Λουκία Λαζάρου: Είμαστε μια χορωδία που τους αγκαλιάζει όλους!

H Λουκία Λαζάρου έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, ολοκληρώνοντας το Πτυχίο και το Μεταπτυχιακό της στην Παιδαγωγική Σχολή ως καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ειδίκευση στην Διεύθυνση Χορωδιακής Μουσικής. Συνέχισε στο Ηνωμένο Βασίλειο, με Διδακτορικό στη διατριβή για γυναίκες μαέστρους χορωδιών και ορχηστρών.
Από το Απρίλιο του 2017 έχει αναλάβει την παιδική χορωδία του Δήμου Λάρνακας.
Σήμερα κουβεντιάζουμε με τη Λουκία, η οποία ανάμεσα σε άλλα τονίζει
: “Αυτό που θυμίζω πάντα στην χορωδία είναι το εξής: Μην ντρέπεστε να τραγουδάτε, μη φοβάστε να κάνετε λάθη. Μέσα από αυτά μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε. Είμαστε μία χορωδία που τους αγκαλιάζει όλους”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Λουκία η δική σου σχέση με τη μουσική πώς και πότε ξεκίνησε;
Στα δικά σου παιδικά χρόνια ποια ήταν η σχέση σου με τη μουσική και γενικότερα με τις τέχνες;
Από πολύ μικρή ηλικία η μουσική ήταν τρόπος ζωής για μένα αφού μεγάλωσα σε μία οικογένεια η οποία μέχρι και σήμερα προωθεί τον πολιτισμό μέσω της μουσικής και του χορού. Ξεκίνησα το κλασσικό βιολί από 5 χρονών. Έκανα μαθήματα κλασσικής και ακουστικής κιθάρας, πιάνου, λαούτου και όλων των θεωρητικών της μουσικής όπως θεωρία, αρμονία, οργανογνωσία και ιστορία της μουσικής. Στα 16 μου επισκέφθηκα την Πράγα, την ερωτεύτηκα, και έγινε στόχος μου να σπουδάσω εκεί. Στα 18 μου λοιπόν, εντάχθηκα στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, ολοκληρώνοντας το Πτυχίο και το Μεταπτυχιακό μου με άριστα στην Παιδαγωγική Σχολή ως καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ειδίκευση στην Διεύθυνση Χορωδιακής Μουσικής. Στην συνέχεια, με υποτροφία από το A. G. Leventis Foundation, μετέβηκα στο Durham University, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου απέκτησα το Διδακτορικό μου με διατριβή στις γυναίκες μαέστρους χορωδιών και ορχηστρών.

Πότε ανέλαβες την παιδική χορωδία του Δήμου Λάρνακας και τι σημαίνει αυτό για σένα;
Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μου να έχω αυτή την θέση από τον Απρίλιο του 2017.  Τα παιδιά είναι φως, αγνότητα, αγάπη, ευτυχία. Με τα παιδιά έχουμε κτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης, σεβασμού και αμοιβαίας δημιουργικότητας. Μαθαίνουν από εμένα και μαθαίνω συνεχώς από εκείνα. Κάθε Σάββατο μαζευόμαστε για δίωρη πρόβα, και από πολλές οντότητες σε ένα μεγάλο θέατρο, γινόμαστε μία φωνή. Έτσι, παράγουμε το δικό μας έργο που συμβάλλει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.

Πόσα παιδιά απαρτίζουν την παιδική χορωδία του Δήμου μας σήμερα;
Το σύνολο μας αποτελείται από περίπου 40 παιδιά και ο αριθμός με σταθερά βήματα αυξάνεται.

Είναι δωρεάν η συμμετοχή; Πώς ορίζεται ποια παιδιά είναι κατάλληλα για να μπουν σε μια χορωδία και ποια όχι;
Η συμμετοχή είναι δωρεάν φυσικά. Όλα τα παιδιά είναι κατάλληλα για την χορωδία μας. Αν η μουσική τους χαροποιεί, θα βρουν μια όμορφη οικογένεια μαζί μας. Φτάνει να θέλουν να τραγουδούν! Όταν κάποιο παιδί αποφασίσει να ενταχθεί, υπάρχει μία διαδικασία εξέτασης για  τοποθέτηση του στην ανάλογη φωνή (ψηλή, μεσαία, χαμηλή). Αυτό που θυμίζω πάντα στην χορωδία είναι το εξής: Μην ντρέπεστε να τραγουδάτε, μη φοβάστε να κάνετε λάθη. Μέσα από αυτά μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε. Είμαστε μία χορωδία που τους αγκαλιάζει όλους.

Πόσο και πως μπορούν να βοηθήσουν οι τέχνες και η τέχνη της μουσικής στην ψυχοσύνθεση ενός παιδιού;
Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο (π.χ. έρευνες από το Ευρωπαϊκού Ινστιτούτο Ογκολογίας, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διάφορες έρευνες από παγκόσμια πανεπιστημιακά άρθρα ψυχολογίας, νευρολογίας και μουσικής) ότι η συμμετοχή σε χορωδίες έχει καταλυτική συμβολή στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των ανθρώπων. Η χορωδιακή μουσική δεν συμβάλει μόνο στην καλή ψυχολογία του ατόμου, αλλά είναι θεραπευτική για όλο μας το κορμί! Όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους. Το ομαδικό τραγούδι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τις ορμόνες που προκαλούν άγχος, βοηθά στην μάχη κατά της κατάθλιψης σε ασθενείς που υποφέρουν π.χ. από καρκίνο. Επιπροσθέτως ενισχύει ανθρώπινους δεσμούς εμπιστοσύνης, φιλίας και στοργής. Είναι πραγματικά ένα φάρμακο ενάντια στη μοναξιά και ο καλύτερος ρυθμιστής της διάθεσης. Επιπλέον, τα παιδιά νιώθουν ότι ανήκουν σε ένα σύνολο με κοινό όραμα, με στόχους, αναπτύσσουν φιλίες και περνούν τον χρόνο τους δημιουργικά, αποκτούν εμπειρίες και γνώσεις μέσα από μια όμορφη ατμόσφαιρα που δεν θυμίζει την ρουτίνα του σχολείου. Τους δίνεται η ευκαιρία να  ανέβουν στην σκηνή σαν σύνολο, και το κάθε παιδί με την δική του αυθεντικότητα, να νιώθει πρωταγωνιστής.

