Ενωμένη η πόλη μας, η Λάρνακας μας, μπορεί να καταφέρει πολλά!

Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντίνου
Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας
(ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις)

Mπήκε η νέα χρονιά και όλοι καλούμαστε να κάνουμε τους απολογισμούς μας για τη χρονιά που έφυγε. Για εμάς, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, ο απολογισμός πρέπει να γίνεται κάθε μήνα, κάθε βδομάδα, κάθε μέρα. Τι πετύχαμε,τι δεν πετύχαμε,τι πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα για τη πόλη, κοκ. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν πως δεν μου αρέσει να λέω πολλά. Ωστόσο,θεωρώ καθήκον μου, ως δημοτικός σύμβουλος, να τονίσω κάποια πράγματα που πετύχαμε ως νέο δημοτικό συμβούλιο Λάρνακας αυτά τα τελευταία δύο χρόνια. Χρησιμοποιώ τον πληθυντικό γιατί πρέπει να τονιστεί πως το δημοτικό συμβούλιο Λάρνακας ενωμένο εργάζεται για το καλό της πόλης. Όταν λέμε πως μέσα στο δημοτικό συμβούλιο Λάρνακας υπάρχει σύμπνοια στα περισσότερα θέματα, αλλά και ενότητα δεν το λέμε τυπικά, είναι μία πραγματικότητα. Φυσικά η κάθε δημοτική ομάδα έχει τις δικές της θέσεις και απόψεις και εννοείται πως σε κάποια ζητήματα διαφωνούμε, όμως όλα γίνονται μέσα στο πνεύμα της ενότητας, της ομαδικότητας και με γνώμονα πάντα το καλό της Λάρνακας. Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να δούμε τι έχει πετύχει το νέο δημοτικό συμβούλιο τα τελευταία χρόνια, να δούμε τα θετικά που αρχίζουν να ξεπροβάλλουν και να υλοποιούνται στη πόλη μας και να μου επιτραπεί να τονίσω πως τα περισσότερα έργα που γίνονται σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην επιμονή και πυγμή του Δημάρχου μας, του Ανδρέα Βύρα. Bέβαια θα αναφερθώ μόνο σε μερικά έργα (και όχι όλα) αφού αρκετά είναι στο στάσιο υλοποίησης και μεταγενέστερης απόφασης δημιουργίας τους.

Η επίστρωση αρκετών δρόμων της πόλης μας και ειδικά σε περιοχές όπου εντοπίστηκαν αρχαία, ήταν μία πολύ σοβαρή δυσκολία, αφού διάφορες υπηρεσίες του κράτους έφερναν ενστάσεις διόρθωσης τους. Ο Δήμαρχος όμως έφερε πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο μέσα από την οποία τόνισε πως δεν γίνεται να συνεχίσει ο κόσμος της πόλης να ταλαιπωρείται με δρόμους ακατάλληλου. Το δημοτικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως και οι δρόμοι διορθώθηκαν, σε περιοχές που για χρόνια ήταν προβληματικές.

Το μεγαλεπίβολο σχέδιο μετακίνησης των γηπέδων αντισφαίρισης έτσι ώστε να αναδειχθεί επιτέλους το αρχαίο λιμάνι της πόλης ήταν κάτι που κανένας δεν μπορούσε μέχρι σήμερα να επιτύχει. Ενώ οι εμπαιγμοί “φεύγουν δεν φεύγουν” συνεχίζονταν για χρόνια. Αυτό το δημοτικό συμβούλιο κατάφερε να κάνει τα “θα” του οποιοδήποτε παρελθόντος πράξη. Ένα έργο που αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο 2019.

Η ανάπλαση του ιστορικού συμπλέγματος της Λάρνακας Ζουχουρί προχωρά. Τα έργα στη Δημοτική Αγορά επίσης προχωρούν και επιτέλους μετά από 22 ολόκληρα χρόνια η ανέγερση της νέας Δημοτικής Αγοράς στο εμπορικό κέντρο, είναι μία πραγματικότητα. Η νέα αγορά θα έχει τη μορφή παζαριού. Θα αποτελείται από ένα διώροφο κτίριο, κυκλικής μορφής, με το ισόγειο να στεγάζει νέους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την παραδοσιακή τέχνη. Στο δεύτερο όροφο θα δημιουργηθούν καφενεία, εστιατόρια, καταστήματα και μπαρ καθώς και εκθεσιακός χώρος. Όπως έγινε γνωστό “η οροφή του κτιρίου όπου θα τοποθετηθεί φυτεμένο δώμα με αρωματικά κυπριακά φυτά και εκεί θα υπάρχουν τρία μπαράκια. Επίσης θα υπάρχει και δημοτικός χώρος στάθμευσης”.

