Άννα Κύζη: Τελικός προορισμός μας είναι να διαμορφώσουμε υγιείς προσωπικότητες

Το Εκπαιδευτικό Θεραπευτικό Κέντρο Μάθηση & Παρέμβαση στη Λάρνακα, στη περιοχή Αραδίππου προσφέρει στα παιδιά της πόλης και επαρχίας Λάρνακας μια σειρά από μαθήματα και θεραπευτικά προγράμματα. Στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε, όπου οι γρήγοροι ρυθμοί αλλά και η κοινωνία η ίδια, επιβαρύνει τα παιδιά μας περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, εκπαιδευτικά θεραπευτικά κέντρα όπως το Μάθηση & Παρέμβαση έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν. Είναι με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν που το SkalaTimes κουβεντιάζει σήμερα με την Άννα Κύζη, Διευθύνων Σύμβουλο του Εκπαιδευτικού Θεραπευτικού Κέντρου Μάθηση & Παρέμβαση.

SkalaTimes

Άννα εσύ τι έχεις σπουδάσει  και ποιος είναι ο ρόλος σου στο Εκπαιδευτικό Θεραπευτικό Κέντρο Μάθηση & Παρέμβαση;
Αφού απέκτησα το πρώτο μου πτυχίο στην Σχολή Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ακολούθως συνέχισα τις σπουδές μου αποκτώντας το δεύτερο μου πτυχίο στην Προδημοτική Εκπαίδευση και στην συνέχεια παρακολούθησα πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων καθώς και σεμινάρια κατάρτισης σε διάφορα Διαγνωστικά Εργαλεία.
Ως Διευθύνων Σύμβουλος του κέντρου σκοπός μου είναι η διασφάλιση των υψηλών υπηρεσιών που παρέχουμε, ο εμπλουτισμός του κέντρου μας συνεχώς με καινοτόμα προγράμματα και ο συντονισμός της διεπιστημονικής μας ομάδας για τα καλύτερα αποτελέσματα.
Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιώ αξιολογήσεις,  σχεδιάζω  και εφαρμόζω  θεραπευτικά προγράμματα, συντονίζω την επιστημονική ομάδα του κέντρου και πραγματοποιώ συμβουλευτικές συναντήσεις με γονείς και εκπαιδευτικούς.

Πώς γίνονται οι αξιολογήσεις των παιδιών έτσι ώστε να ακολουθήσουν τα θεραπευτικά προγράμματα που χρειάζονται;
Τα μέσα και οι διαδικασίες αξιολόγησης ποικίλουν ανάλογα με τις δυνατότητες και τις δυσκολίες των παιδιών/ εφήβων, χρησιμοποιούμε αναγνωρισμένα εργαλεία αξιολόγησης ανάλογα με το  τομέα που θέλουμε να ερευνήσουμε, σημαντικό είναι να λαμβάνονται υπόψη όλοι εκείνοι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το παιδί / έφηβο. Η διαδικασία αξιολόγησης και ο σχεδιασμός ενός θεραπευτικού προγράμματος που θα ακολουθήσουμε  σ’ ένα παιδί γίνεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από μέρους μας. Η ανίχνευση των όποιων δυσκολιών παρουσιάζει ένα παιδί ή έφηβος έχει τεράστια σημασία γιατί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος βοηθάει στην επιτυχή αποκατάσταση.

Άννα εσύ είσαι πιστοποιημένος Σύμβουλος του Αθηνά Τεστ,  τι είναι το Αθηνά Τεστ και σε ποιους απευθύνεται;
Το ΑθηνάΤεστ είναι ένα πολυθεματικό τεστ ενδοατομικής αξιολόγησης και δίνει μια αναλυτική εικόνα της παρούσας κατάστασης του παιδιού, σε καίριους τομείς της ανάπτυξης. Αποτελείται από μία σειρά επιμέρους διαγνωστικών δοκιμασιών, οι οποίες αξιολογούν ένα ευρύτατο φάσμα κινητικών, αντιληπτικών, νοητικών και ψυχογλωσσικών διεργασιών. Οι δοκιμασίες αυτές ελέγχουν και αξιολογούν πλευρές της ανάπτυξης του παιδιού που θεωρούνται κρίσιμες για τη σχολική μάθηση και προσαρμογή.
Απευθύνεται πρωτίστως σε παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών αλλά χορηγείται και σε μεγαλύτερα παιδιά. Χρησιμοποιείται ως τεστ σχολικής ετοιμότητας, ως εργαλείο ανίχνευσης πρώιμων μαθησιακών δυσκολιών και τέλος ως εργαλείο διάγνωσης μαθησιακών δυσκολιών /Δυσλεξίας.

