Κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο και ακολουθούμε και το ένστικτό μας αλλά δεν θα βγάλουμε ποτέ ένα βιβλίο μόνο για τις πωλήσεις χωρίς να το πιστεύουμε.

Οι γονείς σας κατάγονται από τη Κύπρο, εσάς ποια η σχέση σας με τη Κύπρο;
Είμαι Κύπριος κι ας μην ζω μόνιμα στο νησί αφού ο αριθμός των συγγενών μου υπερβαίνει τους 350! Η μητέρα μου γεννήθηκε στις Πάνω Κυβίδες Λεμεσού και ο πατέρας μου στην Ακρούντα Λεμεσού.

Για σας κύριε Παπαδόπουλε τι σημαίνει “εξαιρετικό βιβλίο”;
Αυτό που δεν το ξεχνάς για πολύ καιρό. Αυτό που σε κάνει να ανοίγεις μια καινούρια σελίδα μέσα σου ανακαλύπτοντας λίγο περισσότερο το ποιος είσαι. Αυτό μπορεί να είναι για παράδειγμα ένα βιβλίο αυτοβοήθειας καθώς το motto της Διόπτρα είναι “Βιβλία με θέα τη ζωή” για εμάς εξαιρετικό βιβλίο είναι εκείνο που θα κάνει αναγνώστη να πει “Αυτό το βιβλίο μου άλλαξε τη ζωή”… και στη συνέχεια να το προτείνει στον κύκλο του και να συζητηθεί.

Εσείς γράφετε;
Όχι (ακόμα) αν και μου αρέσει η ιδέα. Νομίζω όμως ότι είμαι εδώ για να κάνω τη δουλειά του εκδότη.

Οι δικοί σας αγαπημένοι συγγραφείς;
Ιωάννα Καρυστιάνη, Τζοναθαν Κόου, Ιρβιν Γιάλομ. Σχετικά με τους δικούς μας συγγραφείς για να έρθουν κοντά μας σημαίνει ότι μας άρεσαν και ότι κάτι μας άγγιξε. Άρα έχω πολλούς συγγραφείς στην καρδιά μου!

Από μικρός διαβάζατε βιβλία; Αν ναι τι βιβλία διαβάζατε;
Διάβαζα αρκετά, από μικρός. Θυμάμαι ότι άνοιγα την εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση και διάβαζα μέχρι να βρω κάποιο λήμμα που να με ενδιαφέρει. Αλλά διάβαζα και όλα τα βιβλία που είναι must read για ένα παιδί όπως “2000 λεύγες”, “Μόγλης” και άλλα.

Στη λαβωμένη οικονομικά σήμερα Ελλάδα τι θέση έχουν τα βιβλία;
Σημαντική. Νομίζω ότι πάνω από την οικονομική κρίση θα πρέπει να βάλουμε την κρίση αξιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Κι ο πολιτισμός είναι αντίδοτο σε αυτό. Αν βρισκόταν κάποιος πρωθυπουργός ή ακόμα και Υπουργός που θα το καταλάβει θα έμενε στην ιστορία. Θα ήθελα να δω τις βιβλιοθήκες των σχολείων γεμάτες και σε λειτουργία, θα ήθελα να δω να φτιάχνονται βιβλιοθήκες και πιστέψτε με είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζουμε. Είναι σημαντικό για όλους μας τα νέα παιδιά να διαβάζουν. Το διάβασμα ξεκινάει από το σχολείο και από την οικογένεια.

Οι Έλληνες διαβάζουν;
Η συγκεκριμένη ερώτηση χρειάζεται αρκετή ανάλυση. Υπάρχουν σχετικά μεγέθη που κάποιος χρειάζεται να επεξεργαστεί όπως πόσα χρόνια υπάρχει τελικά αυτό το ελληνικό κράτος αφαιρουμένων των πολέμων, εμφυλίων, πτωχεύσεων που είναι περίοδοι που δεν ευνοούν την πολιτιστική ανάπτυξη ούτε την κουλτούρα ενός έθνους. Επίσης ποια πολιτική ακολούθησε το κράτος για να εμφυσήσει την απόλαυση του διαβάσματος στον κόσμο; Θα έλεγα ότι ο Έλληνας τηρουμένων όλων των δυσκολιών που αντιμετώπισε βρίσκεται σε ικανοποιητικό σημείο. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί κάποιος άνθρωπος με όραμα, που να καταλάβει τη δύναμη που έχει η καλλιέργεια των πολιτών στην ανάπτυξη του κράτους. Σε όλα τα επίπεδα.