Έχετε λάβει μέρος σε εκδηλώσεις ή διαγωνισμούς κτλ στο εξωτερικό; Υπάρχει μια τέτοια σκέψη;
Έχουμε λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις, αλλά όχι σε διαγωνισμούς προς το παρόν. Βεβαίως, είμαι πολύ θετική στο να λάβει η χορωδία μας μέρος σε διαγωνισμούς, όπως και να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό.

Ποιο είναι το δικό σου όραμα για την παιδική χορωδία του Δήμου Λάρνακας;
Το δικό μου όραμα για την χορωδία είναι να εξωτερικεύσω από το κάθε παιδί και στην συνέχεια από όλο το σύνολο, τον καλύτερο τους εαυτό, τον πιο όμορφο και γλυκό ήχο σε κάθε τραγούδι, όσο εύκολο ή δύσκολο κι αν είναι. Επίσης, τα παιδιά να γνωρίσουν διάφορα είδη μουσικής και να τα τραγουδούν με αυτοπεποίθηση. Μέσα από κάθε τους παράσταση να γίνονται καλύτεροι και να αγαπούν περισσότερο την μουσική. Κάθε τραγούδι να βγαίνει από την καρδιά τους, όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι το ακροατήριο, όσο μεγάλη ή μικρή κι αν είναι η σκηνή. Μέσα από τα παιδιά της χορωδίας, να αγαπήσει και το κοινό της Λάρνακας το χορωδιακό τραγούδι. Η μουσική  δεν ξεχωρίζει κανέναν.  Σε κάθε χορωδία, σε κάθε σύνολο, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά όλοι ίσοι. Μαζί μαθαίνουμε τον σεβασμό, την συνύπαρξη, την συνεργασία,  την τυπικότητα, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνουμε τους στόχους μας, τόσο τους ομαδικούς όσο και τους προσωπικούς.

Πως είναι η συνεργασία σου μέχρι στιγμής με το Δήμο;
Με τον Δήμο Λάρνακας έχω μια πολύ καλή συνεργασία. Ο Δήμαρχος, όπως και οι άνθρωποι που απαρτίζουν τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες στον Δήμο Λάρνακας, είναι πάντα πρόθυμοι να ακούσουν τις εισηγήσεις και τις απόψεις μου αναφορικά με κάθε ζήτημα.

Τέλος, τι χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει ένας μουσικός για να μπορεί να διευθύνει μια παιδική χορωδία;
Εάν ο οποιοσδήποτε μουσικός θελήσει να διευθύνει μία χορωδία, είτε αυτή είναι παιδική, ή να απαρτίζεται από ενήλικες, πρέπει να παρακολουθήσει εξειδικευμένα μαθήματα Διεύθυνσης Χορωδιακής Μουσικής αφού αυτός ο τομέας είναι ένας ξεχωριστός κλάδος σπουδών.
Συγκεκριμένα οι μαέστροι, πρέπει να διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα ικανοτήτων και δεξιοτήτων αφού είναι απαραίτητο να είναι συνεχώς ενημερωμένοι για την εξέλιξη της μουσικής όπως και τους τρόπους διδασκαλίας της χορωδιακής μουσικής. Να έχουν ηγετικές ικανότητες, να τους διακατέχει πειθαρχεία, υπομονή και επιμονή και να εμπνέουν τους χορωδούς τους ανεξαιρέτως ηλικίας. Ιδιαιτέρως, όταν οι μαέστροι έχουν να κάνουν με παιδιά, εκτός από εξαίρετοι παιδαγωγοί και όλα τα προαναφερόμενα, θα πρέπει να μπορούν να μεταμορφωθούν σε έναν επαγγελματία κωμικό, ψυχολόγο, ειρηνευτή, διπλωμάτη και κοινωνιολόγο, ανάλογα με την περίσταση, με την διάθεση των παιδιών και το ύφος της κάθε παράστασης. Εν κατακλείδι, πιστεύω είναι απαραίτητο να εκφράζουν την αγάπη τους στα παιδιά, να αποπνέουν εμπιστοσύνη, να σέβονται την διαφορετικότητα τους και μέσα από την μουσική ταυτοχρόνως να ανήκουν και να απελευθερώνονται.

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με την Παιδική Χορωδία Δήμου Λάρνακας: 99299096

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Απάντηση Υπουργού Βαφεάδη προς Βουλευτή Λάρνακας Ορφανίδη για το θέμα της μελέτης για δημιουργία θαλάσσιων έργων για την προστασία και τη βελτίωση της παράκτιας περιοχής της Πύλας

Ερώτηση με αρ. 23.06.012.03.164 του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη, ημερομηνίας 8 Νοεμβρίου 2023, προς τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη

Δίωρες δωρεάν διαδικτυακές παρουσιάσεις στις Ψηφιακές Δεξιότητες από το Κέντρο Παραγωγικότητας

Το Κέντρο Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει ότι η 10η διαδικτυακή παρουσίαση της Δράσης «Μιλώντας Ψηφιακά, κάθε Τετάρτη στις 7:00μ.μ.» θα

error: Content is protected !!