Ρόμπερτ Νατζέμυ Ένας γκουρού!

 ΧαρίζειFood for the soul

Έχει γράψει περισσότερα από 20 βιβλία αυτοβελτίωσης, διατηρεί το πνευματικό Κέντρο “Αρμονική Ζωή” στην Αθήνα για περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ παραρτήματα της “Αρμονικής Ζωής” υπάρχουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά και στη Κύπρο. Εκατοντάδες ομιλίες, εμφανίσεις του σε Ελληνικές εκπομπές (εκπομπή Χαρδαβέλα), ενώ σύντομα θα βρίσκεται στη Κύπρο για τα καθιερωμένα πλέον σεμινάρια που κάνει κάθε χρόνο. Μια συνέντευξη μαζί του, είναι πάντα τροφή για σκέψη, έτσι όπως είναι τα βιβλία και οι ομιλίες του: Τροφή για σκέψη, μα πάνω από όλα τροφή για τη ψυχή! Μιλάμε βέβαια για τον γνωστό Ρόμπερτ Νατζέμυ!

 Της Γιώτας Δημητρίου

Κύριε Νατζέμυ ο πατέρας σας ήταν Πρύτανης σε Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, εσείς γεννηθήκατε στην Αμερική αλλά όταν ήσασταν 12 ετών μετακομίσατε με την οικογένεια σας στη Βυρητό. Στη συνέχεια σπουδάσατε Χημικός μηχανικός. Παρόλο το ακαδημαϊκό background, εσείς αποφασίσατε να ασχοληθήτε με εσωτερικές πνευματικές αναζητήσεις. Πώς προέκυψε αυτό;
Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω τις αντιλήψεις και τα πιστεύω μου για την ζωή και να μοιραστώ με τους αναγνώστες σας ότι με έχει βοηθήσει εμένα. Η ερώτηση σας εδώ είναι “γιατί άλλαξα τρόπο ζωής”. Μετά την αποφοίτηση μου και παίρνωντας το πτυχίο μου ως χημικός μηχανικός, ξεκίνησα να εργάζομαι σε μια πετυχημένη εταιρεία Χημικών. Η συμπεριφορά τους απέναντι μου ήταν πολύ καλή, είχα ένα ψηλό μισθό και όλα όσα υποτίθεται πως έπρεπε να με κάνουν ευτυχισμένο. (Λεφτά, διαμέρισμα, καλή δουλειά, αυτοκίνητο, σύντροφο, κτλ). Η εταιρεία ήταν πολύ ικανοποιημένη με τη δουλειά μου. (Μιλάμε για το 1970 και 1971). Αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα. Δεν ήμουν καθόλου ευτυχισμένος. Τίποτα από όλα όσα είχα δεν μπορούσε να με γεμίσει. Να αναφέρω ότι εκείνο τον καιρό δεν πίστευα στο Θεό, ή σε θεωρίες για μεταθάνατο ζωή. Πίστευα ότι με τον θάνατο τελειώνουν όλα και ότι δεν υπήρχε κάτι περισσότερο από όσα ήδη είχα. Κι ότι είχα όλα όσα υποτίθεται μπορούσαν να με κάνουν ευτυχισμένο. Ως εκ τούτου θεώρησα πως δεν υπήρχε και ιδιαίτερος λόγος να ζω. “Αν η ζωή μόνο αυτά έχει να μου προσφέρει και θα συνεχίσω ακριβώς έτσι για τα επόμενα 80 χρόνια τότε ίσως να μπορώ να τερματίσω τη ζωή μου και αυτή την στιγμή, αφού τίποτα δεν φαίνεται να με ενδιαφέρει” Την ίδια μέρα που είχα αυτή την σκέψη οδηγήθηκα υποσυνείδητα σε κάποιο βιβλιοπωλείο. Χωρίς λογο, λες και κάποιος με παρακίνησε, άρπαξα ένα βιβλίο για το οποίο δεν γνώριζα τίποτα. “Doors of Perception” λεγόταν,  του Alan Watts. Ξαφνικά βρέθηκα σε μια καινούρια πτυχή της ζωής, σε νέα μονοπάτια τα οποία δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν (ως επιστήμονας που ήμουν). Ξαφνικά βρέθηκα σε ένα νέο κόσμο ενεργειών και υποσυνείδητων. Διάβασα εκείνο το μικρό βιβλίο μέσα σε ένα βράδυ. Τελειώνοντας το βιβλίο σκέφτηκα “Η ζωή μου ανήκει σε εμένα και σε κανέναν άλλο”. Ήταν σαν κάποιος να είχε επιτέλους ανάψει το φως. Αντιλήφθηκα πως αν δεν ήμουν ευτυχισμένος με την ζωή μου, δεν εφταιγε η δουλειά μου, ούτε οι γονείς μου, ούτε η κοινωνία. Ήμουν ελεύθερος για να γίνω αυτός που ήθελα να γίνω και για να ζήσω μια ζωή που θα μου έδινε νόημα. Την επόμενη μέρα έδωσα την παραίτηση μου στην εταιρεία όπου εργαζόμουν. Με ρώτησαν αν ήθελα αύξηση ή αν είχα οποιοδήποτε παράπονο. Τους απάντησα αρνητικά. Με ρώτησαν τι θα έκανα, αν είχα βρει άλλη δουλειά. Τους απάντησα “Θα πάω να ψάξω το νόημα της ζωής και το σκοπό της ζωής μου”. Έτσι ξεκίνησα να ψάχνω το νόημα της ζωής. Και το βρήκα σε τέσσερα σημαντικά σημεία:
Επανάσταση. Η ιδέα ότι μπορούσα να γίνω καλύτερος άνθρωπος, πιο καλοσυνάτος, να αγαπώ περισσότερο, πιο υγιής, πιο ευτυχισμένος. Ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόκληση, ότι μπορούσα να ελέξω σε κάποιο βαθμό τη ζωή μου και να γίνω πιο ευτυχισμένος.
Δημιουργηκότητα. Απόκτησα αρκετές δραστηριότητες δημιουργίας, έγινα πιο δημιουργικός κι αυτό με γέμιζε με ικανοποίηση.
Εξυπηρέτηση. Ανακάλυψα την χαρά του να υπηρετείς και να βοηθάς τους άλλους και να συμβάλεις κατά κάποιο τρόπο στη δικιά τους ευτυχία.
Σχέσεις. Άρχισα να βλέπω τις σχέσεις ως ευκαρίες για να μεγαλώσουμε, να γίνουμε πιο ειλικρινής, πιο συμπονετικοί, αληθινοί, αγαπητοί.
Όλα τα πιο πάνω έδωσαν νόημα στη ζωή μου κι ακόμα δίνουν.