Το κόστος του έργου αναμένεται γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ και σε ενάμιση περίπου χρόνο η νέα αγορά θα λειτουργεί.

Η οπτική ρύπανση ήταν ένα άλλο πρόβλημα για τη Λάρνακα. Το πιλοτικό πρότζεκτ που έγινε στην περιοχή Αγίου Λαζάρου με την βοήθεια του Δήμου Λάρνακας και της ΕΤΑΠ Λάρνακας για καταπολέμηση της οπτικής ρύπανσης στην περιοχή στεύθηκε με επιτυχία και αναμένεται να τελειοποιηθεί ακόμη περισσότερο, όχι μόνο στην εν λόγω περιοχή, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλες. Η πλατεία Αγίου Λαζάρου έχει πλέον αλλάξει “πρόσωπο” ενώ η περιοχή έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και με νέες επιχειρήσεις και χώρους αναψυχής.

Ο Δημοτικός Κήπος αναμένεται να είναι έτοιμος μέσα στο 2019 και θα αποτελεί ένα στολίδι για τη πόλη μας. Θα περιλαμβάνει πεζόδρομους, πλατειακούς χώρους, δεντροφύτευση, φωταγώγηση, αστικό εξοπλισμό, πρόσβαση για ΑΜΕΑ και την κατασκευή καφετέριας και χώρων υγιεινής.Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού θα γίνει αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αστικού Κέντρου, για καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή των κατοίκων της πόλης μας.

Υπογράφηκε ήδη το συμβόλαιο για την αποκατάσταση της Λέσχης Λάρνακας, που θα χρησιμοποιηθεί ως Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού. Το έργο Θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες με τις κατασκευαστικές εργασίες να ολοκληρώνονται στα μέσα του 2020.
Με την ολοκλήρωση του έργου το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί ως Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού. Συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει χώρους/ εργαστήρια για περιοδική στέγαση νέων καλλιτεχνών, εκθεσιακό χώρο και μικρό εστιατόριο, ενώ στην αυλή που θα ανακαινιστεί θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις και μικρές εκδηλώσεις.

Το θέμα Λιμάνι και πετρελαιοδεξαμενές παραμένει το σημαντικότερο ίσως ζήτημα για το υφιστάμενο δημοτικό συμβούλιο με τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Για πρώτη φορά η Λάρνακα πραγματοποιεί Πανδημοτικές συγκεντρώσεις για συζητήσεις των θεμάτων αυτών και αξίζει να πούμε πως αυτό έγινε για πρώτη φορά επί Δημαρχίας Βύρα.

Σημαντική είναι η πρόταση που κατάθεσαν στο Υπουργείο μεταφορών οι Ισραηλινοί επενδυτές ύψους 1.2 δις για το λιμάνι της πόλης μας. Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις σύντομα και ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία θα στηρίξουν την Λάρνακα και τα συμφέροντα της πόλης.

Αγαπητοί φίλοι και συνδημότες, η Λάρνακα ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της προόδου και της εξέλιξης και για να πετύχει τα καλύτερα αποτελέσματα δεν φτάνει μόνο ένα ενωμένο δημοτικό συμβούλιο και ένας δήμαρχος με πυγμή, χρειάζονται και ιδιώτες να πιστέψουν στην πόλη, να την στηρίξουν οικονομικά και να την σεβαστούν. Επίσης χρειάζεται και ο κόσμος, οι κάτοικοι της πόλης, να την αγαπήσουν και να την αναδείξουν. Ενωμένη η πόλη μας, η Λάρνακας μας, μπορεί να καταφέρει πολλά και αυτό είναι κάτι που έχω την πεποίθηση πως όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου πιστεύουν ακράδαντα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Την Υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία Λάρνακας, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βορόκληνης, υπέβαλε ο νυν Πρόεδρος του Κ.Σ Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής

Την υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία Ορόκλινης, στην περιφέρεια Λάρνακας, υπέβαλε σήμερα ο νυν Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής. Σε γραπτή δήλωση του ο κ.

error: Content is protected !!