H όλη αλήθεια πίσω από την Υπόθεση του Κτήματος Μακένζυ / Καταδικάστηκαν χωρίς να ακουστούν!

H όλη αλήθεια πίσω από την Υπόθεση του Κτήματος Μακένζυ!
Ποιες οι ευθύνες του Υπουργού απέναντι στους επιχειρηματίες του Κτήματος Μακένζυ;
Φαίνεται πως καταδικάστηκαν χωρίς να ακουστούν, το συνταγματικό τους δικαίωμα για δίκαιη δίκη δεν υπήρξε!

Από το πρωί τα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνική Δικτύωσης ασχολούνται με το θέμα του Κτήματος Μακένζυ, ενώ την ίδια ώρα ένας μεγάλος αριθμός ζευγαριών φαίνεται να έχουν μείνει εκτεθειμένοι, αφού ο προγραμματισμένος γάμος τους ή η βάφτιση των παιδιών τους, που είχαν κλείσει στον ομολογουμένως όμορφο αυτό χώρο δεξιώσεων, φαίνεται πως δεν θα είναι εφικτό να γίνει.

Ποια είναι η αλήθεια γύρω από την όλη υπόθεση;
Μήπως πρόκειται για σκάνδαλο το οποίο όμως τελικά δεν ευθύνονται οι επιχειρηματίες του Κτήματος Μακένζι;

To SkalaTimes ανακάλυψε και μίλησε με τον δικηγόρο των επιχειρηματιών στους οποίους ανήκει το Κτήμα Μακένζι, που δεν είναι άλλος από τον πολύ γνωστό και έμπειρο δικηγόρο κ. Ανδρέα Μαθηκολώνη.
Τα όσα λέει ο κ. Μαθηκολώνης πιο κάτω αποδεικνύουν ακόμη μια φορά πως στη χώρα αυτή το δικαστικό σύστημα νοσεί, ενώ η κατάχρηση εξουσίας καλά κρατεί.

Της Γιώτας Δημητρίου

 

Κύριε Μαθηκολώνη τι ακριβώς έχει γίνει με την υπόθεση του Κτήματος Μακένζυ;
Κατά τη δική μου γνώμη, ο Υπουργός Εσωτερικών ως κηδεμόνας των Τουρκοκυπριακών περιουσιών απέστειλε σήμερα το πρωί την αστυνομία στο χώρο που βρίσκεται το Κτήμα Μακένζυ και η Αστυνομία μαζί με την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας (το τμήμα διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών) εμπόδισαν του ιδιοκτήτες του Κτήματος Μακένζυ να μπουν μέσα στο κτήριο τους και σφράγισαν το κτήριο με σκοπό όπως φαίνεται ο Υπουργός να το παραδώσει στους Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες της εν λόγω γης.

Ποιο είναι το ιστορικό της υπόθεσης;
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Ο Υπουργός επαρουσιάζετο μετά την εισβολή ως διαχειριστής των τουρκοκυπριακών περιουσιών και ως τέτοιος, το 2010, το ενοικίασε στην εταιρεία Μακένζυ, που τυχαίνει οι μέτοχοι να είναι πρόσφυγες. Το 2016 οι δύο Τουρκοκύπριοι ιδιοκτήτες προχώρησαν στο δικαστήριο και είπαν “εμείς δεν είμαστε κάτοικοι Κύπρου και άρα δεν αποτελεί τουρκοκυπριακή περιουσία άρα δεν ήταν υπό την διαχείριση του Υπουργού” και έτσι κίνησαν τις αγωγές και πέτυχαν να εκδοθεί μια απόφαση κατά του διαχειριστή που ήταν ο Υπουργός. Όλα αυτά, χωρίς να αποκαλύψουν στο δικαστήριο ότι το ακίνητο ήταν νόμιμα εκμισθωμένο από τον Υπουργό με σύμβαση ενοικίασης στην εταιρεία Μακένζυ.
Το δικαστήριο έβγαλε δύο αποφάσεις και διέταξε τον Υπουργό να παραδώσει το ακίνητο στους “Τουρκοκύπριους” (σε εισαγωγικά, αφού είναι άλλη η υπηκοότητα τους ).
Στην εταιρεία Μακένζυ δεν επιδόθηκαν ποτέ αυτές οι αγωγές!
Όλα αυτά συνέβαιναν μεταξύ του Υπουργού και των εναγόντων. 
Όταν εκδόθηκαν αυτές οι δύο αποφάσεις στις οποίες διατάσσετο ο υπουργός, όχι η εταιρεία Μακένζυ, να παραδώσει το ακίνητο στους “Τουρκοκύπριους” , ο ένας από τους δύο “Τουρκοκύπριους” ιδιοκτήτες, έκανε στο δικαστήριο αίτηση εναντίον του Υπουργού, αίτηση παρακοής του διατάγματος που είχε εκδοθεί από το δικαστήριο διότι ο υπουργός δεν του παρέδιδε το ακίνητο.
Βεβαίως ο λόγος που δεν το παρέδιδε ήταν διότι η εταιρεία Μακένζυ δεν δεχόταν να το παραδώσει στον Υπουργό, για να το παραδώσει ο Υπουργός στους “Τουρκοκύπριους”.