Ως παιδί πώς ήσασταν; Υπήρχε κάτι που έδειχνε πως μεγαλώνοντας θα ακολουθούσατε πνευματικά μονοπάτια;
Δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο, εκτός από την αγάπη που είχα για την φύση με αποτέλεσμα να περνώ πολλές ώρες σιωπηλός και να την παρατηρώ. Η μητέρα μου λέει ότι μου άρεσε να παριστάνω τον ιερέα. (Ίσως λόγω μιας προηγούμενης ζωής μου) και ότι μια μέρα ένας ξένος την σταμάτησε στο δρόμο και δείχνωντας με της είπε “αυτό το παιδί θα βοηθήσει πολύ κόσμο μια μέρα”.

Πως βρεθήκατε στην Ελλάδα;
Είχα ξεκινήσει να διδάσκω γιόγκα στο Λίβανο το 1975 όταν ξέσπασε ο πόλεμος και οι Σύριοι είχαν εισβάλει (και πήραν) τον χώρο όπου δίδασκα. Με όλους τους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο, ήταν βέβαια αδύνατον να έρχονται οι άνθρωποι για γιόγκα. Ο αδελφός μου είχε ήδη μετακομίσει από τη Βηρυτό στην Αθήνα για να συνέχιζε από εκεί τις επιχειρήσεις του.  Αποφάσισα να επιστρέψω στην Αμερική  και να σταματήσω για λίγο στην Αθήνα κατά την επιστροφή στην Αμερική. Τελικά το για λίγο κατέληξε από το 1976 μέχρι σήμερα! 36 χρόνια! Αυτός είναι ο φαινομενικός λόγος που βρέθηκα στην Ελλάδα, αν και είμαι σίγουρος πως ήταν απόφαση που πήρε η ψυχή μου πρωτού γεννηθώ.