Τι περιέχουν συνήθως οι συμβουλευτικές συναντήσεις με γονείς και πόσο σημαντικές είναι;
Οι συναντήσεις με τους γονείς έχουν σαν στόχο την σωστή ενημέρωση τους όσο αφορά την αξιολόγηση και το πρόγραμμα παρέμβασης που θα ακολουθήσουμε με το παιδί τους, στην καθοδήγηση για το ποιες πρέπει να είναι οι δικές τους ενέργειες αλλά και να βοηθήσουμε τους γονείς να διαχειριστούν γενικότερα  την όλη κατάσταση. Μια ειλικρινής συζήτηση βοηθάει πάντοτε στο ν’ αναπτύξουμε με τους γονείς εκείνους τους δίαυλους επικοινωνίας που θα μας βοηθήσουν σε μια σωστή συνεργασία μαζί τους με γνώμονα το καλό των παιδιών τους.
Οι συναντήσεις αυτές είναι πρώτιστης σημασίας γιατί δυστυχώς, η έλλειψη κατανόησης από το άμεσο περιβάλλον του παιδιού, η κριτική και η απόρριψη μπορούν να δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο την ήδη φορτισμένη κατάσταση. Οι γονείς συχνά αφήνουν το χρόνο να κυλήσει γιατί δε γνωρίζουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι για την ουσιαστική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ενώ παράλληλα αισιοδοξούν και ελπίζουν ότι αυτές οι δυσκολίες του παιδιού τους θα εξαφανισθούν –ως δια μαγείας- καθώς αυτό θα μεγαλώνει και θα ωριμάζει.
Ωστόσο, η έγκαιρη παρέμβαση είναι καθοριστική. Η σωστή συναισθηματική και εκπαιδευτική προσέγγιση του παιδιού είναι δυνατόν να αλλάξει αποφασιστικά τη στάση του απέναντι στο σχολείο.

Ποιο είναι το συχνότερο πρόβλημα που συναντάτε συνήθως να αντιμετωπίζουν οι μαθητές;
Το συχνότερο πρόβλημα που συναντάμε είναι οι Μαθησιακές Δυσκολίες όπου στις μέρες μας αποτελούν μια πολύ γνωστή και συνηθισμένη κατάσταση, μια και περίπου το 1/10 των μαθητών μπορεί να παρουσιάσει, σε διαφορετικό βαθμό φυσικά, τέτοιου τύπου δυσκολίες. Οι Μαθησιακές Δυσκολίες αντιμετωπίζονται όμως σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες όπου εντοπίζονται έγκαιρα και έτσι δεν επηρεάζουν αρνητικά την παραπέρα ζωή του ατόμου.
Ένα παιδί με Μαθησιακές Δυσκολίες μπορεί να συναντήσει δυσκολίες στην απόκτηση και την καλλιέργεια της αναγνωστικής ικανότητας και κατά συνέπεια στην ικανότητα γραφής της γλώσσας όπως επίσης και στην κατανόηση. Γονείς και εκπαιδευτικοί επικεντρώνουν συνήθως την προσοχή τους στα συμπτώματα που παρουσιάζονται κυρίως στους τομείς της ανάγνωσης, της κατανόησης και της γραπτής έκφρασης, γιατί αυτά είναι ευκολότερο να γίνουν ορατά. Δυστυχώς όμως, δε δίνεται η δέουσα προσοχή σε τομείς όπως είναι η αυτοεκτίμηση, η κοινωνικοποίηση, η λεκτική ικανότητα, τομείς ιδιαίτερα σημαντικούς για την ολόπλευρη ανάπτυξη του ατόμου.

Τι είναι καλό να έχουν υπόψη τους οι γονείς που σκέφτονται να έρθουν στο Κέντρο σας;
Οι γονείς που αποφασίζουν να ενταχθούν στο κέντρο μας πρέπει να γνωρίζουν ότι  η σφαιρική αντιμετώπιση των αναγκών του κάθε παιδιού και η καθημερινή συνεργασία των ειδικοτήτων με στόχο τη μεγιστοποίηση των οφελών που λαμβάνει το κάθε παιδί από ένα θεραπευτικό πρόγραμμα, είναι το σημείο κλειδί για μια ταχύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία. Επίσης το κέντρο μας διαθέτει ομάδα υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και αξιών με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό προς το παιδί, τον έφηβο και τον ενήλικα. Τελικός προορισμός μας, είναι μέσα από την ενίσχυση των αδυναμιών και την ανακάλυψη ταλέντων και κλίσεων παιδιών/ εφήβων  να διαμορφώσουμε υγιείς προσωπικότητες, λειτουργικές και χρήσιμες για την ατομική και κοινωνική εξέλιξη.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2024

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με μαθητικές ραδιοφωνικές δημιουργίες αρχίζει αυτή την Πέμπτη 25 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου 2024 στη Λευκωσία. Πρόκειται για το 8ο Φεστιβάλ

error: Content is protected !!