Πολίτες ζητούν εξηγήσεις για τις κεραίες που “γέμισε η Λάρνακα”, 5G ή όχι;

SkalaTimes

Με επιστολή η οποία στάληκε σήμερα στο Δήμο Λάρνακας, ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών της Λάρνακας, ανάμεσα τους καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, ζητούν από το Δήμο Λάρνακας όπως δώσει απαντήσεις για τις κεραίες που τοποθετήθηκαν σχεδόν μυστικά, εν καιρώ καραντίνας και εν μέσω πανδημίας και «γέμισαν την Λάρνακα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι διάφορες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών (σύνολο 90 άτομα) που υπογράφουν την επιστολή καλούν παράλληλα τους δημόσιους φορείς και επιμελητήρια να πάρουν θέση επί του θέματος.

Σε επικοινωνία του SkalaTimes με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου (από διάφορες δημοτικές ομάδες) φάνηκε πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει καμία ενημέρωση για κεραίες 5G στη Λάρνακα, ως εκ τούτου αν έχουν τοποθετηθεί είναι παράνομες.

Όπως δήλωσε στο SkalaTimes ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας σε σχετικό ρεπορτάζ (ημερομηνίας 2/4/2020) «Για να τοποθετηθεί κεραία 5G απαιτείται πολεοδομική ή οικοδομική άδεια. Ουδέποτε ήρθε στο Δήμο Λάρνακας αίτηση για μια τέτοια άδεια για τοποθέτηση κεραίας 5G.Aν κάποιος πολίτης έχει οποιαδήποτε πληροφορία να προβεί σε καταγγελία στο Δήμο Λάρνακας, διότι επαναλαμβάνω ουδέποτε έφτασε κοντά μας αίτηση για τέτοιου είδους άδεια».

Τη ίδια ώρα, μετά τα δημοσιεύματα συνδημοτών μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες, η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ έχει επίσης στείλει επιστολή σήμερα στο Δήμο Λάρνακας (Δήμαρχο και υπόλοιπα μέλη Δημοτικού Συμβουλίου) με την εισήγηση όπως διερευνηθεί το θέμα από τις αρμόδιες επιτροπές του Δήμου.

Το διαδικτυακό περιοδικό SkalaTimes (του οποίου η αρχισυντάκτρια έχει υπογράψει την επιστολή πρωτοβουλίας πολιτών) διευκρινίζει πως έχει εμπιστοσύνη στο Δήμαρχο και μέλη δημοτικού συμβουλίου (ιδιαίτερα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε σήμερα με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου) για το θέμα αυτό, αλλά ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες ενδέχεται για τα κέρδη να βάλουν την δημόσια υγεία στο περιθώριο.
Ως εκ τούτου, καλούμε το Δημοτικό μας Συμβούλιο να λάβει δράση και δημόσια τοποθέτηση.

Σχετικά με τα 5G και τις όποιες (ή όχι) επιπτώσεις το SkalaTimes θα επανέλθει με τοποθετήσεις ακαδημαϊκών.
Για την ώρα παραθέτουμε τον σύνδεσμο του κειμένου του Ευρωκοινοβουλίου για τις επιπτώσεις του 5G στην ανθρώπινη υγεία:
https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2020/646172/EPRS_BRI(2020)646172_EN.pdf?fbclid=IwAR0Ad1qCZBHDusAvKH_ubbinv4hOFSbHa9yBRa2ypC7x9sqGNokyJiWAQqc

Πιο κάτω η επιστολή που στάληκε σήμερα από την πρωτοβουλία πολιτών, την οποία υπογράφουν 90 άτομα.

06/04/2020

Προς Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα και μέλη Δημοτικού Συμβουλίου

Αγαπητοί κύριοι,
έπεσε στην αντίληψη μας ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω πανδημίας η πόλη της Λάρνακας γέμισε με κεραίες που παραπέμπουν σε κεραίες 5G. Χωρίς να έχουμε την επιστημοσύνη για να μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι πρόκειται για κεραίες 5G εντούτοις πιστεύουμε ότι περί τούτου πρόκειται.
Οι κεραίες που έχουν πέσει στην αντίληψη μας και για τις οποίες μπορούμε να σας δώσουμε και φωτογραφικό υλικό βρίσκονται:

  1. Απέναντι από το Σουβλατζίδικο «Περούτσιος»
  2. Πίσω από το ξενοδοχείο CACTUS
  3. Μπροστά από το κτήριο «Κρασά» στις Φοινικούδες
  4. Στην περιοχή Φανερωμένης
  5. Στην περιοχή Μακένζι
  6. Δρόμο Λεμεσού (Λεωφόρος Δέσποινας Παττίχη)
  7. Στην περιοχή λιμανιού Λάρνακας
  8. Δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας

Ανησυχίες και ερωτήματα γεννά και το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν εν καιρώ καραντίνας και δη -κάποιες από αυτές- ξημερώματα αργίας (1ης Απριλίου) σαν να έγινε εσκεμμένα για να μην αντιληφθούν οι πολίτες πως η πόλη γέμισε με κεραίες.

Αγαπητοί κύριοι, η Λάρνακα έκανε αρκετούς αγώνες τα τελευταία χρόνια για την δημόσια υγεία και ασφάλεια και για το περιβάλλον (λιμάνι/εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοειδών).
Δεν θα αφήσουμε να γεμίσει η πόλη μας με καρκινογόνες ακτινοβολίες. Για τα κέρδη της οποιασδήποτε εταιρείας δεν θυσιάζουμε υγεία, ζωές και περιβάλλον.

Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο όπως δώσει στην δημοσιότητα εντός 15 ημερών τις πιο κάτω απαντήσεις:
1. Είναι εις γνώση σας οι εν λόγω κεραίες;
2. Ποιες εταιρείες τις έχουν τοποθετήσει και πόσες τέτοιες υπάρχουν στη πόλη μας;
3. Πρόκειται για κεραίες 5G;
4. Είναι εις γνώση σας οι περιβαλλοντικές μετρήσεις ακτινοβολίας;
5. Ποιες είναι οι μετρήσεις;
6. Οι εν λόγω κεραίες έχουν αδειοδοτήσεις (πολεοδομική ή οικοδομική); Aν όχι, δεν πρέπει να κατέβουν κάτω από το Δήμο Λάρνακας;
7. Αληθεύει ότι αρκετές εγκαταστάσεις κεραιών είναι χωρίς ηλεκτροδότηση και παράνομα αντλούν ηλεκτρισμό από ιδιοκτήτες κτηρίων σε συνεννόηση μαζί τους, με ενδεχόμενο βραχυκυκλώματος κτλ;

Με εκτίμηση
Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών

Φωτογραφικό υλικό από κάποιες από τις πολλές κεραίες που έχουν τοποθετηθεί στη Λάρνακα:


Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια επιτυχία για το δικηγορικό γραφείο Δειλινός & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. στη Λάρνακα / Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα με το ποσό της αξίας του ακινήτου πλέον τόκους €4.220.000

Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα έκτασης 107.898 τ.μ. που απαλλοτρίωσε το 2002 για την Διαχείριση της Αλυκής Λάρνακας

Ελάτε να (ξανα)περπατήσουμε

ENG Text Follows Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να ανακαλύψουμε την ιστορία των γειτονιών της Λάρνακας και των ανθρώπων της, το Σαββατο, 27 Απριλιου σας

error: Content is protected !!