Έχετε γράψει 30 βιβλία, έχετε δώσει 600 διαλέξεις/ομιλίες και κυκλοφορούν αρκετά CD και DVD με τις ομιλίες σας. Πόσο εύκολο είναι να καθοδηγείτε τον κόσμο σε πνευματικά μονοπάτια όταν η εποχή που ζούμε είναι γεμάτη δυσκολίες; (Παγκόσμια οικονομική κρίση, διάφορα κακά ανά το κόσμο κτλ)
 Υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη σήμερα για πνευματική δουλειά. Θα μπορούσα εύκολα να εγκαταλείψω την Ελλάδα και να μετακομίσω στην Αμερική όπου εκεί βρίσκεται και η οικογένεια μου. Παρόλα αυτά θα ήταν σαν να εγκαταλείπω τους ανθρώπους την στιγμή που με χρειάζονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά. Η “κρίση” είναι μια καλή ευκαιρία για να εφαρμόσουμε πολλές πνευματικές αρχές και αλήθειες στην καθημερινότητα μας. Για να αντιμετωπίσουμε τον φόβο, την προδοσία, την αδικία και τον θυμό. Είναι μια ευκαιρία για να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να σταματήσουμε να κατηγορούμε τους άλλους, να πάρουμε ένα δημιουργικό έλεγχο της ζωής μας, να προσπαθήσουμε για μια κοινωνία με ίσα δικαιώματα. Είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε την ευτυχία μέσα μας κι όχι σε εξωτερικούς παράγοντες και αντικείμενα.
Είναι μια ευκαιρία να αφήσουμε τον φόβο, το θυμό και το μίσος να φύγουν. Να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον και να τον βοηθήσουμε. Χρειάζεται να μάθουμε να νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας.
Γι αυτό το λόγο έχουμε δημιουργήσει 3 βιβλία και σειρά DVD για το πως να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις και καιρούς:
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ, ΕΞΕΛΙΞΗΣ KAI ΕΥΤΥΧΙΑΣ  ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ
ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΖΩΗ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ  ΑΑ. Τόμος 3
Επίσης στην ιστοσελίδα μας  http://www.armonikizoi.com/greek μπορεί να βρει κανείς βοηθητικό υλικό για το πως να ανταπεξέλθει μέσα στην κρίση. Δύο από τα πιο πάνω βιβλία μπορούν να γίνουν download (δωρεάν) από την ιστοσελίδα μας, από τα ebooks μας

Ποιο είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει κάποιος μια πνευματική αναζήτηση; Ποιο είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει να ανεβαίνει πνευματικά;
Καταρχάς να πούμε πως ο καθένας ξεκινά την αναζήτηση του για διαφορετικούς λόγους. Το πρώτο βήμα είναι να αντιληφθούμε πως εμείς (και κανένας άλλος) είμαστε υπεύθυνοι για την ευτυχία μας, την γαλήνη μας, την υγεία μας, ή την ιδανική ζωή μας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, να πάρουμε την ευθύνη της ζωής μας και να συγχωρέσουμε ολους τους άλλους. Επίσης, να αντιληφθούμε πως η εσωτερική μας φωνή είναι ο καλύτερος δάσκαλος και να μάθουμε να την ακούμε. Ένα άλλο βήμα είναι να είμαστε ειλικρινείς και αληθινοί στον εαυτό μας και στους άλλους. Ένα άλλο εξίσου σημαντικό βήμα είναι η απόφαση να αγαπάμε όλους συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας. Δεν λέω ότι είναι εύκολο να το κάνουμε, (εκτός και αν φτάσουμε σε ψηλά επίπεδα) αλλά είναι σημαντικό να ξέρουμε πως τουλάχιστον έχουμε επιλέξει ότι θέλουμε να αγαπάμε.

