Πως μπορεί ένας γονέας να διαχειριστεί την κούραση του

Γράφει η Ελένη Δανιήλ
Εγγ. Συμβουλευτική ψυχολόγος
Τηλ: 97736810

Είναι αδιαμφισβήτητο πως ζούμε σε μια κοινωνία όπου πλέον η ταχύτητα και οι πολλές απαιτήσεις είναι γεγονός. Η οικονομική κρίση που πέρασε, έχει επιβαρύνει πολλούς εργαζόμενους στη χώρα μας, με εξαντλητικά ωράρια εργασίας, για ένα βασικό μισθό.  Πέρα από αυτές τις δυσκολίες υπάρχει και το έργο ενός γονέα το οποίο είναι πολύ απαιτητικό και συχνά δεν αναγνωρίζεται. Ωστόσο, λόγω της υπερβολικής κούρασης και εξάντλησης που νιώθει ένας γονέας οδηγείται εύκολα στο θυμό και όλα του φαίνονται χειρότερα, από την κατάσταση του σπιτιού μέχρι τη συμπεριφορά του παιδιού του.  Γι’ αυτό και συχνά οι γονείς γίνονται πολύ σκληροί με τον εαυτό τους γιατί δε φτάνει που περνούν λιγότερο χρόνο με τα παιδιά τους, συνάμα νιώθουν ότι δεν τους δίνουν την απαραίτητη φροντίδα και σημασία που χρειάζονται. Μάλιστα, προκειμένου να επανορθώσουν για τη συμπεριφορά τους, οι γονείς προχωρούν σε λάθος χειρισμούς για να διώξουν τις τύψεις τους με αποτέλεσμα να δημιουργούν  χειριστικά και θυμωμένα παιδιά(π.χ. αγοράζουν στα παιδιά τους ότι τους ζητήσουν).

Η καλή σχέση γονέα- παιδιού και η σωστή ανατροφή αρχίζει με τους γονείς να τα έχουν καλά με τον εαυτό τους. Η σωστή διατροφή, ο απαραίτητος ύπνος και η φροντίδα του εαυτού μας έχουν  θετικό αντίκτυπο και στην ανατροφή των παιδιών μας.

Μερικές συμβουλές είναι οι εξής :

·         Είναι πολύ σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας  ένα διάλειμμα είτε πέντε λεπτών, είτε 20 λεπτών, ανάλογα τι χρειάζεστε, χωρίς να νιώθετε ενοχές για να κάνετε κάτι που σας αποφορτίζει. Απαιτήστε λίγο χρόνο για ότι σας ξεκουράζει ή σας αναζωογονεί.

·         Ζητήστε από το σύντροφό σας να πάρει τα παιδιά μια βόλτα για να μπορέσετε να κοιμηθείτε ή να ξεκουραστείτε.

·         Χαλαρώστε λίγο από το «οι δουλειές δεν μπορούν να περιμένουν». Αν είστε ξεκούραστοι, οι δουλειές μπορούν να τελειώσουν πιο γρήγορα και δεν θα αγχώνεστε ότι όλα μοιάζουν βουνό.

·         Να πίνεται πολύ νερό γιατί συχνά η κούραση προέρχεται από την αφυδάτωση και να καλύπτετε τις ανάγκες σας για φαγητό.

·         Πηγαίνετε σε ένα παιδότοπο με φίλους ώστε να μπορούν να παίξουν τα παιδιά, αλλά να μπορέσετε και εσείς να πιείτε ένα καφέ και να συζητήσετε.

·         Μπορείτε να μιλήσετε με άλλες μητέρες, ώστε να μοιράζεστε τη φύλαξη των παιδιών με βάρδιες, ώστε να βρίσκεται χρόνο να χαλαρώνεται ή να τακτοποιείται κάποιες από τις δουλειές σας.

·         Βρείτε λίγο χρόνο για άσκηση ή περπάτημα. Ο καθαρός αέρας μας βοηθά να είμαστε σε εγρήγορση.

Να θυμάστε ότι τα παιδιά πολλές φορές χρειάζονται 10-15 λεπτά αποκλειστικό χρόνο μαζί σας  για να σας χορτάσουν και μετά μπορεί να συνεχίσουν να παίζουν μόνα τους. Αν προσπαθείτε να τους επιβάλλετε να σας αφήσουν στην ησυχία σας το πιο πιθανόν είναι να μην σας το επιτρέψουν γιατί έχουν ακόμη ανάγκη την προσοχή σας.  

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση προς τιμή του Γεώργιου Γερασίμου Υπεύθυνου Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 εκδήλωση προς τιμή του κ. Γεώργιου Γερασίμου, Υπευθύνου του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας, για την πολύχρονη

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Τρίτη 2 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. Λεωφόρος Αθηνών / Πλατεία Ζουχούρι Παγκύπρια πορεία για την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό Εκκίνηση: Μουσείο Πιερίδη – τερματισμός:

error: Content is protected !!