Η Προοδευτική εκφράζει τη συμπαράσταση της προς την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και τιμά τους αγώνες της για ισότητα

Όπως είναι γνωστό, ο Ιούνιος είναι αφιερωμένος σε ολόκληρο τον κόσμο στους αγώνες και τις διεκδικήσεις της κοινότητας ΛΟΑΤKI+. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, η κοινότητα αυτή είναι θύμα δυσμενών διακρίσεων τόσο σε επίπεδο αντιμετώπισης από άτομα και άλλες κοινωνικές ομάδες όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης από το ίδιο το κράτος.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του οργανισμού για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ευρώπη (ILGA- Europe) η Κύπρος βρίσκεται μόλις στην 19η θέση στην ΕΕ. Η νομοθεσία για το Σύμφωνο Συμβίωσης, που αποτελεί τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ζευγάρια ΛΟΑΤΚΙ+ μπορούν να κατοχυρώσουν νομικά την σχέση του, εξακολουθεί να μην δίνει τα ίδια δικαιώματα που δίνει ο γάμος (π.χ. τεκνοθεσία) ενώ η διαδικασία για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου παραμένει στάσιμη εδώ και καιρό. Ταυτόχρονα η ισχύουσα νομοθεσία για τη ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις.

Επιπλέον έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι η Κύπρος βρίσκεται σταθερά πίσω από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ σε σχέση με την αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ενώ το ενδιαφέρον των πολιτικών για στήριξη της κοινότητα παραμένει χαμηλό. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα που έγινε από την Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου έδειξε ότι η πλειονότητα των εκπροσώπων των κομμάτων θεωρεί, λανθασμένα, ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Κύπρο είναι πλήρως εξασφαλισμένα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, είναι προφανές ότι βρισκόμαστε ακόμα αρκετά μακριά από το να θεωρούμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία όπου τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και ομάδες έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες και είναι προστατευμένα από δυσμενείς διακρίσεις. Ως εκπαιδευτικοί είμαστε σε θέση να παίξουμε βασικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια για μια κοινωνία ισότητας και σεβασμού της διαφορετικότητας.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών εκφράζει τη συμπαράσταση της προς την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και τιμά τους αγώνες της για ισότητα. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την προσήλωση της στην προσπάθεια για κατάργηση οποιασδήποτε μορφής διάκρισης και δηλώνει την πρόθεσή της για ανάληψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση των παιδιών και της κοινωνίας σε σχέση με τα θέματα δυσμενών διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Δηλώνει επίσης την ετοιμότητά της για συνεργασία με διάφορους φορείς και ομάδες για την επίτευξη αυτών των στόχων και ανακοινώνει την δημιουργία επιτροπής η οποία θα αναλάβει να οργανώσει και να συντονίσει σχετικές δράσεις και συνεργασίες.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!