Όλοι οι άνθρωπο, αναζητούν την ευτυχία. Τι πρέπει να γνωρίζουν για να μπορέσουν να την βρουν;
Η ευτυχία είναι μια εσωτερική κατάσταση και στην πραγματικότητα πολύ λιγη σχέση έχει με το τι συμβαίνει στη ζωή μας. Η ευτυχία είναι να πιστεύουμε πως έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε.
Η ευτυχία είναι δύσκολη όταν μας καταβάλλουν οι φόβοι. Στην ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ μαθαίνουμε πως να είμαστε ευτυχισμένοι.

Είναι εφικτό ένας άθεος να θεωρείται spiritual; (πνευματικός;)
Ναι είναι. Η πνευματικότητα έχει να κάνει με εσωτερικούς παράγοντες και συμπεριφορές, όχι με δόγματα και πιστεύω.

Ποια είναι η δικιά σας άποψη για το περιβόητο 2012;
Αυτή είναι μια ειδική χρονιά κατά την οποία θα μας δοθεί η ευκαιρία για πνευματική άνοδο και ελευθερία από τον φόβο και όσα μας κρατούν πίσω. Είναι ο χρόνος κατά τον οποίο ο μαγνήτης της αλλαγής της γης θα μας επιτρέψει να δούμε τους εαυτούς μας πιο καθαρά και να πάρουμε αποφάσεις για το τι πιστεύουμε και τι θέλουμε. Είναι ο χρόνος που θα επαναπροσδιορίσουμε τι είναι σημαντικό για μας. Ασφάλεια ή πνευματική άνοδος, λεφτά ή νόημα, άνθρωποι ή πράγματα, να δίνουμε ή να παίρνουμε, να αγαπάμε ή να προστατεύουμε το εγώ μας από τους φόβους του, να ενδιαφερόμαστε για λίγους ή για πολλούς. Έχουμε επιλεκτικά διαλεκτεί να διανύσουμε, να ζήσουμε,  αυτή την περίοδο έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τους πραγματικούς μας εαυτούς και τον πραγματικό μας σκοπό. Παρόλα αυτά, έχουμε ελεύθερη βούληση και μπορούμε να επιλέξουμε ή τις καταπληκτικές επιλογές για πνευματική άνοδο ή την αρνητικότητα και τον φόβο, τον εγωϊσμό, το θυμό και το μίσος.

Είστε ο ιδρυτής του Πνευματικού Κέντρου “Αρμονική ζωή” στην Αθήνα. Τι μπορεί να βρει κανείς στο πνευματικό αυτό κέντρο;
 Αυτή η απάντηση μπορεί να μας πάρει σελίδες, γι αυτό θα εισηγούμουν όπως οι αναγνώστες σας να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας. Εκεί μπορούν να δουν, να ακούσουν, ακόμα και να κάνουν download, δωρεάν, εκατοντάδες άρθρα, βιβλία (ebooks) ομιλίες, και τεχνικές χαλάρωσης. Να αναφέρουμε πως βρισκόμαστε στο Χαλάνδρι, στο Φάληρο, στο Μαρκόπουλο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χίο, Βόλο, Χανιά, Λεμεσό και Λευκωσία.
http://www.armonikizoi.com/greek

