Λογοθεραπεύτρια Παυλίνα Χρίστου: “Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερα σε παιδιά μικρής ηλικίας”

1

Η Λογοθεραπεύτρια του Εκπαιδευτικού Θεραπευτικού Κέντρου στη Λάρνακα “Μάθηση και Παρέμβαση”, η Παυλίνα Χρίστου, μιλά στο SkalaTimes για τη λογοθεραπεία σε παιδιά και ενήλικες.

SkalaTimes

Παυλίνα εσύ που έχεις σπουδάσει;
Έχω σπουδάσει στο Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και αποφοίτησα από τον κλάδο της Λογοθεραπείας.

Σήμερα η λογοθεραπεία είναι αναγκαία για τους περισσότερους μαθητές. Από ποιά ηλικία μπορεί να ξεκινήσει η λογοθεραπεία για ένα παιδί;
Εφόσον το παιδί, έχει διαγνωστεί με κάποιο πρόβλημα και χρειάζεται Λογοθεραπεία, θα πρέπει να ξεκινήσει μεταξύ 2-3 χρόνων. Είναι η ηλικία όπου τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν τον εκφραστικό τους λόγο.

3
Τι είναι η λογοθεραπεία και τι σημαίνει ως όρος;
Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη ,η οποία ασχολείται με την πρόληψη, την αξιολόγηση, την διάγνωση και την αποκατάσταση των διαταραχών του λόγου (Προφορικού-Γραπτού, Εκφραστικού-Αντιληπτικού),της ομιλίας, της φωνής, της επικοινωνίας σε παιδιά ,εφήβους και ενήλικες.
 

Πότε ένας γονιός μπορεί να καταλάβει ότι το παιδί του χρειάζεται λογοθεραπεία;
Ένας γονιός θα είναι σε θέση να καταλάβει εάν το παιδί του χρειάζεται Λογοθεραπεία, όταν ο λόγος, η ομιλία και η αντίληψη του παρουσιάσουν κάποια καθηστέρηση σε σχέση με την ηλικία του. Εάν το παιδί, δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει βλεμματική επαφή, δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τις οδηγίες που του δίνονται, δυσκολεύεται να κατανοήσει κάποια μέρη του σώματος και γενικά κάποια «γνωστά» αντικείμενα για την ηλικία του, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό για να γίνει η κατάλληλη αξιολόγηση και θεραπεία.

Εκτός από τα παιδιά, η Λογοθεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε ενήλικες. Τι είδους διαταραχές χρειάζονται Λογοθεραπεία;
Στους ενήλικες οι διαταραχές που βλέπουμε και που μπορούμε  να βοηθήσουμε είναι οι Νευρολογικές ασθένειες (εγκεφαλικό επεισόδιο, κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή κάποια άλλη νευρολογική ασθένεια), τις επίκτητες διαταραχές του λόγου που είναι η Αφασία, Ανομία, γνωστικές γλωσσολογικές διαταραχές κ.α, τις Νευρογενείς κινητικές διαταραχές της ομιλίας (Δυσαρθρία και Απραξία), Διαταραχές άρθρωσης, Διαταραχές ροής της ομιλίας(τραυλισμός, ταχυλαλία κ.α.), καθώς επίσης και τις Διαταραχές φώνησης.
2
Είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση;
Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερα σε παιδιά μικρής ηλικίας, αφού σε αυτή την ηλικία η βελτίωση παρατηρείτε πιο σύντομη εάν ακολουθηθεί πάντα η σωστή θεραπευτική αγωγή. Επίσης, η έγκαιρη διάγνωση, θα βοηθήσει τόσο τους ίδιους τους γονείς, όσο και τα παιδιά να αντιμετωπισθεί πιο γρήγορα η όποια δυσκολία παρουσιάζεται.
 

Το μήνυμα σας σε όσους έχουν ενδοιασμούς να επισκεφτούν Λογοθεραπευτή;
Η Λογοθεραπεία στις μέρες μας, είναι πολύ σημαντική όταν οι ίδιοι οι γονείς παρατηρούν πως το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες, όσον αφορά τον λόγο και την ομιλία του. Ο Λογοθεραπευτής, είναι ο μόνος ειδικός που είναι υπεύθυνος για τον λόγο και την ομιλία, και που μπορεί να προσφερει την βοήθεια του σε οποιαδήποτε δυσκολία παρουσιαστεί. Όπως είπαμε και πιο πάνω, όσο πιο γρήγορα αντιμετωπισθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα, τόσο πιο ευχάριστα είναι τα αποτελέσματα για τους γονείς αλλά και για το παιδί.
5

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!