Μα κύριε Μαθηκολώνη ήταν νόμιμο να μην δέχεται η εταιρεία Μακένζυ να το παραδώσει;
Αυτό είναι που λέμε, όταν είχε εκδοθεί διάταγμα εναντίον του Υπουργού, όφειλε ο Υπουργός να πει ότι το ακίνητο δεν ήταν στην κατοχή του και ότι η εταιρεία Μακένζυ δεν το παρέδιδε.
Αντί αυτού, έστειλε σήμερα ο Υπουργός την αστυνομία, 15 περιπολικά , να εξαναγκάσουν την εταιρεία να παραδώσει το ακίνητο. Και δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα.
Η δικιά μας θέση είναι η εξής: Αφού δεν υπάρχει διάταγμα κατά της εταιρείας Μακένζυ που να διατάσσει την εταιρεία Μακένζυ να το παραδώσει στους Τουρκοκύπριους ή στον Υπουργό (δεν έβγαλε διάταγμα ο Υπουργός) τότε πρέπει ο Υπουργός ή οι Τουκοκύπριοι να πάνε στο δικαστήριο και να εξασφαλίσουν ένα διάταγμα ή ένα ένταλμα εναντίον της εταιρείας Μακένζυ για να υποχρεωθεί η εταιρεία να τους το παραδώσει. Όταν κάνουν τέτοια αίτηση που κατά τη γνώμη μου, με βάση το νόμο, οφείλουν να την κάνουν, τότε η εταιρεία Μακένζυ, έχει δικαιώματα!

Τι δικαιώματα κ. Μαθηκολώνη;
Έχει δικαιώματα να προασπίσει! Πχ μπορεί να πει “Χρειάζομαι δύο χρόνια να σας το παραδώσουμε. Χρειαζόμαστε τρία χρόνια, έξι μήνες….”

Διότι θα μείνει και εκτεθημένος κόσμος που έχει προγραμματίσει το γάμο του, βαφτίσεις κτλ στο χώρο αυτό….
Ακριβώς! 
Όταν καταχωρήθηκαν οι αγωγές,  οι ενοικιαστές, δηλαδή οι επιχειρηματίες του Κτήματος Μακένζυ, δεν το γνώριζαν….

Αυτή είναι μια σημαντική λεπτομέρεια!
Φυσικά! Οι ενοικιαστές, οι επιχειρηματίες του Κτήματος Μακένζυ το έμαθαν μετά που εκδόθηκαν οι αποφάσεις! 
Το θέμα εδώ είναι καθαρά νομικό! Έχει δικαίωμα ο Υπουργός και έχει δικαίωμα η αστυνομία να πάει μόνη της και να διατάξει να τους βγάλει έξω;

Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο κόσμος αναρωτιέται πως οι επιχειρηματίες του Κτήματος Μακένζυ επένδυσαν τόσα εκατομμύρια σε μια γη που δεν τους ανήκε…
Διότι η γη αυτή εθεωρείτο από το κράτος και από τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών ότι ήταν τουρκοκυπριακή γη. Και γι αυτό το λόγο τους το είχε εκμισθώσει. Γι αυτό και οι άνθρωποι αυτοί, του Κτήματος Μακένζυ, επένδυσαν 5-6 εκατομμύρια! Διότι πίστευαν ο Υπουργός και η εταιρεία Μακένζυ ότι πρόκειται για τουρκοκυπριακή γη, άρα δεν υπήρχε κίνδυνος να τους πάρουν τη γη κτλ. Γι αυτό τον λόγο οι άνθρωπο το ενοικίασαν.

Τελικά όμως οι ιδιοκτήτες της γης δεν είναι Τουρκοκύπριοι….
Ενώ, τελειωτικά χωρίς να το ξέρουν οι άνθρωποι του Κτήματος Μακένζυ ήρθαν οι “Τουρκοκύπριοι” (που είχαν ξένη υπηκοότητα και όχι Τουρκοκυπριακή), κίνησαν αγωγή στον Υπουργό και έκαναν μεταξύ τους δίκη! (Με τον ένα Τουρκοκύπριο διότι με τον άλλον δέχθηκε ο ο Γενικός Εισαγγελέας απόφαση εκ συμφώνου -δεν είναι σκάνδαλο αυτό; – )
Την στιγμή που όλοι γνώριζαν ότι οι ενοικιαστές ήταν  εταιρεία Μακένζυ, γιατί δεν τους έβαλαν ως εναγόμενους; Όπως εκδόθηκε διάταγμα εναντίον του Υπουργού θα έπρεπε να είχε εκδοθεί και εναντίο της εταιρείας Μακένζυ διάταγμα.
Κατά τη δική μου γνώμη, είναι σαν να υπήρξε μία συνωμοσία!

Μα γιατί δεν είχαν ενημερωθεί και δεν είχαν διάταγμα οι άνθρωποι του κτήματος Μακένζυ και όλα αυτά συνέβαιναν πίσω από τη πλάτη τους;
Διότι οι “Τουρκοκύπριοι” απέκρυψαν από το δικαστήριο ότι τη γη την ενοικίαζαν οι άνθρωποι του Κτήματος Μακένζυ και ούτε ο Γενικός Εισαγγελέας το είπε στο δικαστήριο. Δεν είπε “μα αυτό το ακίνητο το ενοικιάζει η τάδε εταιρεία, να τους φέρουμε να τους ακούσουμε κι αυτούς τι έχουν να πουν”.
Οι άνθρωποι, του Κτήματος Μακένζυ, είχαν πολλά πράγματα να πουν. Μπορούσαν να πουν πόσες κρατήσεις και εκδηλώσεις έχουν, πόσος κόσμος θα μείνει εκτεθειμένος κτλ. 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Επιτέλους, Δημοτικό Μέγαρο!

Αντρέας ΚαυκαλιάςΥποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΛάρνακαςΔιαμέρισμα Λάρνακας Μια από τις μεγαλύτερες πληγές του Δήμου της Λάρνακας ήταν η ανυπαρξία Δημοτικού Μεγάρου. « Μα είναι δυνατόν να

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!