Σε μιαν σημερινή Αθήνα που είναι λαβωμένη από την οικονομική κρίση. Πόσο εύκολα έρχεται ο κόσμος στο Κέντρο “Αρμονική Ζωή”;
Αν εννοείτε απο οικονομικής πλευράς, δεν υπάρχει πρόβλημα, τα τελευταία 36 χρόνια έχουμε επβιώσει με το σύστημα “Προτεινόμενη Προαιρετική Προσφορά” που σημαίνει πως το κάθε άτομο που έρχεται σε εμάς είναι ελεύθερο να παρακολυθήσει τις τάξεις χωρίς να πληρώσει. Τα λεφτά δεν υπήρξαν ποτέ παράγοντας για να παρακολουθήσει κάποιος τις τάξεις μας. Εισηγούμαστε (και ελπίζουμε για να συνεχίσουμε το έργο μας) οι άνθρωποι να δωρίζουν όποιο ποσό οι ίδιοι επιθυμούν και μπορούν. Αλλά αυτοί που δεν μπορούν να δωρίζουν κανένα ποσό είναι ελεύθεροι και ευπρόσδεκτοι να έρχονται. Ούτε εγώ, ούτε οι υπόλοιποι δασκάλοι στην Αρμονική Ζωή πληρωνόμαστε για το έργο μας.
Αν εννοείτε πόσο δύσκολο είναι για τον κόσμο να έρχεται επειδή έχουν χαθεί στους φόβους τους, αυτό ίσως επηρεάζει όσους δεν μας γνωρίζουν. Όσοι μας ξέρουν μέσω των 30 βιβλίων μας, του διαδικτύου, των φίλων τους, κτλ , έχουν μια πιο ανοικτή αντίληψη για το τι συμβαίνει και για το πως μπορούν να βρουν λύσεις.

Ποια η άποψη σας για την μετεμψύχωση;
Πιστεύω ότι το θέμα της μετενσάρκωσης δεν έχει να κάνει με το να ζεις ευτυχισμένος ή πνευματική ζωή ή να είσαι καλός άνθρωπος. Εξηγεί όμως, πολλά φαινόμενα που είναι δύσκολα να τα εξηγήσει κανείς. Γιατί κάποιοι άνθρωποι μας είναι αντιπαθητικοί χωρίς να τους γνωρίζουμε, γιατί φοβόμαστε κάποιες καταστάσεις που ούτε καν βιώσαμε (σε αυτή την ζωή), γιατί κάποιοι συγγενείς (ακόμα και identical δίδυμα) μεγαλώνουν στο ίδιο περιβάλλον, έχουν το ίδιο  DNA  αλλά εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες;

Πόσο εύκολο είναι να ξεφύγουμε από το κάρμα μας;
Το κάρμα είναι μια πολύ παρεξηγημένη έννοια στις μέρες μας. Κάποιοι θεωρούν πως αν υποφέρουμε αρκετά σημαίνει πως πληρώνουμε παλιούς λογαριασμούς μας. Δεν το βλέπω έτσι. Το βλέπω ως ένα μηχανισμό εμπειριών όπου μας δίνει την δυνατότητα να μάθουμε με την εμπειρία, πως οι πράξεις επηρεάζουν τους ανθρώπους γύρω μας. Ως εκ τούτου, αν το κάρμα μου είναι να έχω σχέση με ένα αρνητικό άτομο, ή αρρώστια, ή οικονομικές δυσκολίες, δεν κερδίζω τίποτα με το να υποφέρω, ούτε προσφέρω κάτι στην ανθρωπότητα. Ο μόνος λόγος που το παιρνώ αυτό είναι για μάθω μέσω αυτής της εμπειρίας.
Πρέπει να μάθουμε δυο πράγματα σε σχέση με τις καρμικές καταστάσεις. Η μία είναι να είμαστε ευτυχισμένοι με την κατάσταση ως έχει. Το δεύτερο είναι πως να την αλλάξουμε και να την βελτιώσουμε. Το να υποφέρουμε δεν εξυπηρετεί τίποτα. Η μάθηση εξυπηρετεί. Κάθε καρμική κατάσταση είναι ευλογία από το σύμπαν (όχι τιμωρία) και μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε την αληθινή μας φύση. Φυσικά έχουμε ελεύθερη βούληση και μπορούμε να επιλέξουμε τον φόβο, τη θλίψη, την ενοχή, τον θυμό και το μίσος.
Περισσότερα γι αυτό το θέμα μπορεί να βρει κανείς και στα βιβλία μου:
O MYΣTIKOΣ KYKΛOΣ THΣ ZΩHΣ
ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΑΝ ΨΥΧΕΣ
O ANΩTEPOΣ ΠPOOPIΣMOΣ TOY ANΘPΩΠOY