Τι κερδίζει ο αναγνώστης μέσα από ένα καλό βιβλίο;
Κερδίζει ζωή. Όνειρα. Μια ικανοποίηση ότι πρόσφερε στον εαυτό του γνώση. Ακόμη και μέσα από ένα ρομάντσο.

Εσείς πως περνάτε τον ελεύθερο σας χρόνο;
Διαβάζω αρκετά αλλά χρειάζεται να κάνω κι άλλα πράγματα όταν έχω αυτόν τον ελεύθερο χρόνο. Η ΔΙΟΠΤΡΑ παίρνει αρκετό από αυτό κι έτσι καταλήγω στο να θεωρώ ελεύθερο χρόνο όταν πηγαίνω διακοπές. Παρόλα αυτά κάνω γυμναστική και παίζω τένις.

Από τα τόσα πολλά βιβλία που έχετε διαβάσει μια φράση που θα λέγατε πως έχει σημαδέψει τη ζωή σας; Κάτι που θυμάστε συχνά σαν “ατάκα ζωής”;
Από τον “μοναχό που πούλησε τη Φεράρι του”, του Robin Sharma, όπου αναλύεται το γιαπωνέζικο ρητό : Αν η ζωή σε ρίξει κάτω 7 φορές εσύ να έχεις τη δύναμη να σηκωθείς 8.

Να κλείσουμε με τις δικές σας προτάσεις για τα πέντε καλύτερα βιβλία του καλοκαιριού….Αντιλαμβάνομαι πως είναι δύσκολη ερώτηση αφού ο εκδοτικός σας οίκος έχει τόσες πολλές προτάσεις για βιβλία που θα συνοδέψουν το καλοκαίρι μας. Εντούτοις θα σας ζητήσω να μας προτείνετε μόνο πέντε!
Θα πρότεινα για εκείνους που θέλουν να διαβάσουν ένα μυθιστόρημα fantasy που μέσα να βρουν κρυμμένα πολλά στοιχεία μυθολογίας ας ρίξουν το βλέμμα τους στο “Μύθο” της Βίβιαν Φόρτη. Στα αστυνομικά μας το “Κράτα τα μάτια σου κλειστά” είναι το επόμενο μυθιστόρημα του John Verdon μετά το “Σκέψου ένα αριθμό” που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Με χαρά προτείνω στον γυναικείο πληθυσμό τον αγαπημένο τους Όμηρο Αβραμίδη που μας εμπιστεύθηκε το νέο του μυθιστόρημα “Γύρισε Σελίδα”. Το “Γιασεμί της Ανατολής” της Julia Gregson όπου μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία της “Καρδιάς των Μουσώνων” επανέρχεται με ένα πολύ ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που πάλι μας ταξιδεύει στο μυστήριο αλλά και τη γοητεία της ανατολής. Και τέλος ο Δημήτρης Αλεξίου με το “Αλάτι Κόκκινο” όπου ο συγγραφέας των βιβλίων “Πικρά κεράσια” και “Αμαρτωλά θαύματα” συνθέτει αριστοτεχνικά ένα αστυνομικό παραμύθι, με φόντο μια μικρή κοινωνία σε μετασεισμική κρίση.

 

Εκδόσεις Διόπτρα:  www.dioptra.gr

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο πολυτάλαντος Πέτρος Πτωχόπουλος

Μπορεί οι περισσότεροι να το γνωρίζουν για το ταλέντο του στην ζωγραφική, ωστόσο ο γνωστός ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος κρύβει ακόμη ένα μυστικό ταλέντο. Εδώ και

error: Content is protected !!