Σε ένα από τα βιβλία σας λέτε πως η αγάπη είναι η λύση για κάθε πρόβλημα. Πόσο εύκολο είναι να διαθέτει αγάπη κάποιος όταν γύρω του υπάρχει μια κόλαση; Δηλαδή ας σκεφτούμε τους γονείς που χάνουν τα παιδιά τους καθημερινά από πείνα, το κόσμο που πεθαίνει άδικα σε πολεμικές συγκρούσεις. Ακόμα και στα πιο απλά: πόσο εύκολο είναι να διαθέτει κανείς αγάπη όταν δέχεται καθημερινά την αδικία;
Συμφωνώ πως δεν είναι εύκολο. Αλλά αυτός είναι ο σκοπός μας και ο στόχος μας. Χρειαζόμαστε μεγάλη πίστη βασισμένη σε πνευματικές αλήθειες για να επιλέξουμε την αγάπη. Αυτό είναι και το θέμα στο βιβλίο μου Η Αγάπη είναι Επιλογή”. Πάντα έχουμε την επιλογή της αγάπης. Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι οι άλλοι είναι ξεχωριστά πνευματικά όντα, με δικό τους κάρμα, ψυχή, επιλογές, αισθήματα  και πιστεύω που παίζουν ρόλο στις συμπεροφορές τους, τότε θα είμαστε σε θέση να τους συγχωρέσουμε και να μάθουμε μέσα απο τις καταστάσεις και να επιλέξουμε την αγάπη.

Πιστεύετε πως υπάρχει ένας άγραφος νόμος περί δικαιοσύνης στο κόσμο;
Ναι το πιστεύω. Πιστεύω πως πίσω από κάθε φαινομενικά άδικο κρύβεται μια δικαιοσύνη που έχει να κάνει με παλαιότερες μας πράξεις, τα πιστεύω μας σήμερα και με τα μαθήματα που εμείς οι ίδοι επιλέξαμε να μάθουμε μέσω των “αδικιών”.

Ποια είναι η δύναμη της προσευχής;
Η δύναμη της προσευχής είναι η δυνατότητα του μυαλού να ενωθεί με τη δύναμη και το πνεύμα. Μέσω της προσευχής μπορούμε να επικοινωνήσουμε με πνευματικές πηγές μέσα μας και γύρω μας.

Κύριε Νατζέμυ έχετε έρθει ποτέ στην Κύπρο; Θα σας ενδιέφερε μια πρόταση για σεμινάρια στη Κύπρο;
Έρχομαι στην Κύπρο τα τελευταία 20 χρόνια, δύο φορές τον χρόνο. Την Άνοιξη κάνουμε ένα σεμινάριο στη Λεμεσό και το Φθινόπωρο ένα σεμινάριο στη Λευκωσία. Φέτος, την Άνοιξη, θα βρίσκομαι στη Λεμεσό την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 4, 5 και 6 του Μάη. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στο site μας.  

Θα ήθελα να κλείσουμε με δυο λόγια σας,  στο κόσμο που βιώνει δύσκολες καταστάσεις αυτή την εποχή.
Καταρχάς θα εισηγηθώ βιβλία (μερικά τα έχω αναφέρει και πιο πάνω) τα οποία έχουν μέσα πολλές πρακτικές, ψυχολογικές και πνευματικές εισηγήσεις. Χρειαζόμαστε πίστη σε μερικά βασικά θέματα:

1. Τίποτα δεν θα συμβεί το οποίο δεν είναι έκφραση αγάπης από το σύμπαν για το ύψιστο καλό. Το ίδιο ισχύει και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, για τα οποία φοβόμαστε.

2. Εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα έχουμε την εσωτερική φυσική ψυχολογική και πνευματική δύναμη να χειριστούμε κάθε κατάσταση και να την χρησιμοποιήσουμε για πνευματική άνοδο. Έχουμε τη δυνατότητα να δεχθούμε και να είμαστε ευτυχισμένοι σε κάθε κατάσταση, αλλά επίσης και την δυνατότητα και δύναμη να αλλάξουμε καταστάσεις και γεγονότα. Δεν υπάρχει ανθρώπινη εμπειρία την οποία δεν μπορούμε να χειριστούμε.

3. Εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα είμαστε αθάνατες οντότητες και δεν μπορούμε ποτέ να πεθάνουμε ή να διατρέχουμε πραγματικό κίνδυνο. Αυτό που αποκαλούμε “θάνατος” είναι μόνο η αποχώρηση της ψυχής από το σώμα. Γι αυτό δεν διατρέχουμε ποτέ πραγματικό κίνδυνο.

4. Μπορούμε να είμαστε ευτυχιμένοι με λίγα. Είναι ένας προγραμματισμός ψευδαίσθησης ότι χρειαζόμαστε πολλά για να είμαστε ευτυχισμένοι.

5.  Έχουμε απεριόριστη δημιουργική ενέργεια και μπορούμε με επιτυχία να δημιουργήσουμε την πραγματικότητα που επιθυμούμε

6. Η αγάπη και η ενότητα είναι οι σπουδαιότερες πηγές ασφάλειας και ευτυχίας στη ζωή μας.

7. Όλοι αξίζουμε αγάπη και σεβασμό ακριβώς έτσι όπως είμαστε!

Θα εισηγούμουν τα δωρεάν  ebooks γι αυτό το θέμα στην ιστοσελίδα μας, στο:   http://www.armonikizoi.com/el_downloads

————————————————————————————————————-

Bιβλία του Pόμπερτ Hλία Nατζέμυ, τα οποία εκδίδονται από τις Εκδόσεις Ολιστική Αρμονία (email armoniki@holisticarmony.com ) :


1. ΣXEΣEIΣ ΣYNEIΔHTHΣ AΓAΠHΣ
2. ENEPΓEIAKH ΨYXOΛOΓIA
3. ANΩTEPOΣ ΠPOOPIΣMOΣ TOY ANΘPΩΠOY
4. ΣAPAM – H Περιπέτειες μίας Ψυχής –
5. OPAMA ZΩHΣ
6. ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ
7.  OI ΠEPIΠETEIEΣ TOY ΠETPOY & OI AΛHΘEIEΣ
8. ANΘPΩΠINH APMONIA –
9. H AΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ
10. ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ
11. ΣTOXAΣMOI ZΩHΣ
12. ΓΙΟΓΚΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ
13. Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ
14. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ (2 Τόμοι)
15. ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΖΩΗ
Νέο 16. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ, ΕΞΕΛΙΞΗΣ + ΕΥΤΥΧΙΑΣ
Νέο 17. ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΑΝ ΨΥΧΕΣ
18. ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
19. ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
20. “ΨYXOΛOΓIA THΣ EYTYXIAΣ”
21. “H TEXNH TOY ΔIAΛOΓIΣMOY”
22. “EMEIΣ & OI ΣXEΣΕIΣ MAΣ”
23. “OIKOYMENIKH ΦIΛOΣOΦIA”
24. “O MYΣTIKOΣ KYKΛOΣ THΣ ZΩHΣ”
25. “ΘAYMATA AΓAΠHΣ KAI ΓNΩΣHΣ”
26. “ΣYΓXPONEΣ ΠAPABOΛEΣ”
27. “MAΣAZ KAI ΠNEYMATIKH ΘEPAΠEIA”
28. «ΑΣ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΟΥΜΕ»
29. ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΤΥΑ ΣΑΪ ΜΠΑΜΠΑ
30. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΙΑ
To ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
DVD & CD με ομιλίες και τεχνικές χαλάρωσης 
64 Κάρτες με θετικά αισιόδοξα μηνύματα
19. “AYTOΘEPAΠEIA”

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Στην ουρά 3.500 αλλοδαποί για πολιτογράφηση – Κυπριοποιούμε και όσους έρχονται μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου

Συνολικά 3.500 αιτήσεις εκκρεμούν για πολιτογράφηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για εργασίες στην Επαρχία Λάρνακας

Εργασίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας στο Κίτι Το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο 2/4/2024

error: Content is protected !!